איפה ייעצר אפקט דובאי?

ביום שאחרי ההודעה הדרמטית של דובאי כי לא תוכל לעמוד בתשלום חובותיה, הנאמדים ב-80 מיליארד דולר, החל אפקט הדומינו. הנפילה התחילה באסיה, המשיכה לארצות הברית ודווקא באירופה נבלמה מעט. הבוקר נדע מה תהיה השפעת הקריסה על הבורסה בישראל

דוד ליפקין וינאי אלפסי | 29/11/2009 6:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ההודעה הדרמטית של חברת הנדל"ן של ממשלת דובאי, דובאי וורלד, שביקשה לדחות בחצי שנה את תשלום חובותיה בסך 60 מיליארד דולר, יצרה מתח רב בסוף השבוע בשוקי ההון בעולם. חובות אלה מהווים ‭75%‬ מסך החובות של ממשלת דובאי.

הנסיכות העשירה והזעירה, שבשנים האחרונות התעטרה בעשרות גורדי שחקים מפוארים שצמחו מתוך אבק המדבר, נבנתה כל העת על סמך הלוואות ענק שקיבלה מבנקים אירופיים ואמריקאיים.
הראוותנות והיוהרה עלו לדובאי בסופו של דבר ביוקר.

ביום חמישי רשמו בורסות אירופה את הירידה החדה ביותר זה שבעה חודשים בעקבות ההודעה של דובאי וורלד. ביום שישי דווקא נרשמה התאוששות, לאור ההערכות כי דובאי תצליח להימנע מחדלות פירעון לחובותיה.

הרגעת החששות הצליחה להוביל ביום שישי להתאוששות של ‭1%‬ בבורסת לונדון ולעלייה של ‭1.3%‬ בפרנקפורט. ההתאוששות לא היתה מנת חלקן של הבורסות במזרח הרחוק, שצנחו ביום שישי בשיעור ממוצע של ‭.2.3%‬ מדד הניקיי ירד ב-‭,3.2%‬ ומדד ההנג סנג ירד ב-‭.4.8%‬

הרגיעה מהחששות משמיטת חובות של דובאי הגיעה גם אל בורסות וול סטריט ביום שישי, ואלו ננעלו בירידות שערים חדות, שמחקו את כל העליות שנרשמו שם במהלך השבוע, לקראת חגיגת הקניות של "יום שישי השחור‭."‬

הירידות בבורסות גם באו לאחר שחברות הדירוג ‭S&P‬ ומודיס הגיבו על ההודעה של חברת ההשקעות של דובאי בהורדה מיידית של דירוג האג"ח של שש מהחברות הממשלתיות בדובאי ל"זבל‭."‬
   
עם פתיחת המסחר הבוקר בבורסה לני"ע בתל אביב יתברר גם כיצד יגיב שוק ההון הישראלי לדרמה שליוותה את שאר הבורסות בעולם בסוף השבוע.

לצד זה, גובר החשש מאפקט דומינו בשל האירועים בדובאי - שיוביל לכך שמדינות מתפתחות יתקשו אף הן לפרוע חובות. למעשה, כבר ביום שישי זינקה פרמיית הביטוח מפני חדלות פרעון במדינות הונגריה, טורקיה, בולגריה, ברזיל מקסיקו ורוסיה.

עיני העולם מופנות עתה בציפייה אל ממשלת אבו-דאבי, הנסיכות העשירה השוכנת צמוד לדובאי, בשאלה אם היא תיחלץ לעזרת דובאי ותסייע לפרוע את חובותיה המיידיים. אולם התשובה לשאלה תתברר רק במהלך השבוע, כיוון שחג הקורבן המוסלמי, שנחגג בסוף השבוע, שיתק את הפעילות בנסיכות השכנה.
גן עדן עבור משקיעים

הודעת קרן ההשקעות הממשלתית של דובאי דובאי וורלד וענקית הנדל"ן נחיל (שבבעלות המשפחה השולטת בנסיכות) על דחייה בפירעון החובות הפתיעה את שוקי ההון בעולם, כיוון שעד כה נחשבה דובאי כגן עדן עבור משקיעים.

בשנים האחרונות זרמה כמות אדירה של משקיעים ובנקים לדובאי כדי להשתתף בחגיגת השגשוג והפריחה שפקדה את הנסיכות הזעירה. עם זאת, המשבר הפיננסי העולמי לא דילג על דובאי ופגע גם בה, בעיקר בשל הנפילה במחירי הנדל"ן.

מנהלי החברות המקומיות מצאו עצמם מרגיעים את הבנקים הגדולים ואת חברות ההשקעות כי הכל מתנהל כרגיל ואין סיבה לדאגה. אך אף שבדובאי

עצמה לא נמצאים בארות נפט רבים (עובדה שתחילה היה נדמה כי היא זו שתציל את דובאי מהמשבר) - הירידה הגדולה במחירי הנפט בחודשים הראשונים של 2009 פגעה בה בסופו של דבר גם היא, לאחר שהשייח'ים הערבים מהנסיכויות השכנות, שהשקיעו חלק גדול מהונם בדובאי, נפגעו כששווי הנפט שבשטחיהם ירד.

מקור הצרות של דובאי הוא בחברת הנדל"ן נחיל שהיתה מעורבת בהקמת פרויקטים של עשרות מגדלי משרדים ודירות בנסיכות. נחיל נפגעה אנושות לאחר שמחירי הנדל"ן בדובאי נפלו בשיעור של ‭50%‬ בששת החודשים האחרונים, בעקבות הירידה החדה בביקוש לדירות ולמשרדים. 

זינוק במדד ה"פחד"

בעקבות ההודעה הדרמטית של דובאי וורלד, מדד ה"וויקס‭,"‬ המשקף את מידת חששות המשקיעים בבורסות, עלה ביום שישי בשיעור חד של יותר מ-‭.20%‬ מדד דאו ג'ונס ירד ביום שישי ב-‭1.5%‬ לרמה של ‭10,355‬ נקודות, כשבסיכום שבועי הוא ננעל בירידה של ‭.0.1%‬ במדד נאסד"ק נרשמה במהלך המסחר ירידה של ‭,3%‬ אולם לקראת הסיום חלה התמתנות מסוימת בירידה, והוא ננעל בירידה של ‭- 1.7%‬ ברמה של ‭2,138‬ נקודות. את השבוע כולו סיים המדד עם ירידה של ‭.0.4%‬

מי שהובילו את הירידות היו מניות מגזר הפיננסים והבנקים, שהוא בעל החשיפה הגבוהה ביותר לחובות דובאי. בלט במסחר במיוחד בנק HSBC בצניחה של כמעט ‭,6%‬ בעקבות ההערכות כי הוא מחזיק בחשיפה הגבוהה ביותר לדובאי - כ-17 מיליארד דולר.

מסחר ער נרשם גם במניית מפעילת הקזינו MGM מיראז‭,'‬ שמקימה בית מלון גדול בדובאי, וקיבלה בקשה לדחיית תשלומים בפרויקט. מניית החברה ירדה ב-‭.4%‬ החברה הודיעה כי נושא דובאי לא ישפיע על הקמת בתי המלון שלה בלאס וגאס.

לפי תחזית של בנק אוף אמריקה, דובאי צריכה לפרוע למערכת הבנקאית חובות של 50 מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות, מהם 12 מיליארד דולר כבר בשנה הבאה. מנכ"ל ‭,HSBC‬ מייקל גאוג'גן, אמר ביום שישי כי הבנק בטוח שדובאי ונסיכות האמירויות יתגברו על הבעיות שהן מתמודדות איתן בטווח הקצר. "אף שהחשיפה שלנו למזרח התיכון מהווה ‭2%‬ מסך המאזן, מדובר בחלק חשוב מעסקי הבנק‭."‬

בעיתון הכלכלי וול סטריט ג'ורנל ציינו כי לבנקים האירופיים יש חשיפה של 40 מיליארד דולר לחובות דובאי. על פי הערכות ברקליס, המערכת הבנקאית בארצות הברית מחזיקה בחשיפה נמוכה לחובות דובאי, כשמבין הבנקים הגדולים נמצא רק סיטיבנק עם חשיפה גדולה יחסית - כ-‭5.8‬ מיליארד דולר.

מוחמד אל-אריאן, יו"ר חברת ניהול האג"ח פימקו, אמר לתחנת הטלוויזיה CNBC כי דובאי משמשת כזרז לתיקון שהיה אמור להיערך כבר מזמן בנכסי סיכון שנתמכו על ידי נזילות ולא על ידי התנאים הבסיסיים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים