חברה ישראלית פיתחה מערכת חדשנית לטיהור שפכים

חברת הקלינטק "מפל אנרגיה ירוקה" ייצרה שיטה חדשנית המבוססת על מאווררים ניידים שמחדירים בועות אוויר למים בצורה חסכנית שמוריה ב-80 אחוז את האחזקה של מערכות לטיהור מי שפכים

אסף גולן | 16/10/2013 12:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: טיהור שפכים
חברת  הקלינטק "מפל אנרגיה ירוקה" ייצרה שיטה חדשה לטיהור שפכים שגוררת התעניינות רבה בעולם. מפל פיתחה טכנולוגיה מוכחת וייחודית, המפחיתה בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה ועלויות האחזקה והתפעול של מתקני טיהור שפכים תעשייתיים ומוניציפאליים.
 
המערכת שפתחה חברת מפל
המערכת שפתחה חברת מפל יח''צ

המערכת מפחיתה בכ-70% את צריכת האנרגיה של מתקני טיהור שפכים, שנחשבים לצרכני אנרגיה גדולים. כמו כן, מורידה בכ-80% את עלויות האחזקה והתפעול בזכות התקנת המערכת באמצעות יחידות צפות וניידות על פני המים במקום על קרקעית המאגר. בנוסף, מונעת השיטה של מפל זיהום סביבתי כיוון שהיא מייתרת את הצורך בריקון מים מזוהמים מבריכות או מאגרים אל נחלים או אל הים בזמן תיקון המערכת, כפי שקורה לעיתים בשיטה הקונבנציונלית.

כיוון שהמערכת אינה מותקנת על קרקעית המאגר, ניתן להתאים אותה לכל מתקן טיהור קיים, ונחסך הצורך בהקמת מתקן טיהור חדש ויקר ובניית מתקני בטון יקרים. שיטת הטיפול של חברת מפל כאמור היא חדשנית. בדרך כלל הטיפול במזהמים המומסים בתוך המים  ( אמוניה, BOD,COD  וכד' ) מצריך תהליך ביולוגי רגיש במסגרתו מוחדר אוויר לשפכים, האוויר מספק חמצן לבקטריות. כל זאת נדרש במטרה לעודד התפתחות אוכלוסיות בקטריות בתנאים מבוקרים.

בקטריות אלו הן "הפועלות" אשר עושות את העבודה עבורנו ומרחיקות את המזהמים המומסים. תהליך זה של החדרת האוויר למים צורך כמות עצומה של אנרגיה.  ניתן לומר שכ80% מצריכת האנרגיה של כל תהליך הטיפול בשפכים נדרשת לצורך החדרת האוויר לראקטור הביולוגי. השיטה הוותיקה הקיימת גם היום במכונים רבים היא שימוש במאווררי שטח צפים או מקובעים על גשרי בטון.

מאווררי שטח אלו פועלים לאוורור פני המים ופועלים בכוח כדי "להשפריץ" את המים לאוויר על מנת ליצור תרסיס שיספח אליו את החמצן שבאוויר. שיטה זו אינה יעילה מבחינה אנרגטית וסובלת מבעיית אמינות קשה – ציוד אלקטרומכני סובב הפועל בתוך השפכים. שיטה נוספת, חדשה יותר, היא תהליך אוורור באמצעות בועות עדינות, שפעולתן יעילה, אך הבעיה המרכזית בה, היא שמדובר במערכת של צנרת פלסטיק ודיפיוזרים הדורשים עיגון ופילוס ברצפת הבטון של הראקטור הביולוגי.
 
יכולה להיות מתוקנת בקלות בכל מפעל לטיהור שפכים בעולם
יכולה להיות מתוקנת בקלות בכל מפעל לטיהור שפכים בעולם צילום: דוברות עיריית ירוחם
במאגרים חפורים אין רצפה כזו, ובאלה החדשים, שנבנו מראש עם רצפת בטון, יש בעיה קשה של טיפול ותחזוקה. כל כשל מצריך ריקון של מאגר המים או הבריכה, כאשר המים המזוהמים מוזרמים אל הנחל הסמוך או אל הים. בנוסף לזיהום הסביבתי החמור, מדובר בעלויות יקרות מאוד של תיקון מסובך.

המערכת של חברת מפל הישראלית פותרת את שתי הבעיות הללו. היא בנויה מיחידות צפות וניידות המזרימות בועיות אויר עדינות אל תוך המים ומחליפות את המאווררים זוללי האנרגיה. כיוון שהמערכת אינה מקובעת לקרקעית המאגר, ניתן להתאים אותה לכל מתקן טיהור, ונחסך הצורך בהקמת מתקן טיהור חדש ויקר ובניית מתקני בטון יקרים. עלויות התפעול והאחזקה כמעט אינן קיימות (הפחתה מובטחת של כ-80% בעלויות התפעול אחזקה + אנרגיה), כיוון שמדובר ביחידות צפות וניידות שהטיפול בהן אינו מצריך לרוקן את הבריכה או המאגר.

כעת תספק החברה תספק מערכת לטיהור מי שפכים למפעל נייר של תאגיד Sappi בדרום אפריקה. Sappi היא חברה גלובלית מדרום אפריקה המעסיקה 14,000 עובדים, ובבעלותה מפעלי ייצור בשלוש יבשות ולקוחות ב-100 מדינות ברחבי העולם. המערכת של מפל תחליף את מערכת טיהור השפכים המיושנת בה משתמש המפעל, המבוססת על מאווררי שטח זללני אנרגיה המיועדים להחדיר חמצן למים בלגונה, כחלק מהתהליך הביולוגי של טיהור שפכים.

פעילות נוספות של מפל בדרום אפריקה היא בתחום הטיפול במאגרי שפכים של מכרות פחם. הטכנולוגיה שפיתחה מפל לטיהור מים מתאימה גם לטיפול במי שפכים של מכרות, הרוויים במתכות כבדות ומזהמים את הקרקע ומי התהום. המערכת כבר הותקנה כפיילוט במכרה בדרא"פ ובמקביל מבוצע פיילוט במגזר המוניציפאלי בשיתוף עם אוניברסיטת פרטוריה בירת דרום אפריקה.

לדברי זאב פישר, מנכ"ל מפל: "דרום אפריקה מתאימה מאוד לטכנולוגיה של החברה, הן מבחינת הצרכים של המגזר התעשייתי המבוסס ברובו על מכרות, והן מבחינת צרכי המגזר המוניציפאלי. ב-15 השנים האחרונות חוברו בתים רבים בדרא"פ לרשת המים העירונית, אבל התשתיות לא שופרו ולכן המערכת קרובה לקריסה. מערכת כמו של מפל יכולה לשדרג את אופן הטיפול במים בצורה משמעותית ולחסוך עלויות רבות. מפל זוכה  עד כה להתעניינות רבה מחברות רבות בדרום אפריקה, הן במגזר התעשייתי והן במגזר המוניציפאלי, בין היתר בשל עלויות האנרגיה הגבוהות במדינה, שעולות בממוצע ב-30% בשנה, כך שמדובר בחיסכון משמעותי ביותר".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים