ג'ובס המושיע? על הפוטנציאל הגלום בשילוב בין עיתונות לבין הטאבלט

מגזינים רבים מפתחים מהדורות דיגיטליות מרהיבות ואינטראקטיביות עבור ה-ipad של אפל בניסיון לשרוד את המשבר בתעשיית הדפוס. האם כך יראה עתיד העיתונות המודפסת?

שגיא כהן | 3/4/2010 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גם אם עדיין מוקדם להספיד את תעשיית הדפוס כולה ולהכתיר את האינטרנט כמלך העיתונות החדש - אי אפשר להתכחש למשבר העמוק, אולי הקשה בתולדותיה, בו שרויה העיתונות המודפסת. עיתונים ברחבי העולם נסגרים בזה אחר זה ומגזינים פופולריים וידועים סובלים מירידה עקבית במכירות. 

הסיבה למשבר היא די ברורה: יותר ויותר קוראים מוותרים על רכישת עיתונים או מגזינים עבי-כרס, ומסתפקים בתוכן המהיר יותר, הזמין יותר ובעיקר החינמי לחלוטין, שמצוי בשפע באתרי האינטרנט.

לא מדובר בבעיה חדשה שצצה משום מקום. אבל לרגע קט במהלך החודשים האחרונים נראה היה כי העיתונות המודפסת מצאה לה מושיע - מציל לבוש חולצת גולף שחורה וג'ינס כחולים, שעומד על הבמה ומחזיק טאבלט חדש ונוצץ בידו.
AFP
סטיב ג'ובס מציג את ה-iPad - המושיע? AFP
ספורטס אילוסטרייטד מתעורר לחיים

ההבטחה של סטיב ג'ובס והאייפד שלו, ולמעשה גם של כל שאר הטאבלטים שעומדים לצאת השנה, היא גדולה. המגזינים תופסים את האייפד בפרט ואת והטאבלטים בכלל, כמעין חוליה מקשרת שתשלב בין הדינמיות והאינטראקטיביות של אתרי האינטרנט לבין העומק של כתבות איכות שמציע המגזין המודפס.

הרעיון

הוא לשכנע אנשים לקרוא באינטרנט גם טקסטים ארוכים ומעמיקים באמצעות חווית קריאה עשירה ומועצמת, כזו שלא הכרנו בעבר. 

מגזינים רבים כבר עובדים במרץ על מהדורות דיגיטליות, שיגיעו בדמות אפליקציות לאייפד, ויהפכו את מגזין הכרומו המוכר למצגת מולטימדיה גרפית ומרהיבה.

ספורטס אילוסטרייטד - מגזין בגדי הים בלייב
סרטוני קונספט של אפליקציות שאמורות לצאת בעתיד נותנים דוגמאות טובות והצצה מוקדמת לעתיד לבוא.

בגרסה הדיגיטלית של מגזין ספורטס אילוסטרייטד, למשל, נוכל לדפדף בקלות בין כתבות צבע ולקבל בנגיעת אצבע מידע חזותי נוסף שיצוץ בתוך הכתבה. זאת תוך שילוב של קטעי וידאו חיים במקום תמונות דוממות.

במילים אחרות: תארו לעצמכם את מוסף בגדי הים מתעורר לחיים.

דוגמה אחרת שעשויה להטיל אור על עתיד המגזינים על גבי הטאבלטים היא האפליקציה השאפתנית לאייפד מבית מגזין Wired. דמיינו מגזין שבו במקום איור תופיע אנימציה; במקום תמונה - סרטון קצר; ובביקורת על מוצר ניתן יהיה לסובב את תמונתו ב-360 מעלות ולקבל מידע נוסף אודותיו בלחיצת אצבע. וזה ממש לא הכל.

דוגמה נוספת -  אולי המרשימה ביותר - של מגזין VIV Mag, ממחישה כיצד באמצעות הפקה יוקרתית ומושקעת במיוחד, ניתן להפוך סתם עוד כתבת יחסים מצויה למצגת חיה ונושמת, שמעבירה לקורא הרבה מעבר לטקסט הכתוב. 

הזדמנות גם למפרסמים

המעבר של המגזינים המסורתיים למצגות ויזואליות שניתן יהיה לתקשר עמן, מעניק הזדמנויות חדשות גם למפרסמים. הם יוכלו מעתה לחצות את הגבולות המוכרים של מודעות באינטרנט, ולהציג קונספטים יצירתיים לפרסומות שמשולבות בתוך המגזין הדיגיטלי. למשל, אפשר לשלבם כמשחקונים בצד הכתבה או כסרטונים מפולחים לפי קהל יעד שהותאמו אישית עבור הקורא.

הפיכת המגזינים לאפליקציות באייפד תאפשר גם למפיצים לגבות כסף עבור התוכן שהם מייצרים - דבר שהם עדיין לא מעזים לעשות כשמדובר באתרי אינטרנט. ההנחה היא שאנשים לא יתנגדו לשלם מחיר סביר עבור הורדת מגזין עשיר ואינטראקטיבי לתוך טאבלט שאפשר לקחת לכל מקום.

המלכוד של מערכות העיתונים

אז נכון, המגזינים נראים מדהים והקונספט אכן נשמע מבטיח. אך כצפוי, יש כאן אבל גדול ומשמעותי, שכן החזון של הפיכת כל המגזינים לאפליקציות יפהפיות באייפד עדיין רחוק מהגשמה. יהיה קשה לשכנע את המו"לים לוותר על המודל הוותיק של הפקת מגזינים מודפסים בכמויות והפצתם לתיבות הדואר. אחרי הכל, זה מה שהם עושים כבר שנים.

וכאן אולי נעוצה הבעיה. מערכות העיתונים יקלעו למלכוד: מצד אחד, השקעה נמוכה במגזינים דיגיטליים תפיק מוצר שהוא לא מספיק אטרקטיבי ומשתלם לעומת אתרי אינטרנט חינמיים, שגם בהם יש כתבות בשילוב אנימציות וסרטוני וידאו; מצד שני, השקעה גדולה מאוד בהפקות יקרות ובפיתוח אפליקציות ייחודיות הן סיכון שהנהלות רבות יחששו לקחת בתקופת משבר.

עיתונות הדפוס שרוצה לשרוד בעולם שבו אנשים מפסיקים לקנות עיתונים מנייר, תהיה חייבת להסתגל לשינויים ולהיכנס למדיה החדשה בגדול, עם כל המשאבים, האנרגיה והיצירתיות. אם לא, קריאת מגזין על גבי טאבלט תהפוך ללא יותר מגימיק חולף.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים