"ההאטה בסין לא תשפיע על הסטארטאפים הישראליים"

בכנס של פורום "מועדון עסקים סין" נידונו היחסים הכלכליים בין סין לישראל. לדברי משתתפי הכנס סין היא עדיין שוק עצום לטכנולוגיות ישראליות עם אינספור הזדמנויות

אסף גולן | 6/4/2016 12:42
"מי שחי בערים המרכזיות  בסין לא רואה ולא מרגיש את ההאטה בכלכלת סין ביומיום." כך אמר אריה שרייר, מנכ"ל חברת  PTL Group China במפגש פורום "מועדון עסקים בסין" China Business Club המאגד כ-70 חברות ישראליות יצואניות הפועלות בסין.

לדבריו: "הזירה הכלכלית וזירת הסטארטאפים בסין תוססת: בשנת 2015 נרשמו מדי יום 12,000 חברות חדשות בסין, לא כולן היו סטארטאפים טכנולוגיים, אבל מגזרי האינטרנט, המובייל וההייטק היו מהחמים ביותר;  בסין נולדו בשנה האחרונה 23 חברות  Unicorn (סטארטאפים בשווי מעל מיליארד דולר), לעומת 7 יוניקורנים ב-2014. למרות המפולות והטלטלות בבורסה הסינית בשנה החולפת, שוק השקעות ההון סיכון בסין גדל ב-315% לעומת שנת 2014.

 
צילום שאטרסטוק
כסף סיני צילום שאטרסטוק


שוק ההשקעות הזרות הישירות בסין נשאר יציב, ואף גדל מעט בשנה שחלפה. זאת בין היתר, כיוון שהרבה שווקים באירופה נסגרים בפני חברות אמריקאיות ואוסטרליות, שמוצאות בסין מקום נוח לצמוח בו.

מחירי הדירות עלו
"בנוסף" לדבריו, "מחירי הדירות ממשיכים לעלות, הקניונים מלאים, רק לאחרונה נפתחו 15 קניונים חדשים בשנגחאי בלבד לבני המעמד הבינוני, והעובדים ממשיכים לבקש העלאות שכר. הירידה מ-7.5% צמיחה ל-6.9% לא מרגשת במיוחד את הציבור ואת הקהילה העסקית ".

שרייר הוסיף כי "מה שכן משפיע על פעילותן של חברות ישראליות בסין הוא המאבק בשחיתות", הוא מוסיף. "חברות שמעורבות במכרזים ממשלתיים מרגישות שעסקאות שהיה קל לעשות בעבר, כעת קשה יותר לבצען. לפני שהחל המאבק בשחיתות,  הכול אושר מהר, משלחות של פקידי ממשל היו מגיעות לישראל בהרכב גדול, ופעמים רבות בשנה.

עכשיו כשהדברים על פסים יותר מסודרים ומפוקחים, זה משפיע על הנזילות של חברות ממשלתיות ושל גורמים קשורים, כך שחלק מהחברות הישראליות - אלו שניגשות למכרזים ממשלתיים – נתקלות לפתע ביותר ביורוקרטיה; הרבה יותר אישורים לכל דבר, וכל פרויקט נבחן בשבע עיניים, אם יש לו הצדקה כלכלית.

 
צילום: EPA
תושב סין הלום מנפילת תיק ההשקעות בעקבות המשבר בשוק ההון צילום: EPA


שוק עצום עבור חברות מישראל
עם זאת, גם במצב הנוכחי, סין היא עדיין שוק עצום לחברות ישראליות, עם אינספור הזדמנויות. תוכנית החומש החדשה (מס' 13) של סין המציבה למדינה מטרות ואתגרי-על התפרסמה בשבועות האחרונים. השלטון מפנה תקציבי ענק לפיתוח תחומים אסטרטגיים שחשובים למדינה, רוב הכסף מן הסתם יושקע בחברות מקומיות, אבל גם אם חלקו הקטן יופנה לחברות זרות הפועלות בסין, מדובר בהטבות משמעותיות.

לישראל יש הרבה מה להציע בתחומים המועדפים של סין לשנים הבאות, בהם: טכנולוגיות ירוקות, חקלאות מתקדמת, טכנולוגיות ושירותים למגזר הבריאות, ייצור חכם וכלכלת אינטרנט, על נגזרותיה בתחום המסחר, המדיה והבידור.

"למאבק בשחיתות יש גם צדדים טובים", מוסיף שרייר, "כי במסגרת הביורוקרטיה, עכשיו הכול יותר מסודר, כך שברור יותר ליזמים זרים מהן הדרישות המדויקות לעמידה במכרז ואין בלבול".


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

העסקת עובד סיני היא עסק יקר
המפגש נפתח בסקירת השינויים שחלו בשוק הסיני תוך התמקדות בניהול הפעילות בסין במציאות עסקית משתנה. אחת המגמות שנדונו  בהרחבה היא העסקת עובדים סינים. יותר ויותר חברות ישראליות שפותחות לעצמן שוק בסין, מגיעות לשלב המתבקש של הקמת נוכחות קבועה בסין, וכחלק בלתי נפרד מכך, גם  להעסקת עובדים סינים, כשרובם אנשי מכירות ותמיכה טכנית.

"כל ישראלי שמגייס עובד בסין חושב: כמה כבר יעלה לי איש מכירות סיני? ואז הוא חוטף שוק כששומע את עלויות השכר של עובדים בסין", מספר שרייר, שהחברה בראשותו מעסיקה 136 עובדים סינים עבור לקוחותיה הישראלים. "ציפיות השכר של עובדים סינים, בעיקר בכירים, אמנם נרגעו מעט בעקבות ההאטה ב-10-20 אחוזים, אך עדיין המשכורות אבסולוטית מאוד גבוהות, ובעיקר כשמשווים למשכורות מקבילות בארץ.

 

צילום: אי-פי
מטוסים צבאיים במסגרת חגיגות ה60 לסין צילום: אי-פי


כדאי לדעת שעלותו של מנהל מכירות סיני נעה בין 60- 120 אלף $ לשנה, ואילו עלות מנכ"ל סיני יכולה להגיע עד כ-200 אלף $ לשנה. באשר לזכויות הסוציאליות – יש הבדלים גדולים בין הערים השונות בסין, וזה נתון שצריך לקחת בחשבון כחלק מעלויות המעביד. גם חשבון ההוצאות של איש מכירות סיני הוא גבוה, משום שהמדינה משתרעת על שטח ענק  ועליו לטוס ממקום למקום. עם זאת, חשוב להפעיל מנגנוני בקרה מאוד הדוקים על חשבון ההוצאות של העובד הסיני.

מרצה נוספת בפורום הייתה מרגו פז, מייסדת ומנכ"ל של חברת Globaleyes, המתמחה ומלמדת כיצד להתמודד עם הבדלים בין תרבותיים ברחבי העולם, כולל בסין, בחברות המנהלות פעילות גלובלית . בהקשר של ניהול עובדים סינים, היא הוסיפה כי שיטת "שגר ושכח" הישראלית לא עובדת עם סינים. עם הסינים צריך לנקוט במיקרו-ניהול, כלומר: לא להסתמך על ה-כן של הסיני, כי הוא לא יגיד לעולם שלא הבין או שלא יודע. יש לוודא את תוקף ה"כן" הזה גם לאורך התהליך, לקרוא לעובד גם אם אין בעיה, לעקוב לאיזה שלב הגיע, להראות לו שאתה כמנהל נוכח לאורך כל הדרך.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים