שיטת המיקרוגל :טכנולוגיה חדשה לתסמונת הזעת היתר

עד כה טופלו הסובלים מהתסמונת בעיקר על ידי ניתוח או הזרקת בוטוקס, אבל חברה אמריקאית פיתחה מכשיר המסוגל לטפל בהזעת יתר ממוקדת בבתי השחי באמצעות מיקרוגל

נעמי גוטקינד גולן | 11/5/2015 19:11
עונת הזיעה מתקרבת, צרת רבים המלווה את כל מי שחווה קיץ ישראלי. אבל יש מי שעבורם הביטוי הזעת יתר לא אומר שיותר מדי חם להם, אלא שהם מתענים בבעיה בריאותית המציקה כל השנה ובכל טמפרטורה. מחקרים מראים כי מדובר כ-3% עד 10% מהאוכלוסייה. כלומר רבבות. התסמונת מופיעה בדרך כלל לא בכל הגוף, אלא באיבר מסוים: כפות ידיים, כפות רגליים, פנים, בתי שחי או מפשעות. נהוג לקשור אותה במצבי לחץ או מתח, התרגשות ואפילו רק מחשבה על הזעה, שעלולה להתחיל את התהליך.

ידוע גם שהבעיה מועברת בתורשה, ושהיא שכיחה באופן שווה בנשים וגברים.

 
יח''צ
המכשיר יח''צ


באיזה גיל מופיעה הזעת יתר ממוקדת?
תלוי באיבר המזיע: הזעה בכפות הידיים והרגליים מתחילה בדרך כלל בילדות המוקדמת. הזעה ממוקדת בבתי השחי - בגיל ההתבגרות ואף מאוחר יותר. אגב, לא מדובר בהזעה הכרוכה בריח גוף מכיוון שבלוטות ההזעה האקריניות שגורמות לתופעה מפרישות נוזל מימי ללא ריח.

ובכל זאת, הסובלים נוהגים להתלונן שהצרה הזו פוגעת באורח החיים כולו: הן בתעסוקה ובפרנסה והן בהיבט האישי, החברתי והזוגי. המזיע באופן חריג בכפות ידיו יתקשה ללחוץ ידיים בפגישה עסקית, להחליף נורה שנשרפה בבית ואפילו להחזיק מקדחה. לנשים הסובלות לא קלה אפילו אחיזת בקבוק לק קטן.

מנהלת האגודה הבינלאומית להזעת יתר, ליסה ג'יי, אמרה באחרונה בכנס השנתי של אקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה בוושינגטון כי "כאשר אדם חייב להחליף את בגדיו מספר פעמים ביום, או כאשר הוא מתקשה ללחוץ ידיים בכניסה ויציאה מראיון עבודה, להרים ידו בכיתה ולהביע דעה ואפילו לחבק את בת זוגו, בגלל בעיית הזיעה המוגברת, איכות החיים נפגעת מן הייסוד".

ועכשיו לחדשות הטובות:
עד כה טופלו הסובלים מהתסמונת בעיקר על ידי ניתוח או הזרקת בוטוקס, אבל באחרונה הצליחה חברה אמריקאית בשם "מעבדות Miramar", לפתח מכשיר שקיבל את אישור ה-FDA האמריקאי, המסוגל לטפל בהזעת יתר ממוקדת בבתי השחי באמצעות אנרגיה אלקטרו-מגנטית. מדובר באנרגיה המשמשת גם במכשירי מיקרוגל, ובבתי השחי היא גורמת להרס בלוטות הזיעה באמצעות חימום סלקטיבי בממשק שבין העור ושכבת השומן בה נמצאות בלוטות אלה. לדברי הממציאים והמשווקים, למרות שהחימום גורם להרס הבלוטות, העור החיצוני והשכבות הפנימיות אינם נפגעים. הם מבטיחים גם שבלוטות הזיעה שנהרסו בטיפול לא יגדלו בחזרה לאחר הטיפול.

מכשיר ה-miradry  הגיע באחרונה לישראל למרפאת O-R של ד"ר צחי וידר, מומחה בכירורגיה כללית, שנבחר להיות הרופא הראשון בישראל, בינתיים גם היחיד, שמורשה  להציע את הטיפול.
על פי התחזיות האופטימיות המכשיר יחליף בהדרגה את שני הטיפולים היחידים האחרים שהוצעו לסובלים מהזעת יתר בבתי השחי עד כה, הזרקת בוטוקס וניתוח. 

כרגיל, אין טוב בלי רע:
המכשיר החדש המצליח להפחית זיעה בבתי השחי, כפי שפורסם בכתב העת  Dermatologic Surgury ב-89 עד 93 אחוזים, לא מתאים לידיים ורגליים.

לכפות ידיים ורגליים מה שיש כרגע זו זריקת בוטוקס (בוטוליניום טוקסין), רעלן הגורם לשיתוק זמני של בלוטות הזיעה למשך חצי שנה עד עשרה חודשים ואז השפעתו פגה בהדרגה. וישנו גם ניתוח סימפטקטומיה שבמהלכו יוצרים חתך בבית השחי ומנתקים דרכו את העצבים שמפעילים את בלוטות הזיעה בכפות הידיים. הניתוח כלול בסל הבריאות, מלווה באשפוז לילה, ובימי החלמה לא מעטים, אבל פותר את הזעת יתר בכפות ידיים לתמיד.

ולמרות זאת נרשמה בעשור האחרון ירידה חדה בפופולאריות שלו, מהסיבה העיקרית של התפתחות תופעת 'הזעה מפצה' באזורים אחרים בגוף. מאחר והמנגנון הגופני מיועד לשמור על טמפרטורה של 37 מעלות בכל מחיר, הגוף יפעיל בלוטות זיעה אחרות במקום אלה שנותקו, ויגרום ל"הזעה מפצה" במקומות שבהם כלל לא הייתה זיעה קודם לכן (גב או ישבן למשל). 

המצאה נוספת, שפותחה לפני שנים אחדות היא ניתוח לשאיבה/גירוד של בלוטות הזיעה בבית השחי. מדובר בחיתוך קטן בכל צד מבתי השחי ונטרול בלוטות הזיעה מתחת לעור באמצעות סוג של "קרצוף" במכשיר קטן. התוצאות של הטיפול התגלו כנמוכות יחסית ולא מרשימות. נשארות גם צלקות בבית השחי ועלולה להופיע תחושת כאב והגבלה בתנועת הידיים לכמה ימים.

באחרונה נעשה ניסיון נוסף של "גירוד" בלוטות הזיעה בעזרת קרן לייזר, מה שאמנם הפך את הטיפול לפחות פולשני, פחות כואב, ואף יותר מצליח. אך רמת היעילות שהוא העניק למטופלים לא הייתה גבוהה יחסית והזעה עדיין הופיעה בצורה מוגברת. 

קיים גם מכשיר שאפשר להפעיל לבד בבית, "דריוניק", המפסיק הזעת יתר בכפות הידיים והרגליים  אבל מחייב התמדה בלתי מתפשרת.  המכשיר מורכב משני מגשים שמחוברות אליהם אלקטרודות המייצרות זרם חשמלי. כשהמטופל מניח את כפות ידיו או רגליו במגשים שמולאו במי ברז, המים מעבירים זרם חשמלי המשבש את פעילותן של בלוטות הזיעה וגורם לייבושן.

כאמור, חייבים להתמיד בכך כל הזמן, והוא לא מתאים לנשים הרות, או לבעלי הפרעות קצב לב.

לנרתעים ממכניקה וטכנולוגיה, ניתוחים ולייזר, קיימים בשוק תכשירים ומשחות שנועדו לסייע, אם כי לרוב יעילותם זמנית או לא אפקטיבית. אחד התכשירים האלה נקרא נהידרול פורטה – ממשפחת  antiperspirants, משחה שיש בה אחוז גבוה של מלחי אלומיניום. עלותה אמנם נמוכה אבל היא גורמת לצריבה וגירוי מקומי בעת השימוש, ויעילותה נמוכה וזמנית.

כך שבשורה התחתונה, ההמצאה של ה-miradry, לפחות בתחום בתי השחי, היא בעלת משמעות מרחיקת לכת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת