האם כאבי פרקים יכולים לחזות את מזג האוויר?
אנשים רבים הסובלים מדלקת פרקים מדווחים על יכולת לחזות את מזג האוויר, לפי כאבים התוקפים אותם. הרופאים חלוקים בדעתם
עוד ב-nrg מעריב:
> הירדנים: סיכלנו דיון בכנסת בנושא הר הבית
> נתניהו בוחן: הנשיא הבא ייבחר ע"י העם
> יש הסכם: עובדי הדסה ישובו לעבודה
באמצע השבוע, באורח קבוע, מתחיל התכנון המוקפד לטיול של שבת ולפיקניק בחיק הטבע. אבל ביום חמישי, גם כשהשמש זורחת, ננעצים כבר מבטים מודאגים בשמיים, במיוחד כשבאופק הרחוק מתחילים להתקבץ מעט עננים אפורים. החשש של בני המשפחה במצב מעין זה הוא שלא תהיה ברירה אלא לבטל הכול ולדחות את התוכנית לשבת הבאה.
אולם אז, ממש באופן קבוע, מצלצלים הכרמלים ליתר ביטחון גם לסבתא ברטה. הברכיים שלה, אומרים במשפחה, תמיד יודעות טוב יותר מחזאי השירות המטאורולוגי מה באמת צפוי בשבת - האם ירד גשם וייעשה קריר מהרגיל, או שמא הטמפרטורות יישארו גבוהות מהממוצע ומזג האוויר יהיה נאה.
בששת השבועות שלאחר סערת השלגים הגדולה בדצמבר, כאשר השמיים היו חפים מעננים והטמפרטורות עלו לערכים של אביב, חזרו והבטיחו מומחי החיזוי בעקביות שהגשם חוזר לשישי-שבת, אלא שהוא אכזב ולא בא. אבל דווקא התחזיות שסיפקה סבתא ברטה על פי מצב הברכיים שלה התממשו כולן.

יש לה, מספרים במשפחת כרמלי, ניסיון מוכח של למעלה מ-25 שנה - כשהברך מתחילה לכאוב יודעת ברטה בת ה-75 שהגשם עומד לחזור והטמפרטורות ירדו. היא מסוגלת לנבא את השינוי הצפוי יומיים וחצי לערך לפני שיתרחש.
סבתא ברטה ממשפחת כרמלי סובלת מדלקת מפרקים שגרונית - "ראומטיזם" בפי העם. נוסף על כך, היא נמנית על קבוצה לא מוגדרת מבחינת גודלה באוכלוסייה הבוגרת, ששינוי מהותי במזג האוויר מחמיר אצלה את הכאב הפיזי.
כאשר שואלים רופאים מומחים בראומטולוגיה אם תיתכן תלות כזו בין מזג האוויר לכאב גופני הם מושכים בכתפיהם ואומרים: "מעת לעת אנחנו שומעים על כך מפציינט כזה או אחר. לא מצאנו מחקר מדעי שמאשר את קיומו של קשר ישיר כזה".
מתברר שזוהי אחת הסוגיות השנויות במחלוקת ברפואה כבר למעלה מ-2,400 שנה . היווני היפוקרטס, שניסח את שבועת הרופאים, שם לב כבר במאה הרביעית לפני הספירה שיש מחלות עונתיות. ברפואה הסינית המסורתית קוראים לראומטיזם "פנג שי בינג" - מונח שתרגומו הוא "מחלת הרוח הלחה".
המחקרים שנערכו כדי לברר מהו המנגנון הפיזי המושפע משינויי מזג האוויר ואם יש דפוס קבוע של שינוי המעורר כאב לא הצליחו לספק תוצאות עקביות - מה שלא משכנע את הפציינטים. הם דבקים באמונתם שיש קשר בין שינויי מזג האוויר לכאב שתוקף אותם.
באמצע שנות ה-90 ניסה הפסיכולוג פרופ' עמוס טברסקי ז"ל, שותפו למחקר של חתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן, לברר את הנושא לעומקו. בעת ששהה באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה הוא גייס 18 אנשים שסבלו מדלקת פרקים שגרונית וביקש שידווחו לו על כל החמרה בכאביהם כשהתרחשו שינויי מזג אוויר. לאחר שנה הוא הגיע למסקנה: אין קשר בין הדברים.

לעומת זאת, מחקרים אחרים הצביעו על שינויים בטמפרטורות ובשיעורי הלחות שבאוויר, המחמירים משום מה תסמיני כאב אצל חולים הסובלים מראומטיזם. לא רק חולי דלקת פרקים דיווחו על כך כי אם גם חולי דלקת מפרקים ניוונית. אלא שהם סיפרו על כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבים בלסת, כאבי גב תחתון, מיחושים באגן הירכיים, וגם על כאב פנטום המוכר אצל קטועי גפיים. לרופאים אין הסבר משכנע למה זה קרה, מה עוד שלא כל החולים שנבדקו דיווחו על התקפי כאב מהסוג הזה בכל שינוי במזג האוויר.
את אחד ההסברים האפשריים לתופעה סיפקה פרופ' פטיינס וייט, ראומטולוגית מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג' ורג' וושינגטון שבבירה האמריקאית: "נראה שזוהי תופעה יותר נפוצה בקרב חולים הסובלים מתפליט - היווצרות לא נורמלית של נוזל סביב המפרק. היא מתרחשת כשיש דלקת". פרופ' רוברט ג' מייסון, פסיכיאטר מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד בבוסטון, סבור מצדו ש"הכול תלוי בעצבוב שסביב רקמות שונות, במיוחד אצל מי שסף הגירוי העצבי שלהם בעייתי".
גם ההערכה הנפוצה, שלפיה התופעה קשורה לגיל ונפוצה בקרב קשישים, ספגה מהלומה כבדה כשלפני שלוש שנים סיפרה רובין ניקולס, כיום בת ארבעים, שהיא חיה בשלום עם דלקת המפרקים שלה מאז גיל שנתיים, ומסוגלת לחזות בדיוק כל שינוי צפוי במזג האוויר - ואפילו יומיים מראש. "כשהייתי ילדה אמרו עליי שאני מטאורולוגית טבעית", סיפרה ניקולס לרשת "סי-אן-אן". " חבריי לכיתה נהגו לומר:'נשאל את רובין. היא תמיד יודעת טוב יותר מחזאי הטלוויזיה מתי לפתוח מטרייה'. זה החוש השישי הנסתר שלי, למרות המחיר הכבד: כאב חד וחזק וקושי לנוע".
בכנס החברה האירופית לרפואת לב שנערך בבלגיה בספטמבר שעבר הוצג מחקר חדש על התלות בין מזג האוויר לבעיות רפואיות שונות. לפי ממצאי המחקר, שהקיף יותר מ-16 אלף בני אדם, שינוי במזג האוויר מחום לקור מעלה את הסיכון להתקף לב, לדום לב ואף לשבץ מוחי. הסיכון להתקף לב למשל עולה ב-7 אחוזים עם כל ירידה בעשר מעלות צלזיוס - תופעה נפוצה באירופה ובארה"ב בחורף.
באותו כנס הוצג מחקר בריטי שמצא כי הסיכון לעלייה באי סדירות קצב הלב שעלולה להוביל למוות פתאומי גדל באחוז וחצי עם כל ירידה של מעלה אחת בטמפרטורות. עורכי המחקר ציינו גם שעלייה בשיעורי הלחות גורמת להקשחת המפרקים ולהופעת נפיחות סביבם. רמות שונות של רגישויות יש לגידים, לשרירים, לעצמות ולרקמות אחרות, שמגיבים בדרכים שונות - מה שמהווה מעין "איתות" לשינוי הצפוי במזג האוויר. עם זאת, לא לכל החולים יש רגישויות גבוהות כאלה, ואולי זו הסיבה שמחקרים רבים לא מצאו הקשר ברור בין מזג האוויר לכאב.
אתרי אינטרנט בארה"ב המספקים תחזיות מזג אוויר מתחזקים כיום ערוצי מידע מיוחדים הכוללים מפות, שנועדו לספק למשתמשים תחזית לגבי אפשרות של הופעת כאבים ומחושים בגופם. המשתמש מקליד שם של עיר ומקבל מידע מפורט על השפעת מזג האוויר הצפוי לימים הבאים באזורו על בעיות הכאב שלו.
פרופ' דן כספי, ראומטולוג במרכז הרפואי איכילוב בתל-אביב, אומר שגם פצועים בתאונות שנותרו עם צלקות שהגלידו, אנשים שעברו ניתוחים גדולים עם תפרים בחזה וברגל ומי שרסיסי פיצוצים נתקעו בגופו מתלוננים לעתים שכאשר חל שינוי מהותי במזג האוויר מתחזקים אצלם כאבים רדומים. הדעה המקובלת היא שהסיבה לכך היא נפילה בלחץ הברומטרי, המתרחש לפני שרב או גשם.
לדברי פרופ' כספי, כמה ניסויים, שנערכו בין היתר באמצעות תאי לחץ, ניסו לברר את הנושא בכלים מודרניים, אבל המסקנה לא הייתה חד-משמעית. "בכל טיסה מעל האוקיינוס המטוס מאבד לחץ ברומטרי, ובכל זאת לא שמעתי על נוסעים שהתלוננו שהרגישו בשינוי ועל כאב שזה חולל אצלם", אומר פרופ' כספי. "אמנם גם אני נתקלתי בפציינטים שסיפרו לי על תחושות כאלה, אבל זה תמיד מצב חולף ולא סימפטומטי טיפולי".
פרופ' מחמוד אבו-שקרה מבית החולים סורוקה בבאר-שבע מודה: "יש בעניין הזה מחלוקת מדעית ערה. אין מספיק ראיות
רופאים אחרים מבית החולים רמב"ם בחיפה מרחיקים לכת עוד יותר: "הכול סיפורי סבתא", הם מצהירים. "זו כנראה תופעה אינדיבידואלית, ללא בסיס מדעי מוצק במיוחד".
פרופ' ג'יימס פאנט, מנהל המחלקה לראומטולוגיה בבית הספר להתמקצעות והתמחויות מיוחדות ברפואה באוניברסיטת דרוםקליפורניה, מסביר מה דעתו: "גם אני הטלתי ספק ביכולתם של אנשים מסוימים לנבא שינוי במזג האוויר על פי פרצי הכאב שתוקפים אותם, מה עוד שלא אחת ההערכה היא שהכאב תוקף במיוחד את מי שנעים פחות מאחרים. למרות שלא מצאתי אישוש לכך בספרות המקצועית, בשנותיי הרבות כרופא פגשתי לא מעט מטופלים שהתפארו באוזניי ביכולת החיזוי שלהם, כך שאני מבין שיש בכל זאת משהו בתופעה המסתורית הזו, שאין לה עדיין הסבר רפואי".