החללית ניו הוריזונס מגיעה לפלוטו

ב-14 ביולי, כתשע שנים וחצי אחרי שיגורה, תגיע חללית המחקר ניו-הוריזונס ליעדה ותחלוף קרוב לכוכב הלכת פלוטו. כבר עכשיו, מספר ימים לפני המעבר, הצליחה החללית לחשוף תמונות של פלוטו ברזולוציה גבוהה

ד''ר דוד פולישוק | 12/7/2015 9:28
למעלה מ-56 שנים עברו מאז עזבה החללית הסובייטית הראשונה, לונה 1, את שדה הכבידה של כדור הארץ ויצאה אל מרחבי מערכת השמש. מאז חלפו עשרות חלליות סמוך לשלל העצמים הפלנטריים במערכת השמש, נחתו על חלקם ולפעמים אפילו שבו מהם. באמצעותם ביקרנו כבר בקרבת השמש ובירח, בכוכב חמה ובנוגה, במאדים ובצדק, בשבתאי ובטיטן, באורון וברהב (הידועים גם כאורנוס ונפטון), באסטרואידים ובשביטים. כעת, הגיעה שעתו של עצם אחד נוסף, שבעבר נחשב לכוכב הלכת הרחוק ביותר מהשמש – פלוטו.

פלוטו התגלה לראשונה ב-1930 על ידי מצפה הכוכבים לוואל, שנבנה במטרה לגלות את כוכב הלכת  X – גוף תיאורטי שכוח הכבידה שלו שינה לכאורה את מסלולו של כוכב הלכת אורון. קלייד טומבו, אסטרונום צעיר מקנזס, לקח על עצמו את המשימה, שכמעט נזנחה אחרי שמייסד המצפה, האסטרונום פרסיבל לוואל, הלך לעולמו ב-1916.

 
צילום: נאס''א
איור הממחיש את החללית ניו-הוריזונס שצפויה להגיע לחקור את פלוטו ב-2015 צילום: נאס''א


עם השנים התברר שמסתו של פלוטו נמוכה מכדי שתשפיע על מסלולו של אורון, ושהוא רק גוף בודד – ואפילו לא הגדול שבהם – בתוך קהילה גדולה של עצמים שנעה סביב השמש בחגורת קייפר. בעקבות זאת, החליטה הקהילה האסטרונומית בשנת 2006 להסיר מפלוטו את התואר "כוכב לכת", וכעת הוא מכונה רשמית "כוכב לכת ננסי". ההגדרה הזאת מבלבלת רבים ומכעיסה רבים אחרים, בעיקר בארה"ב, שפלוטו היה כוכב הלכת היחיד שהתגלה בארצם.

nrg ניוזלטר דיוור יומי

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אולי היה זה מזל שסוכנות החלל האמריקאית נאס"א אישרה את פרויקט ניו הוריזונס – חללית המחקר שנשלחה לחלוף בקרבת פלוטו – כבר בשנת 2001, כשהוא נחשב עדיין לכוכב לכת. ובכל זאת, החוקר הראשי של הפרויקט, ד"ר אלן סטרן ממכון המחקר הדרום-מערבי, חשש שהתוכנית תבוטל בעקבות השינוי במעמדו של פלוטו והתנגד לשינוי הזה בחריפות רבה. לא היה מאושר ממנו כשהחללית שוגרה לבסוף לחלל ב-19 בינואר 2006, כחצי שנה לפני שפלוטו הורד רשמית בדרגה.

ב-14 ביולי 2015, כתשע שנים וחצי אחרי שיגורה, תגיע ניו-הוריזונס ליעדה ותחלוף קרוב מאוד לפלוטו, במרחק של כ-12.5 אלף ק"מ בלבד מפני השטח שלו. החללית תמפה את קרקע כוכב הלכת הננסי, תמדוד את מרכיבי האטמוספרה שלו ותצפה מקרוב בירחו הגדול כארון.

כבר עכשיו, לפני המעבר, הצליחה החללית לחשוף תמונות של פלוטו ברזולוציה גבוהה, שחשפו לראשונה פרטים על פניו, ובכלל זה אזורים כהים באזור קו המשווה שלו. בנוסף התגלה שצבעו של פלוטו שונה מאד מהצבע של ירחו הגדול כארון, הכהה הרבה יותר ממנו ומכוסה גם הוא בכתמים אפלים. הבדל הצבעים הזה מלמד שההרכב של שני הגופים שונה, או לפחות הרכב החומר שעל פני השטח שלהם, דבר שמעיד שייתכן ששני הגופים לא נוצרו ביחד.

 
קטעים נוספים


אילו גילויים נוספים תחשוף ניו הוריזונס בפני השטח של פלוטו? אילו חומרים יתגלו באטמוספרה שלו? מדוע פלוטו וירחו שונים כל כך? מהם האזורים הכהים על קו המשווה שלו? את התשובות נגלה אחרי 14 ביולי.
עוסקים בפלוטו

בעקבות הגעת החללית יתקיים ביום ה' 16/7  במכון  דוידסון , מפגש "אסטרונומיה לכולם".
המפגש יכלול:
הרצאה של ד"ר דוד פולישוק מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת במכון ויצמן למדע,
הצגת תמונות שיגיעו (בתקווה) מהחללית. אלה יהיו ממצאים ראשונים ומרתקים ממעברה יומיים קודם לכן במרחק של 12.5 אלף קילומטר בלבד מהגוף שהשנה שלו נמשכת 248 שנות ארץ והטמפרטורה הממוצעת של פני השטח שלו היא מינוס 229 מעלות צלזיוס! אחרי ההרצאה, אם תנאי מזג האוויר יאפשרו זאת, תתקיים תצפית מבעד לטלסקופים ברחבת המדשאה של בניין הפקולטה לפיסיקה. הכניסה חופשית

ד"ר דוד פולישוק, כותב מדעי באתר מכון דוידסוןלחינוך מדעי

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת