ראש אגף השיקום: "כיום כל אחד מקבל רכב נכה"
האחראי לשיקומם של נכי צה"ל במשרד הביטחון יודע שהשינויים שהוא מנסה להעביר בחוק הנכים מעוררים תסיסה ומחלוקת - אבל זה לא מונע ממנו להמשיך לקדם את תוכניתו: הענקת עדיפות לקרביים וצמצום הזכאות לרכבים רפואיים
מאז נכנס מור לתפקידו הוא פועל לשינוי חוק הנכים, על רקע המאבק שמנהלים נכי צה"ל כדי לסכל את מה שהם רואים כחריגה מסמכות וכפגיעה בנכים.
בראיון עם עסקים מבקש מור לענות לביקורת שנמתחה על אגף השיקום ועל הרפורמות שהוא מוביל. מור מציין כי הוא מבקש ליצור מציאות שבה האגף ישתמש במשאביו בראש ובראשונה כדי לסייע לאלו שישראל חייבת להם יותר מכל - נכי צה"ל שנפצעו במהלך פעילות מבצעית.
"אחד האבסורדים היום הוא שכל נכה בדרגת נכות של 50% ומעלה זכאי לרכב. במקור הרעיון לתת רכב עלה בכל מקרה שבו היתה בעיה רפואית המקשה על התנועה", אומר מור בנוגע לרכב הרפואי - המחולק כיום, לדבריו, לכל 10,000 נכים .
"כיום כל אחד מקבל רכב, גם אם הבעיה הרפואית שממנה הוא סובל אינה קשורה לבעיות ביכולת התנועה שלו", הוא אומר. בנוסף, מבקש מור לשנות את חוק נכי צה"ל כך שיעניק עדיפות לחיילים קרביים.
"אנחנו רוצים לשנות את חוק הנכים ולתת עדיפות ברורה לאלה שנסיבות הפגיעה שלהם היו קרביות", הוא אומר. "יש חולי נפש שבאו עם זה מהבית או כאלו שקיבלו הלם קרב כשחבטו את הראש באוטובוס, ויש הלומי קרב אמיתיים
שראו מראות נוראים בשדה הקרב".
בהתייחסו לציבור נכי צה"ל הוא אומר: "ראיתי ש-30%-40% הם כאלה שנסיבות הפגיעה שלהם היו צבאיות, ובהן חייל שנפצע במסגרת התפקיד".
"35% נוספים סובלים ממחלות שלטענתם התרחשו על רקע שירותם הצבאי. כ-25% נפגעו בתאונות דרכים, בין אם בשירות ובין אם בחופשה"
באשר לחיילים הזכאים כיום למעמד של נכי צה"ל גם אם נפצעו במהלך חופשה הוא אומר: "כ-50% מאלה שנפגעו בחופשה נפגעו במהלך פעילות אתגרית, וה-50% הנותרים נפגעו במהלך נהיגה בשכרות".
בנוגע לכך שמאז כניסתו לתפקיד עודכנו כמה מהוראות האגף, טוען מור כי היו אלה עדכונים שנדרשו לצורך הבטחת מינהל תקין. "לא הוצאנו או שינינו שום הוראה באופן חד-צדדי", אומר מור ומדגיש: "כל שינוי עבר דרך יו"ר ארגון נכי צה"ל - חלק מההסכמות נעשו בכתב וחלקן בעל-פה".
מור לא מפחד לנקוט צעדים מעוררי מחלוקת: "מצאנו כמה תופעות מנוגדות לחוק ופעלנו כדי להחזיר את האגף, במידת האפשר, לפעול לפי החוק".
מור מביא דוגמה רגישה לשינוי כזה: "לנכים קשים ישנה זכאות למלווה, ובבדיקה שערכנו גילינו כי במקרים רבים המלווה הזה הוא בן משפחה. החלטנו שאנחנו מפסיקים את זה, כיוון שיש פה טעם לפגם - אלא שמדרך הטבע שינוי כזה מעורר תסיסה".