הופ פרסומות לקטנטנים
בין הדמויות באתר של "הופ קטנטנים" מופיע התוכי של בזק בינלאומי, פרסומת סמויה לילדים בני 3-7 • מנכ"ל האתר: "האתר נקי מפרסומות, חוץ מהשותף האסטרטגי"
הקלקה על כל אחת מהדמויות בשער האתר מעבירה את הילד למסך מפוצל שמציג את דמויות הערוץ, בהן – דמותו של התוכי של בזק בינלאומי. קליק על התוכי, והילד נכנס לחדר עם התוכי והלוגו של בזק בינלאומי על הקיר. התוכי אומר: "שלום! אני התוכי של בזק בינלאומי. שמח שבאתם לבקר אותי. אם אתם אוהבים משחקים נחמדים, הגעתם בדיוק לאולפן המתאים".
דמות הפלסטלינה של התוכי, בדיבובו של הבדרן שלום אסייג, מלווה מזה שנים את הקמפיינים של בזק בינלאומי. מנכ"ל הופ אינטרנט, שרון חסקל, מדגיש שאין זה אותו התוכי: "ההקלטה היא לא של שלום אסייג, הדמות הרבה יותר מעודנת". השוני, אגב, מבדיל את הדמות משאר הדמויות באתר. הנסיון לעשות אותה "דומה" הופך אותה לעוד יותר שונה.
עם זאת, מודה חסקל, היתה התלבטות אם לכלול דמות מסחרית בין דמויות הערוץ, אבל הוא עומד בלב שלם מאחורי ההחלטה שהתקבלה.

עודד קרמר גילה את התוכי באמצעות בתו בת ה-5, שנהגה לשחק באתר. "הילדה שלי באה אלי, שואלת אותי מה זה התוכי הזה ואומרת 'אבא, אני חושבת שאני מאוד אוהבת לדבר בתוכי'. אחר כך היא רואה פרסומת עם התוכי בערוץ 2 ואומרת: 'זה התוכי שלנו, בוא נעשה את זה'", מספר קרמר.
"הופ באופן כללי הוא ערוץ מאוד מאוד מאוד נקי", אומר קרמר, איש טלוויזיה ולשעבר מבקר טלוויזיה במדור "שני גברים שמנים". "אחד הדברים שאנחנו אוהבים בהופ, והסיבה שאני נותן לילדים שלי לראות הופ, זה שבניגוד לקלטות הילדים, הוא נקי מתוכן שיווקי. יש בזה משהו מאוד נוח, שאתה נותן לילדה שלך בת ה-5 לראות טלוויזיה ואתה יודע שלא דוחפים לה דברים בדלת האחורית. מצער אותי לראות שבשלוחה האינטרנטית של הערוץ, הדבר הזה איננו".
"התחום של ילדים הוא תחום מאוד פרוץ", הוא מסביר. "תוכן שיווקי הוא לא ראוי לילד בן 5, שלא יודע להבדיל בינו לבין תוכן לגיטימי. ילדה בת 5 זה לא הקהל יעד שצריך להיחשף לזה. חלק מהרעיון

ערוץ הופ קטנטנים, שמופעל על ידי חברת מת"ב קטנטנים בע"מ, משודר ב-yes ו-HOT ומיועד לילדים בני 3-7. אתר הרפתקהופ נבנה על ידי חברת הבת הופ אינטרנט בשותפות אסטרטגית של בזק בינלאומי, והושק בתחילת השנה.
"אנחנו לא מסתירים את שיתוף הפעולה עם בזק בינלאומי. מדובר באתר שהוא אכן נקי מפרסומות, חוץ מהשותף האסטרטגי", אומר חסקל. "אני חושב שהתוכי נבלע שם מול כוכבי-העל שנמצאים על המסך, ה'חברים' כמו שקוראים להם בערוץ. הוא הולך לאיבוד שם. כשאתה יורד לרמה קונקרטית, אין פה שום סיבה לתלונה. הילד נחשף לתוכי. התוכי הזה לא גורם למכירה של משהו. אם היינו מגלים שהתוכי עצמו מפריע להורים, היינו מוותרים".
בדקתם את זה בקרב הורים, זאת אומרת שידעתם מראש שזה עלול להיתפס כבעייתי.
"כן. אם היית מכניס דמות עם התניה לרכישה מיידית – כמו למשל קרלו [הדמות שליוותה את "שוקו קרלו" של תנובה – ע"ק], הוא ממש מניע. פה אין קשר מיידי להנעה לפעולה אקטיבית מבחינת הילד".
בשורה התחתונה, חסקל עומד מאחורי ההחלטה להכניס את הדמות: "אני חי עם זה בשלום. זה שותף אסטרטגי שלנו ואין פה התניה לילד לפעולה של לחץ על ההורה בעקבות מסר פרסומי. זו חשיפה שנותנת לשותף שלנו להרגיש טוב ולא משהו מעבר לזה. מי שנהנה משותף כזה ומתמיכה כזאת זה בסופו של דבר ילדים וגם ההורים שלהם. זה נותן סוג של תמיכה בפעילות".
זה היה עולה יותר בלי בזק בינלאומי?
"כן. זה [הפרסום הסמוי] נועד לכך שזה לא יהיה הפסדי. אי אפשר להגיד שזה רווחי כרגע".
בהצהרת הפרטיות של הרפתקהופ נכתב שהאתר "מאפשר לילדים להתנסות במיומנויות שונות שיפורטו בהמשך וזאת תוך כדי נאמנות גבוהה לעיקרון שמירה והגנה על עולמו של הילד".
עם השקת האתר אמרה סמנכ"לית השיווק של בזק בינלאומי, עטרה ליטבק-שחם: "כאמא לילדים, אני מבינה את החשיבות הרבה שיש להצעה של תוכן יחודי וחינוכי שמותאם לקהל הילדים, ולהקפדה על כך שהסביבה האינטרנטית המוצעת לילד תהיה סביבה בטוחה ומוגנת". "ביחסי הציבור שאנחנו הפצנו, שימת הדגש לא היתה על נקי או לא נקי מפרסומות, אלא על אתר מאובטח", אומר חסקל.
אפשר לסכם את הסיפור הזה בהמלצה, שמופיעה, למעשה, באתר הרפתקהופ עצמו: "אנו ממליצים בחום רב על מעורבות פעילה של ההורים בכל שימוש שנעשה על ידי ילדיהם ברשת האינטרנט. זוהי אבן יסוד בהתייחסותנו אנו לאינטרנט, בכל הנוגע לשימוש בו על ידי ילדים. אנו ממליצים להורים שלא לאפשר לילדיהם גלישה באינטרנט בלא פיקוח של מבוגר".