חוקרים: יש קשר בין מעשי אלימות למשחקי מחשב

מחקרים חדשים מלמדים כי בטווח המיידי ילדים ומבוגרים שישחקו במשחקי מחשב אלימים יטו להתנהגות אלימה. בנוגע להשפעה על האלימות בחברה לטווח ארוך קיימת מחלוקת קשה בין העוסקים בתחום

אסף גולן | 12/2/2013 18:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחת העובדות המרכזיות הידועות ביחס למכנה המשותף המרכזי של הרוצחים בבתי הספר בניו טאון וקולוביין וגם בקולנוע ארורה הוא התמכרותם הגבוהה למשחקי מחשב אלימים. כל השלושה היו גיימרים ותיקים של משחקי אלימים מאד עד שניתן לדמיין כי מעשי הטבח האמיתיים שהם ביצעו הם פשוט עוד סצנה אלימה שיצאה ממשחק המחשב שלהם אל המציאות.
 
משחקי רשת
משחקי רשת .

אלא שהעובדה הזו מעוררת את השאלה הסוציולוגית העתיקה האם באמת יש קשר מוכח בין משחקי מחשב אלימים, שבשנים האחרונות הופכים לאלימים ומציאותיים יותר מאי פעם, לבין מעשי אלימות קשים או לבין התנהגות אלימה ולא חברתית. נושא זה העסיק השבוע את העיתון ניו יורק טיימס שמדווח כי השאלה הזו נחקרת מאז 1950 וביתר שאת מאז 1980. מתברר כי למרות המחקר הענף בתחום השאלה הקשה הזו עדיין מטרידה עד היום מומחים בתחום הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה והקרימינולוגיה כשלמרבה ההפתעה החוקרים לא הגיעו למסקנה חד משמעית בנושא והם חלוקים קשות באשר לתשובה הנכונה לשאלה הזו.

עם זאת סדרה חדשה של מחקרים שנעשו בנושא מראה כי בטווח הקצר אכן יש השפעה על ההתנהגות למשחקים אלימים. לדברי החוקרים שמתעסקים בתחום שורה ארוכה של מחקרים מראה על הגברת התנהגות אלימה אצל גיימרים. ההתנהגות הזו מתגברת מאד מייד אחרי המשחקים ואצל ילדים שממלאים את רוב זמנם במשחקים כאלו מדובר על שינוי התנהגותי ארוך יותר שיכול להימדד לזמן של עד שנתיים. אלא שמעבר לפרקי הזמן האלו לא ניתן להוכיח קשר בין המשחקים לבין מעשי אלימות חמורים (כשברור לכל כי מעשי אלימות קיצוניים עוד יותר כמו אלו שהוזכרו לעיל הן נדירים ותלויים מלכתחילה בעוד מאפיינים באישיות של מבצעיהם).

בכל מקרה מייקל ר. וורד כלכלן מאוניברסיטת ארלינגטון בטקסס אומר כי "כיום אנחנו כבר כן יכולים לקבוע מספר עובדות שהן מוכחות ביחס להשפעה של משחקי מחשב על בני אדם". לדבריו "במחקר שנעשה על סטודנטים באוניברסיטה הוכח באופן חד משמעי כי אחרי שסטודנטים שיחקו במשחקים כמו: Call of Duty, Killzone 3, Battlefield 3 היתה עלייה ברורה ברמת האגרסיביות שלהם, זאת אל מול קבוצת ביקורת ששחקה משחקים לא אלימים שאצלם לא היתה עלייה ברמת האלימות אחרי המשחק".

המחקר עליו מדבר מייקל ר. וורד אפשר לסטודנטים להעניש את עמיתיהם על ידי האכלת רוטב חריף או מרק חם אם אלו לא בצעו מטלות שהוטלו עליהם. ביחס לכך התברר כי הסטודנטים ששחקו משחקים אלימים נטו לענישה גבוהה יותר באופן ברור שניתן למדידה. העדות המחקרית הזו הוכחה בניסויים רבים.

מעבר לכך התברר כי לאורך זמן תלמידים ששחקו משחקים אלימים נטו בבית הספר להתנהג בצורה אגרסיבית ואלימה יותר. למרות זאת עדיין לא נמצאו הוכחות על קשר בין העלייה ברמת האלימות במשחקים לגלי אלימות חברתיים במציאות.

בהקשר לכך אומר ד"ר קרייג א. אנדרסון מאוניברסיטת איווה כי "אמנם טבח בבית ספר לא נגרם רק ממשחקי מחשב וברור שיש לכך סיבות נוספות. אבל כל מי שקורא את הספרות המקצועית בנושא מודה שיש קשר בין תקשורת אלימה ואווירה טכנולוגית אלימה לבין אלימות". עמדתו זו של ד"ר אנדרסון אמנם מקובלת על רוב העוסקים בחקר האלימות אלא שיש כאלו החולקים על גישה זו ולא מהססים לבקר אותה.

פרופ' כריסטופר ג'יי פרגוסון פרופסור למשפט פלילי ופסיכולוגיה באוניברסיטת טקסס מגיב אל ממצאי המחקרים בתחום ואומר "אני מברך על המחקר הרב שמושקע בנושא החשוב הזה. אלא שככל שאני בודק יותר את הממצאים כך אני טוען שלא ניתן להוכיח מהם כלום". לדבריו ולדברי חוקרים אחרים בתחום ניתן לטעון בצורה הפוכה.

"ילדים אלימים יטו יותר מעצמם למשחקים כאלו. כלומר לא המשחק גורם לאלימות אלא הוא ביטוי לחיים אלימים אצל ילד או מבוגר שמלכתחילה יש בו את הנטייה הזו".

מעבר לכך חוקרים אלו טוענים כי בדיקה של גלי האלימות בארה"ב תראה מציאות הפוכה: ככל שמשחקי המחשב התפשטו כך ירדה בארה"ב האלימות. על פי נתוני הממשל הפדראלי מאז שנת 1994 אירועי האלימות בארה"ב ירדו עד מצב של ב224 למאה אלף איש וזאת בתקופה שמשחקי המחשב האלימים הכפילו את קצב המכירות השנתי שלהם.

בנוסף ישנם חוקרים שטוענים כי בדיקה מעמיקה תראה שבשבועות בהם נמכרים משחקי מחשב אלימים חדשים ישנה אפילו ירידה מסוימת במעשי האלימות. למסקנה זו הגיעו ד"ר א 'סקוט קנינגהם מאוניברסיטת ביילור ובנימין אנגלטטר ממרכז המחקר הכלכלי האירופאי במנהיים, גרמניה. רבים בעולם  שתמהו על התוצאה  שערו כי אולי באותם שבועות אנשים שקועים יותר במשחק ולא לא מבטאים אלימות ברחוב או שאולי המשחק עצמו גורם לסיפוק לאנשים בעלי פוטנציאל אלים.

בכל מקרה נראה בצורה ודאית כי בטווח הקצר יש קשר בין מעשי אלימות למשחקי מחשב וראוי כי ההורים ידעו במה משחקים הילדים שלהם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים