אנציקלופדיה ישראליאנה
לקראת חגיגות ה-60 להקמת המדינה, פרופ' עוז אלמוג וד"ר תמר אלמוג מקימים מדריך אינטרנטי מקיף על החברה הישראלית
"זה יהיה המדריך האינטראקטיבי המקיף ביותר על החברה הישראלית, על שלל מגזריה", אומר ל-nrg הרשת פרופ' אלמוג, שמלמד בפקולטה ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה. "זו תוכנית חלוצית בכל הנושא של רב-תרבותיות. באנו להביא מסר של פלורליזם. ככל שאנשים ידעו אחד על השני יותר, הדעות הקדומות יפחתו. הרי ישראליות עשויה מצבעים רבים, ולכל צבע יש תפקיד וחשיבות בפלטת הצבעים. מסר שני הוא שאי אפשר לתכנן מדיניות ציבורית בלי להכיר את החברה".
ד"ר תמר אלמוג, מרצה בחוג לחינוך באוניברסיטת חיפה, יזמה את הרעיון בעקבות נסיונה בהדרכה הממוחשבת. "יצאנו לזה מתוך הכרה שלא ניתן ללמוד על החברה שלא באמצעות מולטימדיה", אומר פרופ' אלמוג. "לא רק שהאינטרנט מאפשרת לנו לשתף את הגולשים, אלא גם מאפשרת לנו לראות ולשמוע באמצעות אלפי תמונות וסרטים, משהו שלא כל כך נפוץ בינתיים בלימוד חברתי".
האתר יושק תחילה בעברית, אך יש כוונה לתרגם אותו לאנגלית לאחר מכן, אם יימצא התקציב. אלמוג מאמין כי "באמצעות הפורטל הזה תצא בשורה שישראל היא חברה פלורליסטית, חברת ידע, וחברת אינטרנט".

עוז ותמר אלמוג. עיבוד מחשב פרטי, עיבוד מחשב
האתר יתבסס על פלטפורמה מיוחדת שפותחה במיוחד עבורו, ושתאפשר לגולשים להגיב, להוסיף ולתקן את הערכים, תוך השארת המושכות בידי אנשי המקצוע. אלמוג מספר כי הרעיון והגרסה הראשונית של הפלטפורמה זכו לפרס הוראה נתמכת-מחשב של המועצה להשכלה גבוהה בישראל, וגם ארגון אונסקו של האו"ם הביע את תמיכתו בצורת תרומה למימון הפיתוח. זאת בנוסף לנותן החסות העיקרי לפרויקט, מוסד שמואל נאמן למחקר מתקדם במדע וטכנולוגיה בטכניון. לדברי אלמוג, "זו תוכנה יוצאת דופן. הצגנו אותה בכנסים ברחבי העולם, כנסים של סוציולוגיה ושל חינוך, ואנשים התלהבו מאוד מהכלי".
אנשי הפרויקט עובדים
כעת על הגרסה הסופית של הפלטפורמה, בעוד שצוות התוכן עובד על גיוס החומר, שחלקו יגיע ממומחים של אוניברסיטת חיפה ומוסדות אחרים, חלקו ממקורות לא אקדמיים וחלקו מכותבים שמגויסים במיוחד לפרויקט.
"אחד הדברים המלבבים הוא כמה אנשים וארגונים שמחים לתרום לנו מידע", אומר אלמוג. "גם אנשים פרטיים, גם ארגונים ציבוריים וגם ארגונים עסקיים – כולל משרדי פרסום וחברות לחקר שוק. ארגונים כלכליים אומרים 'יש לי מידע כלכלי וצרכני, ואני אשתף עד כמה שאוכל בלי לפגוע בעסקים שלי, כי זה עוזר לאנשים ללמוד על ישראל'. יש המון רצון טוב מצד אנשים שמשתפים איתנו פעולה".