תחפושות ולא בפורים: תופעת ההאקרים המתחפשים

מנהג התחפושת בפורים אופייני גם בתחום הסייבר בו האקרים מנסים לחדור פיזית במסווה של טכנאים ליעד התקיפה שלהם. אולם פעילות זהירה ומודעות תצליח למנוע פגיעה כזו

אורי שפירא  | 9/3/2014 17:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סייבר,ריגול
מנהג ההתחפשות בחג הפורים הוא מנהג עתיק יומין, אשר בצירוף המצווה לשתות "עד לא ידע" הופכים את החג לחגיגה צבעונית ושמחה. אולם שורשיה של ההתחפשות התמימה לכאורה נעוצים לא בחגיגה אלא ברמייה, בהתחזות. התחפושת ככלי לביצוע פשעים אינה המצאה חדשה, וההתחזות ה"יהודית" הראשונה היא של לא אחר מאשר יעקב אבינו, שלבש על ידיו עורות גדיים כדי להונות את יצחק אביו ולהשיג את הברכה שיצחק ייעד לבנו הבכור עשיו. אך ההתחפשות היא לעולם חיקוי, וכך נשארו מעין שוליים שאפשרו ליצחק לגלות את התרמית, "הקול קול יעקב והידיים ידי עשיו" (בראשית כז' פסוק כב).
 
יש צורך בערנות מתמדת
יש צורך בערנות מתמדת צילום: shutterstock

בעידן הדיגיטלי בו אנו נמצאים התחזויות הפכו לדבר שבשגרה והן מקיפות את החיים האינטרנטים, החל מקבצים להורדה שאין תוכם כברם, דרך אתרים שמציגים עצמם כלגיטימיים ובעצם מטרתם השגת פרטי הגולש, וכלה בהאקרים שמתחזים בדרכים שונות ומשונות תוך נסיון לפרוץ ליעדי התקיפה שלהם. כך, במקרים רבים האקרים מתחפשים לטכנאים ולאנשי מקצוע שונים ומנסים להשיג גישה פיסית לשרתים ולמחשבים בארגון אותו הם רוצים לתקוף. כמו כן הם נוהגים לזייף פרטי מייל ולהתחזות "דיגיטלית", לשלוח מיילים בשמו של בעל תפקיד אמיתי בארגון ולנסות למשוך את הנמען שלהם למסור אינפורמציה שלא היה מוסר בשום אופן לגורם אחר, כגון מידע כלכלי, פרטי לקוחות, סיסמאות התחברות ועוד.

במהלך סקרי הסיכונים שחברתנו עורכת נתקלנו לא פעם בהתחזויות דיגיטליות, ולעיתים הטריגר לביצוע בדיקות אבטחת מידע בארגון הוא גניבה דיגיטלית או מידע עסקי שזלג לגורמים לא רצויים. לשמחתנו, על ידי השקעת משאבים נכונה ניתן לעיתים קרובות למנוע את נזקי ההתחזות. לעיתים קרובות ישנם סימנים המעידים על התחזות, שמתבטאים, אם נחזור לרגע לסיפור המקראי, באבחנות מהסוג של "הקול קול יעקב", אך העובדים בארגון, בדומה ליצחק, מעדיפים לפסוח עליהן ולהתרכז בגורמים החיוביים כמו "ידיים ידי עשיו".
 

לכן, יצירת סביבת עבודה מודעת יכולה להפחית משמעותית את נזקי ההתחזות. כל למשל, נהלי גישה פיסית למחשבים בארגון שמיושמים בצורה טובה יכולים למנוע כמעט לגמרי התחזות לטכנאי או לאיש מקצוע אחר. תשומת לב לפרטים בהודעות דואר, למשל ניסוח לא אופייני, חוסר של חתימה ארגונית בסוף ההודעה, וכדומה, או זהירות לפני לחיצה על קישור או לפני הורדת קובץ, יכולות למנוע במקרים רבים התחזות דיגיטלית. מודעות עובדים גבוהה והגיון בריא הינן לב ליבה של ההתגוננות מפני התחזות.
מעניין לציין לסיום כי ניתן לנצל את טכניקת ההתחזות גם לצרכי הגנה, ולהקים "מלכודות דבש", שרתים ומחשבים סתמיים שמתחזים למשאבים קריטיים, וכך למשוך את התוקפים למקומות שבהם התקיפה לא תסב נזק לארגון ותאפשר לו זמן תגובה ארוך יותר להתגוננות מפני תקיפות אמיתיות. ההאקר המתחזה נתקל באתר מתחזה, ועל ידי מעקב על אתר זה מתבצע היפוך כמו פורימי, התוקף, במקום לאסוף מידע, הופך להיות מושא איסוף המידע.

אורי שפירא הוא יועץ אבטחת מידע בחברת MadSec
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...