המהפכה הביטחונית של ההדפסה בתלת-ממד

מטוס שמדפיס מטוס קטן, מדים שמשנים את צבעם במגע עם מים ושינוי הפוליטיקה העולמית. ובכל זאת, המהפכה האמיתית צפויה דווקא בכלכלה של מדינות מתפתחות

אריק רנדולף, AFP | 5/1/2015 23:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הדפסה בתלת-ממד תחולל מהפכה באופן הלוחמה ובמדיניות החוץ, טוענים מומחים, ולא רק בגלל שהיא מאפשרת עיצובים חדשים ומדהימים אלא משום שהיא תהפוך את כל תעשיית הביטחון – ואולי גם את כל הכלכלה העולמית – על ראשה.

עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- ארה"ב וטורקיה סיכמו על אימונים למורדים הסורים
- ארה"ב: האם מחסור במפעילים ישבית את המזל"טים?
- כוויית: עונש מאסר לאדם שהעליב את האמיר
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לרבים נראית עדיין ההדפסה בתלת-ממד כמו גימיק המשמש להדפסת דמויות פלסטיק חסרות תועלת, ולא יותר מכך. אבל כשפטנטים מרכזיים יוצאים לשוק השנה, המדפסות החדשות שמשתמשות במתכת, בעץ ובבד יהפכו נפוצות בהרבה – ובכך הן יעמידו את עולם ההנדסה על ספו של שינוי היסטורי עצום.
 
צילום: גטי אימג'ס
כלי נשק בלחיצת כפתור. מדפסת תלת-ממד צילום: גטי אימג'ס

תעשיית הביטחון שמגלגלת מיליארדים ניצבת בקצה המדמם של החדשנות הזו, כשצבא ארה"ב כבר משקיע בכבדות במאמצים להדפסת מדים, עור סינתטי לטיפול בפצעי קרב ואפילו אוכל, כך מספר אלכס צ'וסובסקי, פרשן ב"HIS טכנולוגיות".

מדעים באוניברסיטת MIT כבר המציאו "הדפסה בארבעה ממדים" – ובכך יצרו חומרים אשר משתנים כאשר הם באים במגע עם יסודות כגון מים. יום אחד, משמעות הדבר תהיה מדים מודפסים אשר משנים את צבעים בהתאם לסביבה שבה הם נמצאים.

בעולם האמיתי, צעדי התינוק הללו כבר נעשו. בסוף השנה שעברה הרכיבה חברת הביטחון הבריטית "BAEמערכות" את חלק המתכת המודפס הראשון במטוס קרב מסוג "טורנדו". באחרונה פרסמה החברה סרטון וידאו מאויר שבו היא מציגה לאן לדעתה התחלות צנועות כאלה יכולות להוביל ברבות הימים.

בסרטון מתואר מטוס המדפיס מטוס אחר בתוך עצמו, ואז משגר אותו מתא המטען שלו. "זהו הטווח הארוך, אבל מטרת הקצה שלנו היא בבירור הרכבת כלי רכב אווירי בשלמותו, תוך שימוש בטכנולוגיית הדפסת תלת-ממד", אמר לסוכנות הידיעות "אי-אף-פי" מט סטיבנס, אשר עומד בראש מחלקת ההדפסה בתלת-ממד של BAE.



.
צילום: EPA
ידפיס מטוס בבטן? מטוס בריטי ששב מעיראק צילום: EPA
שינויים בפוליטיקה

אבל המהפכה האמיתית של ההדפסה בתלת-ממד עוסקת פחות בדברים שאפשר לעשות ויותר בתזמון של עשייתם. היכולת לקחת מדפסות לשדה הקרב מבטיחה ערעור רציני באופן הלחימה ובתעשיית הביטחון, כך אומר פיטר סינגר, מומחה בלוחמה עתידית מהקרן לאמריקה חדשה.

"קבלני ביטחון מעוניינים למכור פריט אבל גם מעוניינים בבעלות על שרשרת האספקה למשך חמישים שנים. כעת יהיו לך חיילים במוצב צנוע במקום כלשהו כגון אפגניסטן אשר מסוגלים להוריד את התוכנה לחלק שהם זקוקים לו, לכוונן את העיצוב ולהדפיס את הפריט", הוא מסביר.

דבר זה עשוי להוביל את הצבאות לסגור את כל חברות הייצור הביטחוניות. ובאמצעות השילוב של הדפסה בתלת-ממד עם קו ייצור רובוטי, החברות שיישארו בשטח יהפכו ליעילות בהרבה.

סוג כזה של שינוי נושא בחובו השלכות פוליטיות עצומות במקומות כמו ארה"ב, שבה חברות ביטחוניות מתפזרות במכוון ברחבי המדינה ומספקות מיליוני מקומות עבודה. "בפני הפנטגון ותעשיית הביטחון עומד זמן קשה במיוחד בכל הקשור ליזמות הזו, אבל אתה לא רוצה להמתין עד שתפסיד קרב משמעותי לפני שתוציא אותה לדרך", אומר סינגר.

הדפסה בתלת-ממד עשויה גם לשנות את מדיניות החוץ, למשל בכך שהיא מערערת את הערך של עיצומים בינלאומיים. "ארה"ב הטילה עיצומים על כך דבר, החל בחלקי חילוף של מטוסי קרב וכלה בציוד לנפט. הדפסה בתלת-ממד עשויה להפוך את העיצומים – אשר מהווים חלק מכריע במדיניות החוץ במשך יותר מדור – לצעד מיושן", מציין סינגר.

כמו כן, ישנן תחזיות מפחידות יותר אשר נובעות מהפחתת המחסומים על ייצור נשק. "תחשוב על מומחי חבלה גדולים במזרח התיכון אשר מייצרים עיצובים חדשים אשר נראים כמו חפץ יומיומי, או פעיל "זאב בודד" אשר מדפיס אקדח מפלסטיק אשר יכול לעבור את מעגלי האבטחה של הבית הלבן", מזכיר צ'וסובסקי.

אלא שהכול עשוי להחוויר בהשוואה לסיכונים הביטחוניים שהדפסה בתלת-ממד יכולה לעורר באמצעות המהפכה בכלכלה. אם כל אדם יוכל להדפיס טובין, כלכלות אשר נשענות על כוח עבודה זול במפעלים בשביל לייצר דברים כמו בגדים וצעצועים עשויות למצוא את עצמן בבעיות קשות – עם כל ההשלכות הביטחוניות הנלוות לכך.

"אם אתה רוצה לדעת היכן נמצא האיום הגדול של הדפסה בתלת-ממד, חשוב על התלות של סין במגזר היצרני הזול שלה", אומר צ'וסובסקי.

תוקף הפטנטים פג

הדפסה בתלת-ממד, אשר הומצאה בשנות השמונים של המאה שעברה, עתיקה יותר ממה שרבים סבורים. הגאות הגדולה בעניין בה קשורה לעובדה שפטנטים על הטכנולוגיה המקורית כבר פגו – ובכך נפתחה הדרך לתחרות אשר תעלה את האיכות ותוריד את המחירים.



הפטנטים הראשונים שפגו ב-2009 היו למערכת אשר משתמשת בפלסטיק ושידועה בשם "מודל ריבוץ מותך". הפטנטים הגדולים הבאים, אשר תוקפם פג במחצית הראשונה של 2014, קשורים ל"דבקוק לייזר", שמדפיס יסודות מתכתיים כגון אלומיניום, עופרת ופלדה – ובחדות גדולה בהרבה.

ובמקום לעבוד עם גושי מתכת מוצקים, מהנדסים יכולים ליצור צורות מורכבות חדשות אשר עושות שימוש בהרבה פחות חומר ומבלי לאבד מחוזקן. "אתה לא יכול לקדוח חור עקום", אומר צ'וסובסקי, "אך באמצעות השימוש בהדפסת תלת-ממד, אתה בורא מוצרים שלעולם לא יהיה אפשר להכין בשימוש בחומרים המסורתיים".

קשה עדיין לתאר את ההשלכות המלאות של המהפכה הזו. "זו הפעם הראשונה בזמן רב מאוד שישנו זעזוע כה קיצוני בהנדסה התעשייתית", אומר סטיבנס, "אנו לא רק משפרים דברים – אנו כותבים מחדש את ספר החוקים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים