מדהים: לוקים בניוון שרירים עושים מוזיקה
שילוב של טכנולוגיה חדשנית ואפליקציות ייחודיות מאפשר ללוקים בניוון שרירים לנגן בתנועות יד או בעזרת גלי המוח. צפו
כשחושבים על מוזיקה, בדרך כלל עולה בראש תמונה מרגשת של פסנתרן בעל אצבעות ארוכות שמטייל על הקלידים, נגן גיטרה שיורד על ברכיו ופורט על המיתרים או נגן סקסופון שמתנדנד עם הבלוז. אבל המוזיקה שיוצאת מחזר המוזיקה ב"בית גרבסקי" במגדל העמק - מרגשת הרבה יותר.עוד כותרות ב-nrg:
• איך ללמוד נכון כדי שתזכרו מה קראתם?
• טויוטה תשקיע 50 מיליון דולר בנהיגה אוטונומית
• הכתבות הכי שוות - בעמוד הפייסבוק שלנו
ביום חמישי נחנך במקום חדר מוזיקה ייחודי שכולל טכנולוגיה ואפליקציות שנועדו לאפשר גם לנכים ולמי שהוא מנוון שרירים לנגן. כיוון שכלי נגינה קונבנציונליים אינם מתאימים לאוכלוסיית הדיירים ב"בית גרבסקי", כל עמדה צוידה בחיישנים וטכנולוגיות שונות שיאפשרו לדיירים לנגן לפי יכולתם הפיזית ולפי הצרכים הטיפוליים.
כל אחת משמונה העמדות מאפשרת נגינה של כלי אחר מתוך הרכב המוזיקלי. כך למשל עמדה מספר 1 יוצרת סאונד של בס באמצעות הנפת הידיים באוויר. עמדה 2 יוצרת צליל גיטרה בעזרת תזוזת כף יד או אצבע אחת בלבד. עמדה 4 הותאמה לדיירים במצב של שיתוק מוחלט. לאלו חובשים קסדת EEG המאפשרת לנגן באמצעות גלי מוח.
כדי להקל על הנגינה, בחדר המוזיקה מוקרן וידאו שמחובר לכל "כלי הנגינה" בחדר ומגיב בזמן אמת לכל צליל ותנועה שעושה הנגן. כמובן שגם בהנגשת החדר נערכה חשיבה לטובת המטופלים, כך שמתאפשרת כניסה גם על כיסא גלגלים בכל זמן וללא צורך בעזרה. בתוך החדר עצמו אין מכשולים והמטופלים יכולים ולהיות עצמאיים לחלוטין.
מי שעומד מאחורי החדר המופלא הזה הוא דור עזריאל, מוזיקאי צעיר ובעל חברת המולטימדיה "תלמוס", שהתנדב ונידב את עובדיו במשך חמישה חודשים למען הפרויקט. "זה לא היה פשוט", הוא מעיד, "במשך כל תהליך התכנון השתמשתי בכיסא גלגלים כדי להבין את המכשולים או את היכולות שיש וזה עולם שונה לגמרי.
"לפני שבחרנו את האמצעים לבניית הכלים בחדר, שילבנו כוחות עם צוות המקום ועשינו ימים מרוכזים של פילוח ואפיון המטופלים, כדי למצוא פתרון לכל מנגן ומטופל. במהלך הפרויקט התגלה דבר מדהים - הרצון והיכולת למידה של אחד מדיירי המקום, עודד שטרן. הוא למד לאט-לאט את המערכות והפך להיות המנהל הטכני של החדר. כיום הוא שולט במערכות בצורה מופלאה ועוזר לנו לנטר את היכולות והיציבות שלה. גייסנו גם את חברת 'אייקונספשן' שתרמה סרט תדמית לגיוס כסף, והוא עומד להעלות בימים הקרובים לקיק סטארטר".
"בית גרבסקי" הוקם במגדל העמק לפני כ-15 שנים כמעון שיקומי שבו מטופלים במסירות רבה כ-70 דיירים החולים בטרשת נפוצה, בשיתוק מוחין ובמחלות חשוכות מרפא נוספות. בטקס חנוכת החדר המוזיקלי אמר ראש העיר, אלי ברדה: "'בית גרבסקי' הוקם בתמיכת ובסיוע הרשות מתוך גישה ורגישות לאוכלוסייה מיוחדת, תרתי משמע. בין הצדדים יש שיתוף פעולה הכולל סיוע של מתנדבים מהמערך העירוני ומבתי הספר, וקיום אירועים משותפים כגון תערוכת ציור ופיסול של דיירי המרכז".