גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מסך הכסף

נכון שמים מארץ הקודש לא נמכרים כל כך טוב באיביי, אבל אם תמצאו מוצר ייחודי וזול, גם אתם תוכלו להשתתף בחגיגה ואולי אפילו להתפרנס שם

אריק וייס, המגזין | 10/4/2007 14:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שימי לוי היה בטוח שהוא עלה על עסקת חייו. אחרי חודשים שבהם ישב וחשב הצעיר הירושלמי על הדרך היעילה ביותר להרוויח קצת כסף מהצד, הוא נתקל באתר המכירות הפומביות הפופולרי בעולם, איביי. כנדרש מכל סוחר מתחיל הוא ערך סקר שוק מקיף, בחן את ההיצע והביקוש באתר וחיפש את היתרון היחסי שבידיו. כמו כל יהודי טוב, הוא הבין שהעובדה שהוא מתגורר בירושלים יכולה לספק לו יתרון עצום, ומיהר לצאת אל העיר העתיקה בחיפוש מקורות הכנסה פוטנציאליים.

במסגרת החיפושים אצל סוחרי העיר הוא עבר באזור כנסיית הקבר, ופתאום תחושה חמימה החלה להתפשט בכיסו האחורי – מקום מושבו של ארנקו המצומק למדי. אחרי הכול, אם מיליוני נוצרים חולמים על היום שבו יגיעו אל הכנסייה שבו קבור ישו, מדוע לא לאפשר להם להגשים את חלומם? לוי מיהר להסתער על העסקה המבטיחה. הוא קנה חבילה של נרות דקורטיביים, עטף אותם בצלב קטן ונאה, ותיעד את הדלקתם בכנסיית הקבר במצלמה דיגיטלית. כשהעלה את התמונות של המוצר לאתר, אף הוסיף צילום שבו חבילת הנרות הנאה ממוקמת על הקבר עצמו.

כעת כל שנותר לו לעשות הוא לשלב ידיים, ולראות כיצד מאות אלפי נוצרים מסתערים על המוצר הייחודי שלו באיביי, וכיצד מנהל הבנק שלו מתחיל לחייך אליו בכל בוקר. אבל משהו השתבש בדרך, ומלבד מספר מכירות זניחות, העולם כך נראה לא ממש התלהב מהסחורה החמה.

לוי למד את השיעור הראשון שלו במסחר: דע את השוק שלך. אמנם מיליוני נוצרים נלהבים שחולמים על ירושלים אכן נכנסים בכל יום אל אתר המכירות, אך מרבית הנוצרים האמריקנים שאליהם כיוון הם פרוטסטנטים. בניגוד לשכניהם הקתולים מעבר לכביש האמונה, שאכן מאמינים שישו קבור בכנסיית הקבר, הפרוטסטנטים מאמינים שהמושיע בכלל קבור בגן הקבר, הסמוך לשער שכם מחוץ לחומות העיר העתיקה.

לוי, אגב, לא התעצל ועבר שוב את כל התהליך, רק שהפעם מיקם את הנרות שלו במקום הנכון. מאז הוא מרוויח לא רע בכלל.
צילום המחשה: שרה קאשה
צילום המחשה: שרה קאשה
מי רוצה שופר?

איביי, שהוקם ב-1995, הוא ללא ספק גן עדן פיננסי למי שיודע להשתמש בו. בין חמישה מיליון לשישה מיליון צרכנים משוטטים באתר בכל יום, ורובם, ככל הנראה, לא מגיעים כדי להסתובב סתם מול חלונות הראווה. הם מחפשים דרך לבזבז את הכסף שלהם. המכירה הראשונה שהתבצעה באתר  ממחישה יותר מכול את המהות הבסיסית של מפלצת המסחר הזו: תמיד יהיה קונה בצד האחר.

המוצר הראשון שהחליף בעלים באיביי היה מצביע לייזר שבור שמכר מייסד האתר פייר אומדייר, תמורת 14.93 דולר. מיד אחרי המכירה שלח אומדייר אימייל לקונה המאושר כדי לוודא שהוא הבין שרכש מצביע לייזר שלא ממש עובד. "אני יודע שהוא מקולקל, וקניתי אותו בדיוק בגלל זה", נכתב בתגובה שקיבל. "יש לי אוסף של מצביעי לייזר מקולקלים".

כמה שנים חלפו עד שהעולם הפנים את הפוטנציאל האדיר שגלום באתר הקטן, שהפך מאז לאימפריה המגלגלת מחזורים של יותר מ-40 מיליארד דולר בשנה. עם עוגה בגודל כזה, אין פלא שיש כל כך הרבה אנשים שנהנים ממנה. מלבד מיליוני אנשים שמוכרים מוצרי יד שנייה שנאגרו בבתיהם, יש מי שהפך את המכירות באיביי לעסק של ממש. בין שמדובר בסוחרים שמצאו אפיק חדש, בין אנשים שהפכו את הסחר באתר למקצוע של ממש ובין סתם מחפשי הכנסה צדדית נוספת – כולם מרוויחים באיביי.

בישראל, משום מה, לא נחל האתר הצלחה של ממש. אולם נראה כי בשנתיים האחרונות גם כאן מתעוררים למשמע צלילי הקופה הרושמת שמפיץ איביי בקול גדול, ומאות ישראלים מצליחים לחלוב סכומים שנעים בין כמה מאות לכמה אלפי דולרים בכל חודש, בלי להתאמץ יתר על המידה.

"יש כמה אלמנטים שחסמו בפני ישראלים את הדרך להרוויח כסף באיביי", אומר אלי שמעוני, בן 33, מוכר ותיק באתר שגם מעביר קורסים שמכשירים סוחרים פוטנציאלים. "מלבד השפה האנגלית, שהיא החסם הראשון, גם יש חסם פסיכולוגי. לאנשים אין סבלנות לכל תהליך פתיחת החשבון, וברגע שהדברים מתחילים להסתבך והם לא ממש בטוחים, אז הם מתייאשים ונוטשים את התהליך באמצע. ברגע שהם מבינים שהשד לא נורא כל כך, הכול נראה אחרת.

הדבר האחרון הוא העברת הכסף דרך PayPal [שירות לתשלום בטוח ברשת, שנרכש על ידי איביי], שאמנם לא נותנת שירות בישראל אך אפשר להתגבר על זה ולקבל כספים גם בישראל. יש כמה שיטות: פתיחת חשבון בנק באמריקה, שכל ישראלי יכול לעשות בעזרת דרכון בלבד, פתיחת חשבון בבנק וירטואלי אמריקני דוגמת איטרייד או העברת הכסף על ידי צד שלישי תמורת גביית עמלה. ברגע שמבינים שזה אפשרי, הכול הופך פשוט יותר".

שמעוני  גילה את איביי לאחר שהעסק שבבעלותו נקלע לקשיים פיננסיים. הוא נפל קורבן

לתרגיל עוקץ שעלה לו קרוב ל-100 אלף שקל, והחליט לסגור את שתי חנויות המחשבים שהיו בבעלותו. "בתקופה הזו חזרתי לאיביי. זו לא היתה הפעם הראשונה שלי שם, אבל בפעם השנייה החלטתי להתייחס אליו ברצינות יותר וללמוד את הכלי כמו שצריך", הוא מספר. "בחודש הראשון מכרתי כל מיני דברים שהיו זרוקים לי בבית: תיקים, נעליים, חלקים ישנים של מחשבים ואפילו סרט 'הסר לפני הטיסה', ששמרתי מתקופת השירות שלי כקצין בחיל האוויר. בחודש הראשון הרווחתי כך 1,000 דולר , בחודש השני זה כבר הגיע ל-2,000 דולר . בחודש השלישי כבר לא היה לי מה למכור והתחלתי לחשוב איך אני ממשיך לגלגל את זה, כי כשאתה מרוויח פתאום את מה שהרווחת בעבודה של חודש בעשירית מהזמן, אתה מבין שמצאת ביצת זהב. אז התחלתי לחפש מוצר טוב, בהתחלה מכרתי שופרים תימניים ייחודיים ואז התחלתי לחפש כל מיני ספקים שיכולים למכור לי סחורה בזול".

וכמה כסף אתה מרוויח היום?
"מספיק. בוא נאמר שאני נשוי עם שני ילדים, יש לי דירה נחמדה בהרצליה ושני כלי רכב. גם אם אני מפסיק לעבוד היום, אני עדיין מצליח לממן את זה ממה שאני מוכר באיביי".

צילום המחשה: ג'רמי ג'וסלין, cc-by
חנות איביי בשנחאי. צילום המחשה: ג'רמי ג'וסלין, cc-by
24 שעות ביממה

אז איך עושים את זה? קודם כול מוצאים מוצר טוב שייהנה מביקוש מצד אחד, ונגיש לכם במחיר זול מן הצד האחר. רצוי, אגב, שהוא לא ישקול יותר מדי, משום שעלויות המשלוח הן ללא ספק פקטור משמעותי מאוד בסיפור הזה. ולא, "הולי ווטר פרום יזראל" הוא לא הבטחה בטוחה.

"אין ישראלי שלא חושב שהוא ממציא את הגלגל עם מים קדושים מהכנרת או אוויר קדוש מישראל", אומר שמעוני בחיוך. "אבל זה פשוט לא עובד, הצרכנים בצד האחר קצת אינטליגנטים יותר. צריך למצוא מוצר שבאמת יהיה לו ביקוש, וצריך לדאוג להציג אותו כמו שצריך באתר בתמונה ברורה וטובה. אם יש פגם במוצר חייבים להציג אותו כי האמינות באיביי חשובה מאין כמוה. ברגע שאתה מקבל פידבקים חיוביים מאנשים שקנו ממך, אתה הופך מהימן יותר, ואנשים לא מפחדים לעשות איתך עסקים. לכן גם חשוב לשלוח את המוצר באריזה ראויה ומרשימה, כי ברגע שיש לך פידבקים חיוביים אתה תרוויח יותר קונים. אני אישית מאפשר גם להחזיר את המוצר בתוך 14 יום, אם הרוכש לא מרוצה והוא אפילו לא צריך לשלם את דמי המשלוח, כי אז הוא הרבה יותר רגוע. מובן שעד היום היחידים שהחזירו לי את המוצר היו קונים מישראל".

הבעיה היא כמובן לאתר את המוצר הנכון.
"אין ספק, אבל זה הרבה יותר פשוט ממה שאנשים חושבים. צריך פשוט למצוא מוצר שיש לו ביקוש באתר, וכאלה לא חסר, ולמצוא את היתרון היחסי שלך".

אסנת פלג מראש העין, מפוטרת הייטק שנשואה לספר, לקחה את ההמלצות שהיא שמעה משמעוני ויישמה אותן. כבר קרוב לשנה שהיא מוכרת מוצרי קוסמטיקה לשיער, שהיא מזמינה דרך המספרה של בן זוגה, ומצליחה לגלגל קרוב ל-4,000 דולר בכל חודש. "הסתובבתי באתר וחיפשתי מוצרים שנמכרים וראיתי שיש לי מה להציע", היא מספרת. "אחרי המוצרים לשיער הצעתי לבת דודה שלי שמעצבת בגדי ילדים, גם לנסות ולמכור באיביי וגם לזה היה ביקוש לא רע. היתרון הכי גדול של האתר הזה שהוא תמיד זמין. זו לא עבודה שאתה מאבד, ולכן אתה יכול לעשות דברים נוספים במקביל".

גם יוסי שילה גילה שהוא יכול לנצל את העבודה שלו בדרכים נוספות, ולצד היותו נציג של חברת סורקים אמריקנית בישראל, בחצי שנה האחרונה הוא משווק את הסורקים שלו גם באיביי, ומצליח ליהנות מתוספת שכר של כ-2,500 דולר בחודש.

יש גם מי שלוקח את הסיפור צעד אחד קדימה: טל ביבר, תומר אייזר וגדי ברון מחיפה הפכו את המכירה באיביי לעסק של ממש, ופתחו באתר חנות תכשיטים. הם מעסיקים שלושה עובדים שיושבים מול המחשב 24 שעות ביממה, ודואגים לספק מענה ללקוחות בכל שעה. "הרצינות הזו גם משתלמת", מסביר ביבר. "כיום אנחנו מגלגלים מחזור של קרוב ל-24 אלף דולר בחודש, ואנחנו מקווים שעד סוף השנה נגיע ל-100 אלף דולר בחודש".

למרות שכל הסיפור נשמע לפתע פשוט, הוא רחוק מלהיות כזה. גם אחרי שהבנתם את חוקי המשחק, מצאתם מוצר מצליח, ופתחתם תיק במס הכנסה (ומה חשבתם, שלא צריך לשלם על זה מס?) ברגע שהמכירות הופכות להיות קבועות, הן דורשות לא מעט זמן והשקעה. אחרי הכול, מדובר בעסק לכל דבר. באיביי, ממש כמו בעולם האמיתי, עדיין צריך לעבוד קשה כדי להרוויח.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''טכנולוגיה''

לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים