יתרונותיו וחסרונותיו של הקפאין
רבים האנשים ששותים לפחות כוס קפה אחת ליום, ויש המכורים בכבדות לקפה. הרוקח רן סמואלוב מסביר את יתרונותיו הגדולים וגם חסרונותיו של המשקה (הסם) הפופולארי הזה
קפאין הוא חומר פסיכו-אקטיבי ממריץ, שהשפעותיו הבריאותיות נחקרו רבות ברחבי העולם. הקפאין נספג במהירות בדם ולכן גם בעל השפעה מידית על כל מערכות הגוף, כאשר ההשפעה נמשכת עד שש שעות.עוד כותרות ב-nrg:
• שליסל בביהמ"ש: "מי שצועד בי-ם, נלחם נגד הקב"ה"
• זהבי: "לא מפחד מציפיות, צריך להרים את הרף"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
לאורך השנים התפרסמו לא מעט מחקרים בעד ונגד צריכת קפאין. לצד יתרונותיו קצרי הטווח כמסייע בהתמודדות עם כאבי ראש ובחילות, שומר על ערנות, ממריץ את מערכת העצבים, ומגביר את קצב חילוף החומרים, נטמעו לא מעט מיתוסים הטוענים שקפאין לא בריא ופוגע בלא מעט מערכות בגוף, כגון: מערכת העצבים, מערכת הרבייה, מערכת העיכול ועוד.

מאחר והשפעות הקפאין שונות באופן משמעותי מאדם לאדם בהתאם לגיל, מין, משקל, או שימוש בתרופות, צריכת הקפאין המומלצת משתנה מאדם לאדם. כמו כן, ידוע כי הקפאין הוא חומר בעל השפעות מצטברות לאורך השנים והשפעתו משתנה כמובן גם בהתאם לכמויות צריכתו.
אז רגע לפני שאתם מחליטים לכאן או לכאן, פרשנו לפניכם כמה מיתרונותיו וחסרונותיו הבולטים של הקפאין. מעבר להשפעות החיוביות לטווח הקצר, בשנים האחרונות נעשו לא מעט מחקרים מדעיים שמצאו כי הקפאין עשוי להפחית את הסיכוי לפתח שורה ארוכה של מחלות.
יתרונות הקפאין:
הקפאין משפיע לטובה על פעילות קרדיו וסקולרית. מחקר שנערך בקרב נשים באוניברסיטת הרווארד מצא כי נשים הצורכות קפה במידה מתונה, נמצאות בסיכון נמוך למוות כתוצאה ממחלות לב וכלי דם. מחקר נוסף שנערך בהולנד מצא כי שתיית 2-4 כוסות קפה ביום יפחיתו ב 20% את הסיכוי להתקף לב.
הקפאין חולק את מסלול הפעילות של האינסולין בגוף, ומחקרים הראו שיש לו השפעה טובה על הפחתת הסיכון לתחלואה בסוכרת סוג 2. מחקרים הראו כי קפאין מסייע בהקטנת הסיכון להתפתחות מספר סוגים של מחלת הסרטן, סרטן כבד, סרטן המעי הגס, סרטן כליות, סרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן.

העובדה כי קפאין משפיע על קצב חילוף החומרים ומשפיע גם על תחושת הרעב והדחף לאכול, הופכת אותו ליעיל בתהליך דיאטה ומניעת השמנה. במחקרים ארוכי טווח נצפתה ירידה קטנה במשקל ובשומן הביטני.
במחקר שנעשה בגרמניה נמצא כי קפאין יעיל בהתמודדות עם נשירת שיער בקרב גברים, שנגרמת כתוצאה מרגישות יתר של זקיקי השיער להורמון הגברי טסטוסטרון (DHT). מחקרים הראו כי כאשר מולקולת הקפאין חודרת לזקיקי השערה, ביכולתה לחדש יצירת אנרגיה תאית הדרושה לתהליך הצמיחה ובכך לעורר ולזרז את מחזורי הצמיחה חזרה לרמתם התקינה.
חברת ד"ר וולף הגרמנית אף פיתחה את שמפו הקפאין ונוזל הקפאין הראשונים והיחידים בעולם המיועדים לחזק את סיב השערה ולטפל בשיער דליל בגברים, תוך שימוש ביתרונות הקפאין והשפעתו על זקיקי השערה. מדובר בתכשירים שהוכחו מחקרית.
מחקר שבדק את יעילות שמפו הקפאין בשימוש יום יומי, הראה שיפור במצב השיער אצל כ- 78% מהגברים בתוך חודשיים ובכ- 83% מהגברים תוך 4 חודשים.
חסרונות הקפאין
לצד יתרונותיו הרבים של הקפאין, יש לקחת בחשבון שצריכה מוגברת עלולה להוביל גם לנזקים:
הקפאין ידוע כחומר המעודד מתן שתן. צריכה מוגברת של קפאין עלול לגרום לעליה במתן השתן ובכך לאיבוד מלחים. על-מנת לשמור על איזון המלחים מומלץ לשתות מים יחד עם צריכת הקפאין.

הקפאין עלול להוביל לפגיעה בספיגת מינרלים כמו סידן וברזל המצויים במזון אותו אנו צורכים, על כן לא מומלץ לצרוך מזונות עתירים בברזל וסידן יחד עם קפאין. לנשים הסובלות מאוסטיאופורוזיס (דלדול העצם) מומלץ להימנע מצריכת קפאין.
צריכת קפאין מוגברת בתקופת היריון עלולה להשפיע על משקלו של התינוק ועל מזגו, על כן מומלץ להפחית מאוד בצריכתו בתקופה זו, ואף עדיף לוותר לגמרי על הצריכה.
מחקר שנערך בפינלנד ופורסם בעיתון 'בריטיש מדיקל ג'ורנל' מצא שאנשים ששותים יותר מארבעה ספלי קפה ביום מכפילים את הסיכון לחלות בדלקת מפרקים, ואנשים ששותים לפחות 11 ספלים ביום מגדילים את הסיכון פי 15. מחקרים אחרים מצביעים על קשר בין צריכת קפאין לעליית לחץ הדם, ונוסף לכך לקפאין נטייה להחמיר הפרעות שינה ולהגביר נטייה לחרדה.
רן סמואלוב הוא רוקח ראשי בחברת ד"ר סמואלוב
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg