לא רק ידידים טובים: כלבים מזהים סרטן וסוכרת

הם יודעים לאתר נעדרים, למצוא סמים וחומרי נפץ ולהיות גששים מומחים, אבל האם כלבים יכולים להריח גם... מחלות? מחקרים גילו שכלבים יודעים לאבחן על פי הריח סוגים מסוימים של סרטן ואפילו סוכרת

ד''ר טלי ברגלס-שפירא | 22/11/2015 12:46
תגיות: סרטן, סוכרת,כלבים
כלבים רבים מבלים זמן רב בהרחת סביבתם. בניגוד לבני האדם, שחווים את העולם בעיקר בראייה ושמיעה, כלבים חווים אותו באמצעות ריחות. עבור הכלב, העולם הוא מאגר אחד גדול של ריחות, ולכל ריח סיפור משלו. היכולת הזאת הופכת את הכלב ל"מכונת הרחה" יוצאת דופן, שיכולה לעזור לאדם אפילו באבחון מחלות מסוימות, וכך להציל חיים.

עוד כותרות ב-nrg
-רה"מ גינה: הכלבו הגרמני ימכור יינות ישראלים
-אחיו של המבוקש מפריז: "השתפן" ברגע האחרון
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

חוש הריח של הכלב הוא אחד החדים ביותר בעולם החי והוא מפותח פי 100,000-10,000 מזו של האדם. לשם השוואה, אילו היה לכלב יתרון דומה על האדם בחוש הראייה, הוא היה מסוגל לזהות במרחק של עשרה קילומטר את מה שאנו היינו יכולים לראות ממרחק של מטר בלבד. במילים אחרות, כלב יכול לזהות ריחות שאין ביכולתנו להריח כלל. לדוגמה, הוא יכול לזהות תפוח רקוב אחד בין מיליוני תפוחים.
 
nrg ניוזלטר דיוור יומי

בנוסף, הכלב יכול להבחין בין ריחות. כשאנו נכנסים הביתה ביום חורף ומריחים מרק עוף מהביל, הכלב נכנס ומריח את העוף, הפלפל, הדלעת, הקישואים וכל אחד ממרכיבי המרק בנפרד. מה מאפשר את היכולת המדהימה הזו? האם האף של הכלבים שונה משלנו? האם המוח שלהם מתפקד אחרת משלנו?

 
אריק סולטן
מוליך כלבים אריק סולטן




אנטומיה של ריחות

מתברר שמבנה המוח והאף של הכלב אכן שונה משלנו. בדומה לחוטם האנושי, בתוך האף הכלבי יש לוחות גרמיים דמויי מגילה שנקראים "קונכיות אף". מבט במיקרוסקופ באיבר הזה חושף קרום עבה וספוגי שמכיל את רוב קולטני הריח, כמו גם את העצבים המעבירים מידע למוח. גם באף האנושי יש אזור דומה, אך אצלנו גודלו אינו עולה על זה של בול דואר. אם נפרוש את אותו אזור שמגולגל בחוטמו של הכלב נגלה ששטחו דומה לזה של דף A4.

לכלב ממוצע יש כ-180 מיליון תאים שקולטים ריח בניגוד ל 6,000 קולטנים בלבד שיש לאדם. גורם נוסף לעליונות של חוש הריח הכלבי הוא תא מיוחד באף שבו הכלב אוסף אוויר, כך שחלקיקי ריח מצטברים שם עד שהריכוז שלהם גדול מספיק כדי לאפשר לכלב לזהות אותם.

גם מבנה מוחו של הכלב תורם לחוש הריח המפותח שלו: האזור במוח הכלב שאחראי על זיכרון הריח מפותח אצלו פי ארבעים מאשר אצל האדם ומאפשר לו לזכור מגוון רחב של ריחות ולהבחין ביניהם – כולל ריחות שהמוח האנושי כלל אינו יודע לקלוט. 

שיטות הרחה מתקדמות

אסטרטגיה נוספת שתורמת לחוש הריח המפותח של הכלב היא האופן שבו הוא נושף את האוויר. כאשר אנחנו נושפים דרך האף, האוויר יוצא דרך אותם פתחים שמהם הוא נכנס ולכן לא מאפשר לריחות חדשים להיכנס. כלבים, לעומת זאת, נושפים את האוויר מבעד לחרכים בצדי אפם, דבר שגורם למערבולת של אוויר ננשף סביב אפו של הכלב. המערבולת הזו מסייעת לדחוף ריחות חדשים לתוך האף. יתר על כן, השיטה הזאת מאפשרת לכלבים רחרוח רציף. 
 

צילום: אלי דסה
ידידו הטוב של האדם. גם במים צילום: אלי דסה

ואם לא די במבנה האף המיוחד שלו, לכלב יש איבר חוש נוסף שאין לאדם, צמוד לחלל הפה שלו: איבר יעקובסון. תפקידו העיקרי הוא לזהות חלקיקים בשם "פרומונים" שמשמשים לתקשורת בין בעלי חיים. התוצאה היא קליטת ריח מורכבת ומגוונת הרבה יותר מזו שלנו.

בשעה שאנו חווים ניחוחות של תבשילים כריח אחד, הכלב מסוגל להבחין בנפרד בכל אחד ממרכיבי התבשיל. מלבד זאת לכלב יש יכולת יוצאת דופן לזכור ריחות אפילו תקופה ארוכה אחרי שנחשף להם במקור. בזכות התכונה הזו אנו יכולים להיעזר בכלבים למטרות רבות, כגון מציאת נעדרים, איתור חומרי נפץ וסמים, גישוש ואיתור חשודים.

כלבים כמאבחני מחלות

האם חוש הריח המופלא של הכלבים עשוי לאפשר להם לאבחן אנשים חולים? מחקרים מראים שהם אכן יודעים לזהות ריחות של גידולים סרטניים. דוגמה לכך היא מחקר שבו כלבים הצליחו לאבחן סרטן המעי הגס. במחקר נאספו דגימות צואה ואוויר שנשפו חולי סרטן המעי ואנשים שאינם חולי סרטן. הכלבים הצליחו לזהות בהצלחה את הדגימות השייכות לחולי סרטן. שיעור הדיוק באבחון הסרטן הגיע עד 95 אחוז מדגימות הנשיפה ו-98 אחוז מדגימות הצואה.

מחקרים נוספים הראו שכלבים מסוגלים להריח גם את סרטן הריאות, סרטן העור, סרטן השד ועוד. כמו כן הן יודעים לאבחן סוכרת, מצבי חרדה ועוד מחלות ותופעות נפוצות אצל בני אדם.

עדיין נותרה פתוחה השאלה אם שימוש בכלבים לאבחון מחלות הוא מעשי? האם, למשל, ריאלי להציב יוצבו כלבים בכל מרפאה ובכל בית חולים? התשובה כנראה שלילית, אולם במעבדות ברחבי העולם שוקדים על פיתוח חיקויים טכנולוגיים של מערכת החישה של הכלב בניסיון חיישנים שיזהו חלקיקים שמשתחררים ממחלות ונפלטות לאוויר הננשף או להפרשות.

הנה עוד הוכחה שהכלב הוא אכן ידידו הטוב של האדם.

ד"ר טלי ברגלס-שפירא, עובדת במכון דוידסון לחינוך מדעי

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים