 |
/images/archive/gallery/119/918.jpg תזמורת ירקות.
צילום: רויטרס  |
|
איך הצלבה גנטית של חושים מאפשרת לטעום מוזיקה |
|
תופעה גנטית בשם סינסתזיה מאפשרת למי שהתברך בה להרגיש טעם של מוזיקה. לצליל כיסוח דשא, אם תהיתם, יש טעם של שמנת דלת שומן |
|
|
 | דפדף בניו אייג' |  | |
ד"ר דינה ראלט 3/3/2005 18:07 |
|
|
|
|
 |
החיים יכולים להיות מתוקים, אם כי לא עבור מוזיקאית שוויצרית בשם ES שביכולתה "לטעום" קולות. מבחינתה, לצליל כיסוח הדשא יש טעם של שמנת דלת שומן.
לבחורה השוויצרית המתכנה ES יש סינסתזיה (synaesthete) תופעה גנטית שבאה לידי ביטוי בהצלבת חושים לגירויים מסוימים, כלומר היא לא רק רואה צבעים כשהיא שומעת תווי צליל מסוימים אלא גם מרגישה לפעמים טעם המלווה מרווחי מוזיקה מסוימים. הטעם המלווה את המרווחים הללו מקנה ל- ES יתרון מוזיקלי על חבריה המוזיקאים שכן הוספת טעם - מלוח, מתוק או שומני על הלשון מחדדת את חוש האבחנה המוזיקלי שלה.
היחסים ההדוקים של ES עם עולם המוזיקה הובילו אותה לבחור בתחום זה כבר בגיל 5. אמנם האבחנה שלה מדויקת יותר משל חבריה המוזיקאים שלא התברכו בסינסתזיה אבל יש גם מגבלה להצלבת החושים הזאת והיא ההשפעה על טעם המוזיקה - יש מוזיקה שפשוט לא טעימה לה.
ES, אם תהיתם, אינה אוהבת מוזיקה מודרנית המורגשת לה כחסרת טעם ומחבבת במיוחד את באך שיש למוזיקה שלו טעם קטיפתי.
כדאי לציין שחוש הטעם הוא אישי כך שלא כולם היו מרגישים את אותו טעם כלפי אותה מוזיקה. מעניין לחשוב איך היתה ES מרגישה באותן סדנאות מדיטציה המכוונות לראות צבעים ולהרגיש צלילים.
Nature, 2005, 434(7029), 38
להמשך קריאה
|
 |
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|