תקווה חדשה: חומר חדש מונע ממחלת האלצהיימר להתפתח

פיתוח של חוקרים ישראליים מאוניברסיטת תל אביב מונע מהגורם למחלת האלצהיימר להתחיל לפגוע במוח. ניסויים על עכברים הראו כי השיטה החדשה משפרת את תפקודם של כאלו שכבר לקו במחלה

דליה מזורי | 23/11/2016 21:09
חוקרים באוניברסיטת תל אביב פיתחו גישה חדשנית לטיפול באלצהיימר, המעוררת הדים בעולם המדעי. השיטה החדשה מעכבת את פעילותו של האנזים GSK-3 – המהווה גורם מרכזי במגוון מחלות ניווניות של המוח - באמצעות חומרים המחקים חומרי-מטרה טבעיים של האנזים, ומצליחים 'לרמות' אותו, להיקשר אליו ולנטרל אותו. עכברים במודל לאלצהיימר שטופלו בחומר החדש הראו שיפור קוגניטיבי והתנהגותי משמעותי, לצד הפחתה בתסמינים הפתולוגיים במוח.
 
שאטרסטוק
הפיתוח מונע מהחומר הפוגע לפעול שאטרסטוק

מובילת המחקר היא פרופ' חגית אלדר-פינקלמן מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם ולביוכימיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. לדבריה, GSK-3 הינו אנזים מוכר, הממלא תפקיד חיוני בתהליכים שונים בתאי הגוף. עם זאת, כאשר רמת פעילותו של GSK-3 גבוהה מדי, הוא עלול לגרום לנזק משמעותי, ואף למותם של תאים. כיום ידוע כי פעילות בלתי מבוקרת של GSK-3 קשורה למגוון מחלות ניווניות של המוח ומערכת העצבים המרכזית, ביניהן אלצהיימר, פרקינסון, תסמונת X שביר, טרשת נפוצה ועוד.

לאור תובנות אלו ניסו חוקרים רבים באקדמיה ובתעשייה לפתח תרופות לאלצהיימר על ידי עיכוב הפעילות של GSK-3, אך ללא הצלחה. החוקרים במעבדתה של פרופ' אלדר-פינקלמן שכללו את התפיסה, והגיעו לתוצאות מבטיחות ביותר, כולל שיפור משמעותי במצבם של עכברי מעבדה במודל לאלצהיימר.

החומרים מעכבי ה-GSK-3 שפותחו בשנים האחרונות במעבדתה של פרופ' אלדר-פינקלמן מחקים את חומרי המטרה (סובסטרטים) של האנזים – כלומר חומרים ספציפיים, ש-GSK-3 נועד מלכתחילה להתחבר אליהם ולהשפיע עליהם בתוך התא החי. ואכן, החוקרים גילו כי האנזים GSK-3  מזהה את המולקולה שיוצרה במעבדה כמולקולת המטרה שלו, מתביית עליה ונקשר אליה. אך כעת, בניגוד למולקולת המטרה הטבעית, המולקולה המסונתזת (המלאכותית), אינה משתחררת מהאנזים. בכך היא כולאת אותו, ואינה מאפשרת ל-GSK-3 להמשיך בפעילותו המזיקה.

במחקרם האחרון צעדו החוקרים צעד נוסף קדימה, ושדרגו באופן משמעותי את החומר המעכב שפיתחו. החומר החדש, הופך למעכב רק לאחר שה-GSK-3 נקשר אליו. האנזים GSK-3 מזהה את מולקולת החומר כמולקולת מטרה, מתביית ונקשר אליה, ופועל עליה את פעולתו הטבעית - במקרה זה זירחון - והזירחון עצמו הוא שהופך את מולקולת המטרה 'התמימה' כביכול למולקולה מעכבת.

במובן זה ה-GSK-3 מייצר למעשה את החומר המעכב של עצמו. לדברי פרופ אלדר-פינקלמן, ניסויים בעכברי מעבדה במודל לאלצהיימר העלו תוצאות מבטיחות מאוד: העכברים שטופלו כך הראו שיפור קוגניטיבי, שיפור בפעילות החברתית, וירידה משמעותית במאפיינים של חולי אלצהיימר. המחקר פורסם בנובמבר 2016 בכתב העת המדעי המוביל Science Signaling.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים