לראשונה מאמרים בויקיפדיה יעודכנו ברמה מדעית

מיזם בתמיכת המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב יוביל לכך שמאמרים בויקיפדיה יעודכנו ברמה מדעית ואקדמית גבוהה. פרופ' ישראל חנוקוגלו מאוניברסיטת אריאל מונה לעורך במיזם הזה

אסף גולן | 29/3/2016 17:01
פרויקט הגנום האנושי הביא לפיענוח מבנה של כ- 20,000 גנים שאחראיים להתפתחות האדם. מיזם זה נתמך ע"י המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בארה"ב. כעת משתמשים במידע זה לזיהוי וטיפול במגוון מחלות שנובעות מפגמים תורשתיים בגנים.

בכדי להקל על הציבור הרחב לקבל מידע על מבנה ותפקוד של גנים, המכונים קיבלו החלטה לתמוך במיזם לכתיבה ועדכון דפי ויקיפדיה על כל הגנים בגנום האנושי ע"י מומחים עבור כל גן. כידוע, ויקיפדיה כבר נהפך לאנציקלופדיה חינמית של הציבור הרחב. אך, השימוש בדפי ויקיפדיה כמקור למידע, ממשיך להתנהל עם ספק לגבי אמינות ואיכות המידע שבהם.

 
לוגו ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית בעברית


הבעיה היא שמדענים אינם רוצים להשקיע מזמנם בבכתיבה ועדכון דפי ויקיפדיה כי דף כזה אינו נחשב לפרסום מדעי ואינו מקדם מדען שמעורב בכתיבתו באופן בלתי מזוהה.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

כעת ביוזמתו של פרופסור סו מקליפורניה וכתב העת "גן" (Gene) הוחלט להזמין מדענים מובילים בתחומם לכתוב מאמרים שיתפרסמו בכתב העת, כל זאת בתנאי שהמדען יהיה אחראי גם לעדכון דף בויקיפדיה שמקביל לנושא מאמרו.

פרופ' ישראל חנוקוגלו מאוניברסיטת אריאל, יחד עם אחיו פרופ' אהרן חנוקוגלו (אוניברסיטת תל-אביב) התבקשו במסגרת מיזם זה לכתוב מאמר על תעלות נתרן שאחראיות לויסות נפח הדם ולחץ הדם בגוף. המאמר שלהם בחודש הראשון לפרסומו (ינואר-פברואר 2016) שבר את השיאים של חשיפה באתר כתב העת וקיבל תשבחות רבות ממדענים אחרים.

בעקבות הצלחה זו של מאמרו של פרופ' ישראל חנוקוגלו, הוא הוזמן להצטרף לצוות של שישה עורכים שינהלו את המיזם החדש בתמיכת NIH והוצאה לאור בינלאומית Elsevier. פרופ' חנוקוגלו החל את תפקידו בכתב העת "גן" עם הצעות חדשות לשיפור איכות ונגישות המאמרים שכבר אומצו בכתב העת ובמיזם. כעת הוא עסוק בשיפוט מאמרים.

פרופ' ישראל חנוקוגלו הוא ראש המעבדה לביולוגיה של התא באניברסיטת אריאל. במהלך הקריירה שלו הוא שיבט וקבע את המבנים של מעל עשרה גנים לראשונה, ביניהם חלבון קרטין שיוצר שערה, אנזימים שמעורבים ביצירה של הורמונים סטרואידים ועוד.

הוא זכה בפרסים רבים ביניהם, פרס גוטווירת מהטכניון, פרס לינדנר ופרס לובל ממכון ויצמן על מצוינות במחקריו. הוא הגיע לאריאל בשנת 1994 והקים את המחלקה לביולוגיה מולקולרית, ואת התכנית לביואינפורטיקה באוניברסיטת אריאל. בין השנים 1996-1999 הוא מילא תפקיד של היועץ המדעי לראש הממשלה נתניהו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים