ראשי > ניו אייג' > חדשות > כתבה
בארכיון האתר
אז מה אמרנו שהסם הזה עושה?
מדענים פיתחו דרך למחוק מהמוח זכרונות לא רצויים. כצפוי, החידוש המרעיש מעורר גם לא מעט שאלות אתיות
לכתבה הקודמתדפדף בניו אייג'לכתבה הבאה
שחר שילוח
5/7/2007 11:13
שחר שילוח
5/7/2007 11:13
החדשות המפחידות של היום: מדענים פיתחו דרך לחסימה ואפילו למחיקה של זיכרונות לא רצויים מהמוח האנושי. אותם מדענים משוכנעים שיש בידיהם דרך יעילה לטיפול בנפגעי טראומה.

לא מדובר במחיקת זיכרון כללית נוסח יואב קוטנר, אלא בחומר שמסוגל למחות מהמוח זיכרונות יחידים וספציפיים מבלי לפגוע בזיכרונות אחרים. על ידי הזרקת החומר לאדם בעיתוי הנכון, כאשר הוא מעלה מהזיכרון מחשבה מוגדרת, ניתן לפגום בצורת אחסון הזיכרון ואפילו להעלים אותו.

כצפוי, החידוש המרעיש מעורר דאגה ושאלות אתיות. יועצים לפרלמנט בבריטניה קוראים לקביעת תקנות שישלטו בשימוש בסם השכחה על מנת שאנשים בריאים לא ישתמשו בו כ"מרפא בזק".

לעומת זאת, מדענים אמריקאים מתחום חקר מערכת העצבים שעומדים מאחורי החידוש, טוענים שהתרופה עשויה להיות בעלת רב ערך בטיפול באנשים שסובלים מהפרעות פסיכיאטריות כמו פוסט טראומה.

ניסיונות בהשכחת זיכרונות טראומתיים של מטופלים כבר נעשו באוניברסיטאות הרווארד ומק'גיל. אחד החוקרים הסביר שכאשר אנו מעלים זיכרונות ישנים הם יכולים להיות מאוחסנים מחדש או לצאת מהאחסון. כאשר הזיכרון מאוחסן מחדש, המטופל מקבל את הסם שמוחק את הרכיב הרגשי של הזיכרון. החלק המודע של הזיכרון נותר ללא פגע, כך שפגוע הטראומה יכול לזכור את כל פרטי האירוע וזאת מבלי שיוצף בזיכרונות קשים.

לפי הנחתם של החוקרים, ניתן להפעיל מניפולציות על זיכרונות מפני שהם פועלים כאילו היו עשויים מזכוכית - נמצאים במצב צבירה נוזלי בזמן היווצרותם, לפני שהם הופכים מוצקים. כאשר הזיכרון עולה, הוא הופך שוב ל"נוזלי" ולכן ניתן לפעול עליו לפני שהוא מתקבע מחדש. החומר המדובר,
פּרוֹפּרָנוֹלוֹל, המשמש בדרך כלל לטיפול ביתר לחץ דם, משבש את הנתיבים הביוכימיים שמאפשרים לזיכרון להתמצק אחרי שנשלף ממקום האחסון שלו. זה מכבר ידוע שהתכשיר פוגע בזיכרון.

במסגרת המחקר בוצע ניסוי שבו טופלו 19 נפגעי תאונות ואונס במשך עשרה ימים – חלק קיבלו את הסם וחלק קיבלו תרופת פלצבו בזמן שהתבקשו לתאר אירוע טראומתי שקרה עשר שנים לפני כן. שבוע מאוחר יותר, הנפגעים שטופלו בסם השכחה סבלו מפחות סימנים של דחק. דוגמה ל"טיפול" דומה יש בסרט
שמש נצחית בראש צלול. שם מסתבר שלרוע המזל המטופלים דווקא רצו לשמור על הזיכרונות שלהם.

יש לציין שבין סימני הדחק הנמדדים (כולל בניסוי שלעיל) נמצא גם קצב לב מהיר. פרופרנולול משמש לאיזון קצב הלב.

בניסוי שבוצע באוניברסיטת ניו-יורק, חוקרים הצליחו למחוק זיכרונות ספציפיים ממוחן של חולדות מבלי לפגוע בזיכרונות אחרים של המכרסמים חסרי המזל. לאו דווקא מתוך הומניזם, החוקרים מחקו לחולדות את הזיכרונות הטראומתיים שצברו במעבדה: החולדות אומנו לקשר בין שני צלילים מוזיקליים להלם חשמלי קל, כך שכאשר הושמעו להן הצלילים החולדות התכוננו לקבלת ההלם. לאחר מכן, בעת השמעת הצלילים, מחצית מהחולדות קיבלו סם שגורם לאמנזיה (שכחה) מוגבלת. נמצא שהחולדות שקיבלו את הסם חדלו לקשר את הצליל עם ההלם החשמלי שעומד להגיע, אבל כן התכוננו לשמיעת הצליל השני. כלומר רק הזיכרון הטראומתי נמחק.

סביר להניח שוויכוחים חוצבי להבות בעד הסם ונגדו ירעישו את הקהילה הטיפולית. בכל מקרה, עם התסריטים על מה שיקרה כשהתרופה תגיע לידיים הלא נכונות אפשר ללכת די רחוק. אחרי הכל, אם החומר קיים בתרופה לטיפול בלחץ דם, זה אומר שהוא יחסית בר השגה. לדוגמה: בישראל ובמדינות נאורות אחרות חומרים כאלה יוכלו להתגלגל אל מרתפי החקירות ולהפוך את החשודים הנחקרים לבני אדם מחויכים שממש לא מסוגלים לזכור מאיפה הגיעו הסימנים הכחולים והצלקות.

ל
קריאה נוספת

חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

חדשות
מנהיג כת בילה עם בתולות עירומות ונעצר  
האם חבויים מסרים קבליים בקפלה הסיסטינית?  
פסטיבל הקולנוע הרוחני בסינמטק ת"א  
עוד...
סקר
מישהו פה לא היה בהודו?
כן, אני
לא