מפה לאוזן ברשתות החברתיות – איך משווקים היום מוצר
מחקרים מלמדים כי אנו קובעים את עמדתנו ביחס למוצר צריכה על פי המלצות קרובים וחברים. לכן אם אנו רוצים לשווק מוצר באמת עלינו להשתמש באותן טכניקות ובאמצעות הרשתות החברתיות זה קל מתמיד

הבחירה שלנו להעדיף מותג זה או אחר היא פועל יוצא של מערכת שיקולים רחבה ביותר ומחקרים רבים בתחום הפסיכולוגיה השיווקית ניסו לנתח זאת. בין היתר עוצמת המותג, רמת המודעות והניסיון הקודם שחוויתי עם אותו המוצר. אולם רוב מכריע של המחקרים מצביעים על כך שהשיקול המרכזי המכריע בקבלת ההחלטות הוא המלצות של חברים או קרובי משפחה. מחקר של חברת נילסן מצביע על כך ש – 90% הנשאלים יבחרו לרכוש מוצר לאחר שקיבלו עליו המלצה מחבר, בפער גדול אחריו של 58% כתבה על המוצר בעיתון או פרסום במדיה.
אין זה אומר כי פרסום אינו אפקטיבי. כיום, כדי לבנות מותג חזק, פרסום טוב נדרש כדי ליצור מודעות למוצר וזכירות - במיוחד בקרב הצעירים אשר נחשפים באופן אינטנסיבי לפרסומות במדיות השונות (טלוויזיה, מדיה חברתית, שילוט חוצות). אולם עדיין, הנעה לפעולה תהיה שיווק מפה לאוזן.

מי קהל המטרה שלך?
יכול להיות שיש לך את המוצר ביותר בעולם אבל חשוב לכוון את המוצר לאותם משתמשים פוטנציאליים. לשם כך יש לערוך מיפוי מדויק למי אתם בדיוק מעוניינים לפנות בהתאם לפילוחים של גיל, מין, השכלה, מגזרי עיסוק ועוד. מיקוד בקהלי היעד אליהם אתם פונים תאפשר לכם לדעת כיצד ליצור תיחום של מעגלי השיח שאתם מעוניינים לקיים במדיה החברתית ומהם תכני השיחה שעליכם ליצור במעגלים אלה בהתאם לתחומי העניין שלהם.
אתר את מובילי הדעה\המשפיענים בתחום
ניהול אפקטיבי של שיווק פה לאוזן יהיה יעיל יותר אם יקבל מינוף באמצעות משפיענים ומובילי דעה הנחשבים בעיני אותם קהלי היעד. אותם מובילי דעה יכולים להיות עיתונאים, בלוגרים או פעילי רשת שכל פוסט שלהם מייצר עשרות ומאות תגובות ושיתופים. קיימים כיום כלים טכנולוגיים ואפליקציות שונות בפייסבוק המאפשרות לכם לבצע מיפוי מדויק של האנשים שאתם מחפשים.
באיזה פלטפורמות תוכל לפגוש את קהלי היעד
בהתאם לפילוח של קהלי היעד, כדאי להתמקד באותם רשתות חברתיות שהם מבלים בהם ופעמים רבות אין מדובר דווקא בפייסבוק. למשל, בני נוער מבלים יותר בפלטפורמות כמו אינסטגרם או WhatsUp ואילו אם אתם פונים לקהלים מקצועיים יותר אז לינקדאין היא המקום העדיף לכם.
ליצור סיפור טוב
סיפור שעובר מפה לאוזן הוא קודם כל סיפור טוב שיעודד לשתף הלאה. לכן כדאי ליצור תהליך כזה המבוסס על חוויה יוצאת דופן, לעורר השראה, סיפור המעורר הזדהות או רגש אחר ועוד. חשוב מאוד לשמור על האמינות שלכם ולא לעורר רושם כי מדובר במהלך מסחרי אשר מטרתו לנצל את המשתמש להעברת המסר הלאה. לכן, לא בכל קמפיין, סלבריטאים, שידוע כי הם מקבלים תשלום עבור קידום מותגים, יכולים למלא תפקיד חיובי שיעודד את המשתמשים להעביר את הסיפור הלאה.
משוב קבוע של אפקטיביות הקמפיין
חשוב מאוד לוודא כי הקמפיין אכן מצליח ליצור את השיווק מפה לאוזן בצורה אפקטיבית ובעיקר מגיע לקהלי היעד שקבעתם לעצמכם. כדאי לבדוק באמצעות A/B Testing מהם הסיפורים שמצליחים ליצור ויראליות גבוהה יותר ולהתמקד בהם. קיימים פתרונות בשוק שמאפשרים למפרסמים לקדם עצמם בצורה חדשנית בפייסבוק או ברשתות החברתיות האחרות, כולל WhatsApp ולא בדרכים המקובלות והמוכרות, דוגמת פרסום הנעשה באמצעות חברים ברשתות השונות וכפידבק לשירותים באתרי מסחר. היכולת לקדם את המותג דרך מקדמים תוך שמירה על היכולת לספק ערך ללקוח, ליצור תוכן מעניין וחדשני ולנטר את הפעילות – פותחות כיום למפרסמים מגוון אפשרויות חדשות ומלהיבות לקידום המותג שלהם ברשת.
הכותב משמש כמנכ"ל חברת adMingle ישראל