האח הגדול בכל מקום: האם מצלמות מעקב יוכלו למנוע את הרצח הבא?
גל האלימות שתקף את ישראל מדגיש את הצורך במציאת פתרון יצירתי למצוקת כח האדם במשטרה. פיזור מצלמות בכל הארץ - שיוכלו להתריע באופן אוטומטי למשטרה, למד"א ולמוקד העירוני על תקריות אלימות - עשוי למנוע את הרצח הבא. כעת רק נותר להכריע בשאלה: הגנה או פרטיות?
מדובר במערכת מוטוקלוק (COLC - City Live Online Control), שפותחה במוטורולה-ישראל וכל רכיביה הם "כחול-לבן". המערכת מבוססת על תקשורת אלחוטית בפס רחב, המשלבת ברשת שימוש במצלמות וידיאו אוטומטיות בפריסה נרחבת במיוחד, מערך גלאים וחיישנים, GPS, לחצני מצוקה ותוכנות לניתוח כל הנתונים המצולמים והקולות המוזרמים למוקד השליטה והבקרה העירוני, שהוא לב המערכת.
מערכת ניתוח הנתונים במוקד, שעוקבת אחר כל מצלמה וחיישן, מסוגלת לתעד ולהתריע בזמן אמת על כל מקרה חריג שזיהתה - גם כשהוא רק מתחיל להתפתח ועלול, על פי הערכת התוכנות, לגלוש במהירות לאלימות קשה, אולי אפילו לרצח.

בדיוק כפי שקרה לאחרונה בטבח במועדון הנוער ההומו-לסבי בתל אביב וברצח שהתרחש בטיילת בחוף תל-ברוך. בשני המקומות לא היו שוטרים, וגם לא היתה מצלמת אבטחה המחוברת ישירות למוקד מתאים.
הפרויקט המשלב שימוש במערכת זכה לשם "עיר בטוחה", ובראש המעורבים בפיתוח עומדים 3 קצינים בכירים לשעבר בפיקוד העורף - אלוף (במיל') יאיר נווה, לשעבר מפקד פיקוד המרכז ומפקד פיקוד העורף ששימש יועץ מקצועי לפרויקט; תת-אלוף (מיל') אברהם בן-דוד, לשעבר סגן מפקד פיקוד העורף ואלוף משנה (במיל'); אפרים מושקטו, מנהל תחום ביטחון הפנים (הומלנד-סקיוריטי) במוטורולה ישראל. הצוות שקד עם מהנדסים יותר משנה על הפיתוח.
"המוצר המוגמר יודע לקשר בין מה שהמצלמה רואה והגלאי מזהה ומתריע, לבין הגורם העירוני הממונה על איסוף המידע: הפיקוח, המשטרה העירונית העתידית, ארגון ההצלה (מד"א) והחירום המקומי, כדי להזעיק את הצוות הקרוב ביותר למקום ההתרחשות", מסביר מושקטו.
"זו סגירת מעגל מלאה, גם עם מוקד 106, שהאזרחים בערים רגילים כיום לטלפן אליו ולדווח על בעיות בפינוי האשפה, פיצוץ בצנרת מים, בביוב וכל מפגע אחר".
מושקטו מסביר כי הדיווחים שמתקבלים כיום - בטלפון, שלעתים תפוס - נרשמים ידנית, ורק אחר כך מתחילים לטפל בתלונה בשרשרת, שגוזלת זמן יקר. "אפשר לקצר תהליך כזה במידה רבה", הוא מבטיח.
במערכת לא רק המצלמות
אם במקום היתה מותקנת המערכת, המצלמה היתה מזהה את תחילת האירוע כשרק החל להתפתח. אז היתה המערכת מתריאה באות מתאים - קול או הבהוב אור - ובלחיצת כפתור היה המוקדן מסוגל לאתר פקח או שוטר הקרובים לנקודת האירוע. יתרה מכך, המוקדן אף היה מסוגל לכוון למקום את ניידת השיטור, תוך שהוא מסמן לה את ציר התנועה הפנוי והקצר ביותר על גבי מפה תלת-ממדית שתופיע בצג הניידת.

ניידות המשטרה מקושרות כיום אך ורק לחמ"ל שלהן, אבל לא למצלמות אבטחה אקטיביות ברחבי העיר או למוקד העירוני. רשת "העיר הבטוחה" משלבת אפוא את כל הגורמים. "לכך אנחנו קוראים סגירת מעגל", מדגיש מושקטו, "מערכת הבקרה והשליטה הזאת טובה גם במצבי חירום מכל סוג שהוא. במהותה היא פועלת לפי העיקרון הצה"לי בסיכול פיגוע: תגובה עוד לפני שהתרחש האירוע הקשה".
מוטוקלוק נבחנה כבר בפיילוט שבוצע באשדוד בתרגיל "נקודת מפנה 3", כשעשרות מצלמות נפרסו ברחבי העיר. ראש עיריית אשדוד, ד”ר יחיאל לסרי, מסר כי המערכת הוכיחה את עצמה בתרגיל ותותקן באופן קבוע בעירו, "גם כדי לתת מענה שבשגרה למניעת מקרי אלימות ופשע וגם בעת חירום כמו מתקפת טילים".
לסרי הוסיף כי מבחינת עיריית אשדוד, "המערכת מהווה נקודת התחלה טובה כדי שאשדוד תתנהל בעתיד כ'עיר חכמה'". המערכת אף תיבחן בקרוב בפיילוט דומה בכרמיאל ובערים נוספות.
מוטורולה איננה היחידה בשוק הישראלי בתחום. מתחרותיה, מגל וברק 555, מפתחות אף הן מערכות ממוחשבות דומות, המסייעות לקבל החלטות בזמן אמת בעת מצבי חירום.
כך או אחרת, כל המעורבים בפרויקט הפיתוח ובהדגמות מודעים לכך שלמרות שפע מצלמות האבטחה במעגל סגור הפועלות כיום בלא מעט מקומות בישראל (בעיקר בקניונים, בחלק מהצמתים בכבישים, בחלק קטן מאתרי הבילוי, בשערי מוסדות החינוך ובחלקם הקטן אפילו בתוכם) - הן עדיין לא מוצבות בכל רחבי הארץ, כפי שראוי ורצוי על פי הערכות גורמי הביטחון והאבטחה.
בנוסף, המצלמות שכבר קיימות לא מקושרות למוקד שליטה ובקרה מרכזי מקומי, מהסוג שעליו מבוסס הפיתוח. "כל רשות מחליטה על כך לעצמה, על פי שיקוליה או שיקולי ראשיה", אומר מושקטו. "אבל כשמתרחש בתחומה אירוע חריג המסתיים בכאב גדול, כולם מתחילים לשאול שאלות: מדוע אין מצלמות במקומות שהן צריכות להימצא? מדוע כך? מדוע אחרת?".
אין ספק, פריסת המערכות הללו מעוררת דילמה גדולה, מעלה זיכרונות מהמשטר הקומוניסטי ומזוהה עם המושג שנודע לשמצה מאותה תקופה - "האח הגדול". במדינות מערביות רבות קיימת ביקורת תקיפה כלפי הנושא.
נושאים אלו, מודה מושקטו, צריכים בוודאי לעבור דיון וליבון מעמיק ברמה ממשלתית חקיקתית, ולהגיע לבירור בבית המשפט העליון. רק אז נוכל לנסות להגיע להכרעה בשאלה: מה גובר על מה - הצורך בשמירה על הפרטיות והנוחיות, או חיי אדם וביטחון האזרח במקום מגוריו?.
בעולם מתרחב השימוש במצלמות האבטחה והמעקב העירוניות. לפני שנתיים החלו החברות יבמ, Genetec ו-Firetide בפרויקט כזה עבור המשרד לניהול מצבי החירום בשיקגו, תחת שם הקוד "מבצע מגן וירטואלי".
הרשת מקושרת למשטרה ולמחלק הזיהוי הפלילי, והמצלמות מצויות ליד כל מבנה ציבורי, בכל אתרי הבילוי וליד כל מסעדה - ומספקות "אבטחה פרו-אקטיבית". הרשת אמורה גם לשפר את זרימת התנועה בכבישים.
באנגליה הוצבו עד היום 4.2 מיליון מצלמות אבטחה - כלומר מצלמה אחת על כל 14 אזרחים. אפילו בסין הוצבו עד היום "רק" 2.75 מיליון מצלמות, רק בערים ולא באזורים הכפריים.

כל המעורבים בפרויקטים הצהירו שהפרויקט יוריד את רמת הפשיעה, אולם הנתונים בפועל הראו כי המערכות לא ענו על כל הציפיות. למעשה, מספר מעשי השוד, הכייסות וחטיפות הארנקים ברחובות סין אפילו הוכפל מאז הציבו מצלמות אבטחה ב-2003. המשטרה בבייג'ינג טוענת מנגד ששיעור הפשיעה האלימה ביותר ירד - בעיקר בגלל הקשחה באכיפת החוק.
בלונדון נכנסות המצלמות לתוך 87 קווי אוטובוס עירוניים, כדי לעקוב אחר נהגים כדי שינהגו ביתר זהירות. כך גם בתוך המוניות בגלזגו. ברכבת התחתית בניו יורק המצלמות מיועדות לעקוב אחר תקיפת נוסעים תמימים, ובעיר דה-מוין שבמדינת איווה שבארה"ב המצלמות מתרכזות בפארקים ובחניונים, כדי למנוע מעשי ונדליזם.
בבי"ס סטוקוול פארק שבלונדון, המונה 985 תלמידים, הותקנה רשת מצלמות אבטחה במעגל סגור. זו מקושרת למרכז שליטה ובקרה בית ספרי עם קישור צדדי למשטרה, וכוללת כ-100 מצלמות וידיאו המוצבות לא רק בשערי בית הספר, בחצר, במגרשי המשחקים והספורט, אלא גם בכיתות ובמסדרונות. המערכת תעלה לבית הספר 60 אלף ליש"ט בשנה.
אבל לצד מעקב לשם תגובה מהירה נגד אלימות, לזיהוי גורמים עוינים שפלשו לשטח או לטיפול במגוון רחב של בעיות משמעת - המערכת מיועדת גם לעקוב אחר המורים בשיעוריהם. "כדי לסייע בשיפור יכולות ההוראה שלהם", כפי שהכריזו בעלי המיזם.
מנהל בית הספר מודה שמדובר ב"מאה אחים גדולים" - אולם מספר שהמערכת מספקת מידה רבה יותר מבעבר של ביטחון למורים, בכל הנוגע לאלימות הגואה בין כותלי בית הספר.