מחקר קובע: פעילות אתגרית מסייעת לטיפול באוטיסטים

מחקר שנערך על ידי חוקרים באוניברסיטת אריאל מלמד כי פעילות אתגרית מסייעת לאוטיסטים משפרת ומונעת החמרה בחומרת האוטיזם במדדים של מוטיבציה, תקשורת, התנהגות חזרתית ומודעות עצמית

אסף גולן | 8/3/2014 22:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: אוטיזם
מחקר חדש בדק את השפעתה של פעילות אתגרית על תפקוד ילדים על רצף האוטיזם. המחקר בוצע על ידי בוגרות המחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל, ענבל ברודאי ושני איתן, בשיתוף עם עמותת 'אתגרים' ומשרד החינוך. ממצאי המחקר מראים שפעילות אתגרית מהווה התערבות יעילה בעבודה עם ילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי בשיפור מדדים שונים כגון מוטיבציה, תקשורת, התנהגות חזרתית ומודעות. מסקנת המחקר היא שיש לשקול פעילות זו כחלק ממערך ההתערבות הטיפולית והחינוכית.
 
הפעולות מסייעות לדימוי העצמי של האוטיסט
הפעולות מסייעות לדימוי העצמי של האוטיסט אלי דסה

מחקרים שנעשו בעבר בתחום הוכיחו כי פעילות אתגרית מסייעת לאנשים רבים המתמודדים עם לקויות/מגבלות שונות, החל בסכיזופרניה, פיגור שכלי מתון והפרעות אישיותיות, וכלה במכורים לאלכוהול. מטרת הפעילות האתגרית היא לספק הזדמנות לאינטראקציה חברתית, עבודת צוות, תקשורת, מוטוריקה, ביטחון עצמי, מיקוד, ופתרון בעיות. פעילות אתגרית מעודדת הגדלה של האחריות האישית, ושיפור במיומנויות תקשורת חברתית ובמסוגלות העצמית. 

במחקר הנוכחי נבדקה השפעתה של פעילות אתגרית על ילדים על הרצף האוטיסטי. התחומים שנבחנו הינם חומרת האוטיזם (מודעות, התנהגויות חזרתיות, תקשורת, קוגניציה ומוטיבציה), התנהגות מסתגלת (תפקודי יומיום, תפקודים חברתיים ותפקודים תקשורתיים), ועמדת הגננת לגבי המסוגלות העתידית של הילדים (האופן בו הגננת רואה את פוטנציאל התקדמותם של הילדים בעתיד הקרוב והרחוק). במחקר לקחו חלק 51ילדים אשר מאובחנים על הרצף האוטיסטי משבעה גנים תקשורתיים של משרד החינוך אשר השתתפו במחקר.

שבעת הגנים חולקו באופן אקראי לקבוצת מחקר וקבוצת ביקורת. קבוצת המחקר עברה התערבות של 13 מפגשים חד שבועיים של פעילות אתגרית, ע"י מדריכים מקצועיים של עמותת 'אתגרים', והשאלונים אשר שימשו כמדדי המחקר מולאו עבור כל אחד מהנבדקים פעמיים - לפני תקופת ההתערבות ואחריה. המחקר כולו אושר על ידי המדען הראשי של משרד החינוך ונערך בהתאם לסטנדרטים אתיים נאותים.

הפעילות האתגרית בה לקחו חלק הילדים כללה בין היתר טיפוס על סולמות וירידה לקרקע, שימוש במעלית חבלים אשר משלבת פעילות קבוצתית כאשר ילד אחד מחובר עם רתמה לחבל עם גלגלת שנמצאת בראש עץ ושאר הילדים מושכים אותו למעלה, הליכה על חבלים הקשורים לעצים, שימוש בערסל תלוי ונדנדת חבלים גבוהה. תוצאות המחקר הראו כי פעילות אתגרית משפרת ומונעת החמרה בחומרת האוטיזם במדדים של מוטיבציה, תקשורת, התנהגות חזרתית
 


ומודעות עצמית. בנוסף, נמצא כי ילדים על הרצף האוטיסטי בעלי תפקוד גבוה מצליחים להפיק תועלת רבה יותר מהפעילות האתגרית ולהכליל את המיומנויות הנרכשות בחיי היומיום, יותר מאשר בעלי התפקוד הנמוך.
מבצעות המחקר, ענבל ברודאי ושני איתן, בוגרות המחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל מוסיפות כי: "פעילות אתגרית עם ילדים על הרצף האוטיסטי, לא נבדקה מבחינה אמפירית בעבר ולכן המחקר הנוכחי הינו מחקר חלוץ בתחום זה. ממצאי המחקר מראים כי פעילות אתגרית מוכחת כיעילה בשיפור של מדדים של חומרת האוטיזם ולכן יש לשקול להכניסה לתוכנית הטיפולית במסגרת החינוכית. יש להמשיך ולבדוק את השפעת הפעילות לאורך זמן ולא רק בסמוך להפעלתה. אנו מקוות כי יבוצעו מחקרים נוספים אשר יוסיפו נדבך על תחום הטיפול באוטיזם".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים