מחשוב ענן האם הוא מתאים לכולם?
המושג מחשוב ענן הפך בשנתיים האחרונות ל'דבר הבא' בתחום אחסון המידע הממוחשב של העסקים בעולם. אולם עדיין צריך לברר האם התחום מתאים לכל לקוח? ומה הם הדגשים שיש לשים אליהם לב?
בניגוד למספר תחזיות שהושמעו בעבר, כיום כבר ברור כי אין מדובר בטרנד חולף אלא להיפך, מחקר של גרטנר מצביע על כך ששוק הענן העולמי צפוי לגדול במהלך 2014 בהיקף של למעלה מ-20%. יחד עם זאת, רבים משתמשים במונח ענן בצורה רחבה ועדיין קיים בלבול בנוגע למאפייניו ויתרונותיו של מחשוב הענן.

במאמר זה אציג את מחשוב הענן כתפיסה ואת האופן בו הוא משרת ומתאים לכל צרכי ה – IT של כל ארגון בכל סדר גודל, החל בעסקים קטנים עם מספר משתמשים מצומצם וכלה בארגונים מסועפים של מאות ואלפי משתמשים.
חיסכון בשטח ובכוח אדם
בעידן טרום מחשוב הענן, כל משאבי המחשוב פעלו בתוך הארגון. הקמתם דרשה השקעות גדולות ותקופתיות בחומרה, תוכנה, באנשי IT מקצועיים להקמת המערכת ובמוצרים משלימים כגון מערכות אל פסק, גיבוי, Firewall, רישיונות ועוד. בנוסף נדרש כוח אדם מקצועי לתחזוקה וטיפול שוטף במערכות, ובעת תקלה, הארגון היה מושבת עד יעבור זעם.
מחשוב הענן שינה את תפיסת ה- IT בארגונים. הענן מספק לארגון את כל משאבי המחשוב הנדרשים כגון תיבות Exchange, אחסון וגיבוי מידע, שרתים ייעודיים לכל מטרה, תוכנות Office ותכונות ארגוניות אחרות, מערכות בקרה ואבטחת מידע, Firewall ועוד, ממקור אשר נמצא פיזית בחוות שרתים מסודרת. החיבור לענן מתבצע במרבית המקרים דרך האינטרנט אך לעיתים גם באמצעות קווי תקשורת פרטיים ומאובטחים (תלוי בספק השירות, בגמישות שלו ויכולת האפיון המקצועית של הפתרון). ספק הענן המקצוען, מנהל את המידע על גבי שרתים ייעודיים בעלי היקפי נפח אדירים, דואג לתפעול, תחזוקה, ניטור המערכות וקווי התקשורת, בקרה, מערכות גיבוי, יתירות ואבטחה ברמות הגבוהות ביותר. התשלום עבור שירות הענן נגזר מצריכת משאבים ויישומים. ניתן להקביל את מודל העבודה בענן לשימוש בחשמל. כולנו מחוברים לחברת החשמל באופן קבוע אך התשלום משתנה בהתאם להיקף הצריכה שלנו, בהקשר הזה, הקמת תחנת כוח מקומית בביתנו לאספקת החשמל נראית לנו מגוחכת משהו ולא רלוונטית.

ניתן לחלק את שירותי הענן לשלוש תצורות שונות:
ענן ציבורי (Public Cloud)– שירותי המחשוב ניתנים ללקוח באמצעות תשתית המשותפת לארגונים שונים כאשר כל עסק צורך יישומים והיקפי נפח שונים בהתאם לצרכיו. בהתאם לסוג השירותים והיכולות של ספק הענן, ניתן ליישם גם עננים פרטיים קטנים בתוך הענן הציבורי לצרכיו האישיים של כל ארגון.
ענן פרטי (Private Cloud) – סביבת ענן פרטית אשר מוקמת במיוחד עבור הלקוח ובנויה לעיתים מציוד ורישוי בבעלות הלקוח. סביבת הענן תהיה דומה במבנה וביכולות הניהול שלה לסביבת ענן ציבורית, בעלת יכולת גמישות במשאבים ויישומים ווירטואליים מתקדמים.
ענן היברדי (Hybrid Cloud) – שילוב בין שתי התצורות כאשר יתכן מצב בו חלק ממשאבי המחשוב יושבים על גבי שרתים בארגון וחלקם מסופקים באמצעות ענן. בנוסף, הלקוח ייהנה משירותי הספק במודל רישוי בתצורה של מחשוב ענן ומערכות מתקדמות נוספות בענן כגון FIREWALL, אנטי וירוס, אנטי ספאם, מערכות ניטור ובקרה, ניהול זהויות, אימות ועוד.
כלי שמתאים לכל עסק
פעמים רבות נשאלת השאלה האם מחשוב ענן מתאים לכולם? התשובה היא חד משמעית חיובית. יחד עם זאת, מאחר ואין שני עסקים זהים, אין גם שני עננים זהים, על כן קיימת חשיבות מכרעת בהתאמת פתרון הענן הנכון לבית העסק, פתרון אשר יענה באופן מושלם על צרכי הארגון. קיימים מגוון ספקי שירות ענן, חלקם אינטגרטורים בבסיסם ולהם הערך המוסף והאחריות המקצועית לחקור, ללמוד ולהבין את צרכי הלקוח ובהתאם לכך לאפיין ולקבוע את תצורת הפתרון המתאימה לו ביותר תוך הבטחת ביצועים, זמינות ושירות.
כאשר ארגון מעוניין לבחון את אפשרות המעבר לעבודה בענן חשוב לחבור לגוף מקצועי אשר ידע לשאול את השאלות הנכונות, לזהות את הצרכים של הארגון ולאפיין את הפתרון המתאים ביותר עבור הלקוח. יש לבחון בזהירות פתרונות מדף כלליים אשר יתכן ואינם רלוונטיים כלל לצרכי הארגון.
כהכנה ליום שאחרי המעבר לעבודה בענן, חשוב לוודא כי לספק הענן קיימות כל המערכות הנדרשות לביצוע ניטור ובקרה של קווי התקשורת והשרתים בענן 24/7, מערכות ענן יתירות באופן מלא, ספק אשר מתחייב ל-DOWNTIME מינימלי, ומספק ללקוחותיו שירות מלא וצוות תמיכה מקצועי ונגיש. ספק אשר מאפשר ללקוח את השקט והמרחב להתמקד בליבת עסקו ללא דאגות.
הכותב משמש כמנכ"ל חברת Y-tech, המספקת פתרונות מחשוב ענן