מחקר: קפה מסייע להפחתה בסיכון לסרטן המעי הגס
מחקר מצא כי לישראלים ששותים קפה סיכון נמוך ב-26% לפתח סרטן המעי הגס. ככל ששותים יותר – הסיכון יורד. כל סוגי הקפה נקשרו להפחתה בסיכון אפילו כאלו שהם נטולי קפאין
מחקר חדש שנערך בקרב כמעט 10,000 ישראלים מצא כי צריכה קבועה של קפה מכל סוג קשורה לסיכון מופחת להתפתחות סרטן המעי הגס. עוד לפני המחקר הנוכחי קפה נקשר, במחקרים רבים, להפחתת הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן, בהם סרטן המעי הגס. התכונות נוגדות-הסרטן ככל הנראה נובעות ממספר רכיבים בקפה, שריכוזם והשפעתם משתנים בהתאם לסוג הקפה ולאופן בו מכינים אותו.
קפה אספרסו
צילום: שאטרסטוק
במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בגיליון אפריל של כתב העת של האיגוד האמריקאי לחקר סרטן Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, החוקרים ניתחו שאלוני תזונה מפורטים שמילאו 5,145 חולי סרטן מעי גס שאובחנו בחצי השנה האחרונה ו-4,097 אנשים ללא רקע של סרטן המעי הגס, שהשתתפו במחקר שנערך בצפון הארץ. בידי החוקרים היו נתונים על תדירות צריכת הקפה של הנבדקים, סוג הקפה (נס קפה, קפה שחור, אספרסו וכדומה), המוצא האתני של הנבדקים (יהודים ממוצא אשכנזי, יהודים ממצא ספרדי וערבים) ומיקום הסרטן (במעי/בחלחולת).
בניתוח הנתונים החוקרים נטרלו משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו היסטוריה משפחתית של סרטן, תזונה, צריכת הקלוריות היומית, פעילות גופנית ועישון.
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

קפה הפוך
צילום: שאטרסטוק
באופן כללי, כשהחוקרים השוו אנשים ששותים קפה לאנשים שלא שותים קפה, נמצא כי צריכת קפה קשורה לירידה של 26% בסיכון לפתח סרטן המעי הגס. כשהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גם את הצריכה היומית הכוללת של נוזלים, קפה נקשר לירידה של 20% בסיכון לסרטן המעי הגס.

קפה שחור
צילום: שאטרסטוק
ככל שצריכת הקפה הייתה גבוהה יותר, כך ירד הסיכון לסרטן המעי הגס. בהשוואה לצריכת פחות מכוס קפה ביום, שתייה של כוס קפה אחת עד שתי כוסות (לא כולל) ביום נקשרה לירידה של 22% בסיכון לסרטן המעי הגס, 2-2.5 כוסות קפה נקשרו לירידה של 41% וצריכת יותר מ-2.5 כוסות קפה ביום נקשרה להפחתה של 54% בסיכון לסרטן המעי הגס.
נבדקים ערבים דיווחו על צריכת הכמויות הגדולות ביותר של קפה (3.3 כוסות ביום בממוצע), אחריהם יהודים ממוצא ספרדי (2.1 כוסות ביום) ויהודים ממוצא אשכנזי (1.8 כוסות ביום) כשהחוקרים בחנו את סוגי הקפה שנצרכו, הם מצאו שכל הסוגים קשורים להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, גם קפה נמס. להפתעת החוקרים אפילו קפה נטול קפאין נקשר לירידה של 18% בסיכון.
החוקרים, אומרים כי קיימים מספר מנגנונים אפשריים שיכולים להסביר את הקשר, הטמונים ברכיבים ביו-אקטיביים בקפה המשפיעים על המעי באופנים שונים. לדוגמה, קפאין ופוליפנולים שיכולים לשמש כנוגדי חמצון שמגבילים את הגדילה של תאים סרטניים, חומרים העשויים לעודד את תנועתיות המעי ועוד.

פולי קפה בחנות לטחינת קפה בנצרת
צילום: דובי זכאי
המחקר נערך על ידי חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת דרום קליפורניה, בשיתוף חוקרים ישראלים משירותי בריאות כללית, בית החולים כרמל והטכניון, בהם פרופ' גדי רנרט, מנהל מרכז הבקרה הארצי למחלת הסרטן השייך לשירותי בריאות כללית וראש המחלקה לרפואת קהילה ואפידמיולוגיה במרכז הרפואי כרמל.
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל בקרב גברים יהודים (אחרי סרטן הערמונית), בקרב גברים ערבים (אחרי סרטן ריאות) ובקרב נשים יהודיות ונשים ערביות (אחרי סרטן השד). בשנת 2013 אובחנו 3,224 ישראלים כחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת.
לדברי ד"ר שלמה לבקוביץ, יושב ראש עמותת צו מניעה : "אבחון מוקדם בשלבים טרום סרטניים והסרת גידולים שפירים (פוליפים) במעי הגס באמצעות קולונוסקופיה, יכולים למנוע את היווצרות המחלה הסרטנית ולהקטין את מימדי המחלה והתמותה כמעט לחלוטין. ישנה חשיבות עליונה לקביעת תור לביצוע בדיקות מניעה של נשים וגברים בריאים. לצערנו, לרוב החולים בסרטן המעי הגס אין כל גורמי סיכון מוקדמים ולכן כל אחד מעל גיל 50 חייב לעבור בדיקת ק'סקופיה כדי למנוע את המחלה ע"י הסרת פוליפים במעי. הבדיקה נעשית על חשבון כל קופ"ח".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg