52% מהציבור: העוני היא הבעיה הדחופה ביותר
דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת" שפורסם היום: אחד מכל 3 אזרחים במדינה (29%) חושש להתדרדר למצב של עוני. גידול של 50% במספר העניים שהשתייכו למעמד הביניים
השיעור הגבוה ביותר מבין הנתמכים הוא של מובטלים, משפחות מרובות ילדים, ומשפחות חד הוריות. מרבית הנתמכים הם נשים מזרחיות שהן אמהות ליותר מ-3 ילדים. 10% מהם חיילים, ו-16% הם נכים. המחקר מקיף 110 עמותות ברחבי הארץ שמספקות מזון ליותר מ-40,000 איש.
מנתוני דו"ח העוני האלטרנטיבי עולה עוד כי 22% מהאנשים שמגיעים לקבל סיוע במזון הם אנשים עובדים. 36% ציינו שמה שדרדר אותם לעוני היו בעיות בריאות ותאונות ואילו 23% ציינו פיטורים ופשיטת רגל.
עוד עולה מהנתונים כי 33% ממקבלי הסיוע דיווחו שהם הגיעו למצב של רעב. 40% העידו שהם חוו ניתוק חשמל, מים, וגז. שליש מנתמכי העמותות הצטרפו למעגל קבלת הסיוע בשנה האחרונה, ויותר ממחצית (52%) מדווחים שהם מקבלים סיוע מהעמותות כבר יותר משנה. 87% מהילדים למשפחות שמגיעות לקבל סיוע במזון, אינם הולכים לחוגים או מתנסים. 93% מהילדים במשפחות אלו לא הולכים לתנועות נוער, ו-96% מהם לא מקבלים שיעורים פרטיים מחוץ לביה"ס. ל-61% מהילדים חסר ציוד לביה"ס בעקבות הקשיים הכלכליים.
מסקר נוסף שביצעה העמותה, שנערך בקרב כלל הציבור ע"י "מכון חקר", עולה שאחד מכל 3 אזרחים במדינה (29%) חושש להתדרדר למצב של עוני. 52% מהציבור סבורים שבעיית העוני היא הדחופה ביותר, וציינו אותה במקום הראשון. במקום השני ציינו 42% את החינוך כבעיה הדחופה ביותר. ורק במקום השלישי את הביטחון.
81% מהציבור סברו שהממשלה מציבה את המאבק בעוני בסדר עדיפויות נמוך מאוד, והשאר חושבים שהוא בכלל לא נמצא בסדרי העדיפויות של הממשלה. 48% סברו שהממשלה מחריפה את הבעיה. וכ-33% סברו שהיא לא מסייעת.

לכנס של ארגון "לתת" הגיע גם מורן דויטשה, נשואה ואם לשניים מכפר סבא. דויטשה, הדגישה שהעניים החדשים אינם בהכרח אנשים שניתן לזהות או לשער שהם סובלים מבעיה כלכלית: "אני פה משתי סיבות: שיבינו שהעוני כבר אינו נראה כמו שחושבים".
לדברי דויטשה, היא ובעלה שניהם עובדים. הוא באתר בנייה ובניקיון, והיא בחברה שנותנת ייעוץ בתחום הגמל. שניהם יחד משתכרים כ-7,500 שקל שאינם מספיקים לתשלום כל החשבונות: "אחרי השכירות ותשלום הגנים, לא נשארה לנו
דויטשה מציינת כי היא ובעלה נמצאים בחובות של כ-20 אלף שקל שנצברו בעקבות הוצאות המחייה היקרות: "מי שיראה אותי לא יאמין שאני ענייה, וזו בדיוק הנקודה. עני של היום, לא חייב להראות בלוי, הוא יכול להראות כמו השכן ממול. שאני אומרת שאני ענייה ואין לי כסף, שאני לא גומרת את החודש, אני לא מדברת שאני לא הולכת לסרט אלא שאיני מצליחה לרכוש לעצמי אוכל ובגדים לתינוקות".
על רקע הבחירות הגיבה המערכת הפוליטית לדוח:
''אם 80% מהציבור מעניקים לממשלה ציון נכשל בטיפול בבעית העוני הגיע הזמן שרוב עצום זה יחליף את הממשלה של שרון ונתניהו, אשר יישמה מדיניות שגרמה לפשע אנטי אנושי נגד אזרחי ישראל'', אומר ח''כ רן כהן (מרצ-יחד).
ח"כ אורי אריאל ("האיחוד הלאומי") אומר בתגובה כי "שלטון השחיתות של שרון הוא שהביא אותנו למצב החברתי הבלתי-נסבל הזה. בזמן ששרון ובנו דאגו לעצמם היטב, אנשים בישראל רעבים ללחם". לדבריו, הממשלה ברשותו של שרון טירפדה חקיקה שבאה להקל על הנזקקים לתרופות וסרבה להגדיל את סל הבריאות. "הרוב המכריע של הציבור בישראל חושב כי הממשלה הזו היא מהכושלות ביותר בתחום הרווחה", אמר.
חברת הכנסת יולי תמיר (עבודה), אומרת בתגובה: "דו"ח העוני של לתת מלמד שהעוני היום גלש מהפריפריה למרכז וערער את מעמד הביניים. במצבים כאלה החברה כולה ניצבת בפני סכנה של חוסר יציבות שיש לו מחיר כלכלי אדיר".
שר השיכון לשעבר, ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) אומר בתגובה: "העוני הוא הנושא העיקרי שמדיר שינה מעיני הציבור. למפלגת קדימה והעומדים בראשה אין מושג כיצד להתמודד עם הבעיה".
יו"ר העבודה, עמיר פרץ, מסר בתגובה: "שרון הוא ראש ממשלת העוני. למרות שהוא הקים את קדימה הציבור הישראלי לא יסלח לו על כך שדרדר את החברה הישראלית אחורה.
"שרון הביט בציניות במעשיו של נתניהו ותמורת שקט פוליטי היה מוכן לשבור את חוסנה של החברה הישראלית. אצל שרון גם העוני ממשיך קדימה והיום נוכחנו לדעת שהוא לא רק אחראי לגידול במספר העניים של היום אלא באמצעות הפגיעה בפנסיה הוא מייצר את העניים של מחר", הוסיף פרץ.
"התפרקות מערכת הבריאות והעובדה כי אנשים מוותרים על תרופות בשל חיסרון בכיס מהווה סימן נוסף לחיסול מדינת הרווחה בתקופת ממשלת שרון והליכוד. העובדה כי הגענו למצב בו קיימת בישראל תחלואה עקב חוסר במזון בריא מספיק לילדים, אחרי שגמלאים מוותרים על הזכות הבסיסית לקבל תרופות כדי לממן רכישת מזון מוסיפה לישראל מאפיינים מבישים של מדינת עולם שלישי. חמור לא פחות לגלות שגם מעמד הביניים מדרדר למצוקה ולעוני. שרון הפך את מדינת הרווחה למדינת צדקה והצמיח בתי תמחוי בכל פינה בישראל".
שר הרווחה לשעבר, זבולון אורלב (מפד"ל), אמר: "החברה הישראלית יושבת על חומר נפץ המסכן את קיומה ואת החוסן הלאומי שלה. העוני איננו גזירה משמיים, אלא תוצאה ישירה של מדיניות ממשלה המכוונת והמודעת. הממשלה מסתפקת בדיבורים ותוכניות וירטואליות, ואיננה עושה דבר כדי לבלום את העוני. לאחר הבחירות יש להקים ממשלה חברתית חדשה שתשקם את המדיניות החברתית".