על רקע תוכנית הקיצוצים של ספרד: עליות שערים בוול סטריט
המדדים המובילים בבורסות ניו יורק נסחרים במגמה חיובית בהובלת הנאסד"ק כשברקע, הגירעון המסחרי של ארה"ב הגיע לשיא של 15 חודשים. גם אירופה נצבעה ירוק בעקבות הודעת ראש ממשלת ספרד לפרלמנט על קיצוץ רוחבי בתקציב ובעקבות צמיחתה המפתיעה של הכלכלה הגרמנית
נתונים שפרסמה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב מגלים כי הגירעון המסחרי של ארה"ב הגיע לשיא של 15 חודשים - עדות נוספת להתאוששות הכלכלה האמריקאית. המאזן המסחרי של ארה"ב הגיע לגירעון של 40.4 מיליארד דולר בחודש מרץ - עלייה של 2.5% בהשוואה לגירעון של 39.4 מיליארד דולר בפברואר. התחזיות עמדו בממוצע על גירעון של 40.5 מיליארד דולר.
סך יצוא הסחורות והשירותים הגיע ל-147.9 מיליארד בחודש מרץ וסך יבוא הסחורות והשירותים הגיע ל-188.3 מיליארד דולר. היצוא הכולל של חודש מרץ עמד על נתון של 143.3 מיליארד דולר, 4.6 מיליארד דולר יותר מהנתון המקביל של חודש פברואר. סך היבוא עלה ב-5.6 מיליארד דולר לעומת פברואר, אז עמד הנתון על 182.7 מיליארד דולר.
גם בורסות אירופה נצבעו היום ירוק: הפוטסי הלונדוני חתם בעלייה של 0.92%, הקאק הצרפתי טיפס ב-1.1% והדאקס הגרמני זינק ב-2.41%.
חדשות טובות התקבלו היום מכיוון אירופה: כלכלת גרמניה צמחה ברבעון הראשון של 2010 ב-0.2%, זאת בניגוד לתחזיות המוקדמות. תחזיות האנליסטים עמדו על קיפאון בצמיחה, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד צמח התמ"ג ב-1.6%.
הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, שסבלה מהחורף הקשה ביותר מזה 14 שנה, הצליחה להתאושש בעקבות פתיחתם המחודשת של אתרי בנייה וזינוק ביצוא שהפך לתחרותי יותר על רקע היחלשות היורו. המכירות מחוץ למדינה זינקו ב-10.7% במרץ, העלייה החדה ביותר מזה 18 שנה.
בדוח נפרד, הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בצרפת, כי הכלכלה צמחה ב-0.1% ברבעון הראשון, בהשוואה לרבעון הקודם. מדובר בנתון נמוך מתחזיות האנליסטים לצמיחה של 0.3%.
בשורות נוספות שהגיעו היום מהיבשת: ראש ממשלת ספרד, חוזה לואיס רודריגז זפטרו, הודיע היום לפרלמנט על קיצוצים רוחבי של 5% מתקציב החל מחודש יוני, במטרה לצמצם את הגירעון המדאיג של המדינה.
כמו
זפטרו ציין כי השכר שלו ושל שרים בכירים בממשלה יקוצץ מיידית ב-15%. כמו כן כוללת התוכנית ביטול מענק לידה בסכום של 2,500 יורו - מהלך שנועד להגביר את שיעור הילודה במדינה.
התוכנית החדשה של זפטרו מיועדת לצמצם את הגירעון העומד על 11.2% מהתמ"ג, לרמה של 9.3% עד סוף השנה ול-4.7% עד סוף שנת 2011. התכנון הוא לחזור לגירעון של 3% מהתמ"ג עד סוף 2013, בהתאם לדרישת הסף של האיחוד האירופי.
ספרד, הכלכלה החמישית בגודלה באירופה, נכנסה למיתון ברבעון השני של 2008, תחילת המשבר הכלכלי העולמי. ברבעון הראשון של השנה צמחה המדינה ב-0.1% לאחר רבעונים עוקבים של צמיחה שלילית. שיעור האבטלה במדינה עומד על 20%.
בזמן שחברת הדירוג מודי'ס עוסקת בדירוג האשראי של פורטוגל ושל ספרד, היא קיבלה הודעה מהרשות לני"ע האמריקאית בו היא מוזהרת כי היא עשויה להיתבע על דיווח כוזב ומטעה בתוקף עבודתה כחברת דירוג.
בעקבות המשבר הכלכלי האחרון התעורר גל ביקורות כלפי חברות הדירוג הבינלאומיות, לפיהן החברות נכשלו במשימתן להזהיר את המשקיעים מבעוד מועד על שינויים באיכות החוב וקשיים צפויים בפירעון. אם לא די בביקורת מצד המשקיעים, חברות הדירוג סופגות ביקורת גם מצד חברות ומדינות שדירוגן הורד.
החקירה והגשת כתב האישום נגד חברת הדירוג מודי'ס נובעת מפעולת חברי ועדת מעקב אירופית, אשר טענו בשנת 2008 כי החברה הפרה את הקוד המקצועי של ניהול פעולת הדירוג והוסיפה כי כבר לפני שנתיים דיווחה על העניין לרשות לניירות ערך.
ובגזרת גולדמן זאקס: מגעים מתנהלים בין הרשות ני"ע האמריקאית לבין פרקליטי הבנק על השגת הסדר שיביא לביטול תביעת ההונאה. לפני שבועיים נחשפו חשדות של הרשות האמריקאית, כי החברה שיווקה ללקוחות תמימים ניירות ערך, כשהיא מסתירה מהם את העובדה בתעודות התחייבות מסוכנות ביותר שערכן נמוך. על פי ההסדר המתגבש, גולדמן זקס עשויים לשלם קנס של יותר ממיליארד דולר, דבר שימנע הסתבכויות ממושכות.
מקור בוול סטריט מסר למעריב עסקים כי גם לממשל האמריקאי יש עניין להגיע להסדר ביחס לתביעה שהוגשה נגד גולדמן זאקס. "הבנק ממלא תפקיד מפתח בכלכלה האמריקאית ומעורב בפעילויות רבות, כגון מכירת מניות הממשל בבנקים וגיוסי הון. המגמה היא לא לפגוע ולשתק את פעילותו".