האוליגרכים במינוס: עשירי רוסיה בחובות של 237 מיליארד דולר

אחרי שהמשבר העולמי מחק מיליארדים מחשבונותיהם, עשירי מוסקבה חוזרים על הברכים לפוטין: 12 שנה לאחר ההפרטה שבנתה אותם - 25 האנשים העשירים ברוסיה מדווחים על הפסדים בגובה 237 מיליארד דולר

אלי ברדנשטיין | 23/1/2009 7:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מישה צ'רנוי לא יודע אם לבכות או לצחוק. מצד אחד, עמיתו הקרוב לשעבר ויריבו המר בהווה, אולג דריפסקה, מפסיד בימים אלה את התחתונים. שוויו העצום של דריפסקה, שנחשב עוד בחודש מאי האחרון לאיש העשיר ברוסיה עם 28 מיליארד דולר, הצטמצם ל-7 מיליארד דולר בלבד בעקבות המשבר הכלכלי.

במקביל, הבנקים במערב מאיימים לקחת את האימפריה שלו, אם לא יחזיר הלוואות בסך 14 מיליארד דולר. וזה בדיוק מה שמעיב על החגיגה של צ'רנוי: חלק מהכסף הזה שייך לו.

כך לפחות נטען בתביעת הענק שהגיש צ'רנוי לבית המשפט בלונדון, שבמסגרתה הוא תובע סכום מוערך של 4 מיליארד דולר מהפיזיקאי המוכשר. ככל הנראה דריפסקה כלל לא התכוון להחזיר את הכסף,

אבל בימים הנוראים שעוברים על הכלכלה הרוסית ועל האוליגרכים בפרט, נראה שגם אם היה רוצה - לא היה לו מהיכן לשלם. רק לאחרונה הוא ניצל מפשיטת רגל, לאחר שקיבל הלוואת ענק של 4.5 מיליארד דולר מהקרמלין כדי למנוע השתלטות אירופית על תאגיד המתכות הגדול ברוסיה, נורילסק ניקל, שהוא מחזיק ב-25% ממנו.
הנושים בדלת

"כבר אין אוליגרכים", זעקה הכותרת בעיתון איזבסטיה באמצע דצמבר, "האוליגרכים הרוסים איבדו לא רק את השלטון - אלא גם את כספם". פעם, בשנות ה-90 ההזויות ברוסיה, היו האוליגרכים קבוצת כוח מצומצמת, שצברה הון עצום והשפעה מכרעת על החיים הפוליטיים במדינה.

הם ניצלו קשרים משפחתיים או קשרים בקרב הפקידים במוסדות המפלגה והמדינה, הרוויחו הון שחור תוך הלבנת כספי ציבור - והגיעו לימי ההפרטה כשהם מצוידים במזומנים. כך הם הצליחו להשתלט על הנכסים העצומים של רוסיה, שהיו בעבר המנופים של הכלכלה הסובייטית.

האוליגרכים היו אלה שהעלו לכהונה שנייה, כנגד כל הסיכויים, את הנשיא החולה והשיכור בוריס ילצין. חלקם, למשל בוריס ברזובסקי ורומן אברמוביץ', אף היו בין אלה שהחליטו מי יהיה יורשו - ולדימיר פוטין. פוטין דאג להרחיק אותם מהמסדרונות הפוליטיים וחילק אותם לטובים ולרעים, כשהטובים המשיכו להתעשר תוך הפנמת העובדה שעליהם להתחלק במה שיש להם עם הפקידות הבכירה. כעת, כעבור 12 שנה ועם פרוץ המשבר הכלכלי, המצב משתנה שוב.

היאכטות בדרום צרפת וקבוצות הכדורגל במערב לונדון נותרו אמנם בבעלות האוליגרכים - אך התלות שלהם במדינה הפכה מכרעת, היות שללא עזרתה רבים מהם צפויים לפשוט את הרגל.

לפי המגזין פורבס, 25 האנשים העשירים ביותר ברוסיה

איבדו כמעט 237 מיליארד דולר משווי אחזקותיהם, ולפחות 10 מהם זוכים לשיחות טלפון טורדניות מהמלווים. כתוצאה מכך, סך כל החובות של החברות הרוסיות מוערך ב-480 מיליארד דולר, והבנקים לוחצים להחזיר את החובות או להגדיל את הערבויות.

אלא שלאוליגרכים אין מאיפה להביא את הכסף. את כל מה שהיה להם הם השקיעו במסע רכישות חסר מעצורים, שקיבל רוח גבית מהקרמלין. במקביל חלה ירידה חדה בביקוש, במחירי הסחורות ובערכו של הרובל. במצב זה - עם רזרבות ענק במטבע חוץ בסך 450 מיליארד דולר ועוד מאות מיליארדים בבנק הממשלתי VEB, המוגדר כמלווה הלאומי - התברר שדווקא ממשלת רוסיה היא הדבר היציב ביותר שקיים, ואילו מעמד האוליגרכים זמני מאין כמוהו.

כעת האוליגרכים תלויים במדינה, והם מתפללים שהיא תעביר להם את המיליארדים שיצילו את השקעותיהם מהנושים במערב. 78 מיליארד דולר - זה הסכום הדרוש להם כדי לשרוד.

אלא שהמלווה הלאומי הרוסי, בנק VEB האחראי לפעולות ההצלה, לא נותן כסף סתם כך. יש לו תנאים: קודם כל, ההלוואה היא לשנה; שנית, הבנק דורש להכניס את נציגו להנהלת החברה ולקבל זכות וטו על כל החלטה חשובה; והכי חשוב - בתמורה להלוואה הוא דורש ערבות בדמות נתח מהמניות. "בדרך זו", נכתב באחד היומונים הרוסיים, "המדינה הפכה לאוליגרך הראשי".

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף עסקים שישי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים