בלעדי - יונס פנה לאוצר: רוצה לרכוש את מניות דיסקונט
מנכ"ל מזרחי-טפחות מעוניין לקנות את אחזקות האוצר בדיסקונט. המטרה: יצירת גוש בנקאי שלישי בגודלו, שיתמודד מול שני הבנקים הגדולים. החשב הכללי: "מיזוג כזה יגביר את הריכוזיות". עכשיו מחכים לתשובת בנק ישראל
במגעים עם האוצר הבהיר יונס, שניהל גם את בנק הפועלים, כי בכוונתו לרכוש את המניות כחלק מתוכנית ארוכת טווח ליצירת גוש בנקאי על ידי מיזוגם של דיסקונט - הבנק השלישי בגודלו בארץ, ומזרחי-טפחות - הרביעי בגודלו.
חוגים בנקאיים העריכו כי מדובר בשלב ראשון בתוכנית לרכישת מלוא השליטה בבנק דיסקונט. על פי אותן ההערכות, יונס יפעל בהמשך גם לרכישת אחזקותיה של קבוצת ברונפמן שראן בבנק.
אלא שבאוצר ציננו את התלהבות יונס: על פי ההערכות, החשב הכללי שוקי אורן - שגם איתו נוהלו המגעים - הבהיר כי האוצר אינו מעוניין למכור את מניות דיסקונט לבעל מניות אחד. החשכ"ל הסביר כי מהלך כזה עלול להיתקל בהתנגדות הפיקוח על הבנקים, ולכן העדיפות הראשונה מבחינת האוצר היא להפיץ מניות אלה בקרב ציבור בעלי המניות הרחב.
החשב הכללי במשרד האוצר מסר כי הוא סבור ש"במערכת הבנקאית הריכוזית בישראל תהיה זו טעות ליצור בנק שלישי באמצעות מיזוג שני בנקים בינוניים - זה יפחית את התחרות ויגביר את הריכוזיות".
אורן מודה כי יונס ניהל עמו מגעים לא פורמליים, שבהם הביע עמדה זו. "נמכור את אחזקותינו בדיסקונט בדרך הרגילה", הוסיף.
התוכניות לרכישת הבעלות על דיסקונט על ידי מזרחי-טפחות הוצגו גם לרוני חזקיהו, אך עמדת בנק ישראל בנושא זה לא נמסרה.
עניין היסטורי
אין זו הפעם הראשונה שראשי מזרחי-טפחות מגלים עניין ברכישת השליטה בדיסקונט. הפעם הראשונה היתה לפני כשנתיים, בפגישה שקיימו יונס ויו"ר הבנק יעקב פרי, בלשכת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר ובהשתתפות המפקח חזקיהו. יונס ופרי הבהירו כי יש להם הבנה מצד משפחת ברונפמן לביצוע המהלך, אלא שבאותה פגישה הסתייגו הנגיד והמפקח מתוכניות ראשי מזרחי - מחשש ליצירת ריכוזיות יתר במערכת
הבנקאית.
יונס חידש בימים אלה את מאמציו לביצוע העיסקה משני טעמים - הן בשל העובדה שהאוצר הצהיר על כוונתו למכירת יתרת אחזקותיו בדיסקונט והן בשל ההנחה שגם קבוצת ברונפמן שראן מעוניינת למכור את אחזקותיה (26%) בדיסקונט - והם יהיו רשאים לעשות זאת בעוד שנה.
דובר בנק מזרחי-טפחות לא הכחיש שלבנק יש עניין ברכישת דיסקונט, אך סירב להתייחס לידיעה.