איך נפטרים מהפטרת בכף הרגל?

הקיץ הגיע ויחד איתו אחת התופעות המעיקות – פטריות בכף הרגל. ד"ר הדס פראג נוה מסבירה מה גורם להן להופיע, מה ההבדלים ביניהן, וכיצד ניתן לטפל בהן

ד''ר הדס פראג נוה | 4/7/2014 13:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: פטרת
יש הרבה דברים טובים בקיץ: ים, בריכה, חופש ובילויים, אך ישנו דבר המתרחש בקיץ, שאיש אינו אוהב, וזו פטרת של כף הרגל, או בלועזית Tinea pedis. התופעה אינה אופיינית דווקא לקיץ אך מזג האוויר הקייצי עלול לגרום להחמרתה. כמו כן, העובדה שבקיץ נועלים נעליים פתוחות הופכת את הבעיה לגלויה לעין, ורבים פונים לאבחון וטיפול בתקופה זו. פטרת בכף הרגל נשמעת לרובנו כתופעה אחת. בפועל ישנן מספר צורות בהן הזיהום עלול להתבטא, מבחינת מראה, מיקום בכף הרגל והסימפטומים הנלווים.
 
פטרת מובילה לתחושת גרוד קשה ברגליים
פטרת מובילה לתחושת גרוד קשה ברגליים צילום: ראובן קסטרו

המופע הנפוץ ביותר הינו בין אצבעות הרגליים ונקרא Interdigital. פטרת זו מתאפיינת באודם, קשקשת, סדקים ומסמוס של העור ולרוב מלווה בגרד. תיתכן גלישה גם לעור שבצידי הרגליים או לכף הרגל. בנוסף עלול להיווצר זיהום חיידקי, ובמקרה זה יש צורך בטיפול אנטיביוטי בנוסף לטיפול אנטי פטרתי. מופע נוסף הוא היפר-קרטוטי, או Moccasin type, המתבטא בעיבוי של כף הרגל עם אודם, קשקשים וסדקים. הפטרייה יכולה להופיע על כף רגל בודדת או שתי כפות הרגליים ולרוב מדובר בבעיה ממושכת.יתכן גם מופע דלקתי, או inflammatory. מדובר בפטרייה המופיעה כשלפוחיות בכף הרגל, ועלולה לגרום לתגובה עורית גם באזורים אחרים בגוף.

דומה במובן הזה הוא המופע המכוייב, או Ulcerative המתבטא בקילוף שטחי של העור ובכיבים בין אצבעות הרגליים, ולרוב מלווה בזיהום חיידקי משני. מופע זה עלול להופיע במצבים של בעיות במערכת החיסון או סוכרת.

מי סובל ? ולמה דווקא בקיץ ?
זיהום פטרתי של כף הרגל שכיח יותר בקרב גברים ונפוץ יותר במבוגרים לעומת ילדים. בעונת הקיץ תתכן שכיחות מוגברת שכן החום והזיעה יוצרים תנאי סביבה המתאימים לשגשוג הפטריות. הבעיה מוחמרת בחיילים, אשר נועלים נעל סגורה שעות רבות ביממה, תוך פעילות גופנית אינטנסיבית ולעיתים ללא אפשרות לרחצה יומית של כפות הרגליים או להחלפה של גרביים. בקרב חיילים קיימת גם תופעה של פטרת במפשעות הנובעת גם היא מחום, לחות וחיכוך באזור.  סיבה נוספת להדבקה בפטרת כף הרגל היא הנטייה של אנשים רבים ללכת יחפים באזורים ציבוריים כגון בריכות ומלתחות שם קיימים תנאי לחות המתאימים לשגשוג הפטרת.

מה עושים?
על מנת להימנע מהידבקות, מומלץ במקומות ציבוריים לנעול נעל או סנדל כך שכף הרגל לא תבוא במגע עם משטחים משותפים. יש להקפיד על ייבוש של כף הרגל, במיוחד בין האצבעות, ולנעול נעל מרווחת ומאווררת. כאשר נועלים נעל סגורה בקיץ יש להשתמש בגרבי כותנה הסופגות זיעה ומומלץ לכבס גרביים בטמפרטורה של 60 מעלות לפחות. במקרה של חשד לפטרת כף הרגל,
  ראוי להתייעץ עם רופא עור. האבחון והטיפול חשובים מאוד, זאת על מנת למנוע הדבקה של ציפורניים או  אזורי גוף אחרים, כגון כפות הידיים (בדרך כלל הדבקה של כף היד המשמשת לגרד של כפות הרגליים) וכן למנוע זיהום חיידקי משני. בסובלים מסוכרת חשיבות מיוחדת למניעה ולטיפול מוקדם בפטרת של כפות הרגליים על מנת למנוע סיבוכים.

לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה לפטרת של כף הרגל, וללא גישה זמינה לשרותי רפואה (כגון חיילים) מומלץ להצטייד מבעוד מועד בתכשירים אנטי-פטרייתיים לשימוש בעת הצורך. במידה והבעיה אינה חמורה, ואינה דורשת טיפול מורכב, קיימים טיפולים זמינים ללא מרשם רופא. יש להדגיש כי בכל מקרה בו אין שיפור בסימפטומים בטיפול מקומי יש לפנות לבדיקת רופא. במקרים קלים של פטרת כף הרגל הטיפול הוא פשוט, דורש מעט תשומת לב ומשמעת עצמית. התוצאה היא שפטרת כף הרגל נעלמת ואנו יכולים ליהנות ממראה אסתטי של כפות הרגליים ומשיפור באיכות החיים.

הכותבת הינה רופאת עור מומחית, רופאה בכירה בבית החולים בילינסון ובשירותי בריאות כללית ויועצת למותג 'קנסטן קרם' לטיפול בפטרת כף הרגל ושפשפות
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים