ספרד: חגיגת האשראי הזול עולה ביוקר
יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: התפוצצות בועת האשראי עשתה שמות בפרבר היוקרה ססניה שבמדריד. אלפי דירות שוממות משקיפות על כבישים שוממים, ומעט החנויות שנפתחו שוממות גם הן. סיפורו של פרבר היוקרה הוא סיפורה של מדינה בטלטלה
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: בבריטניה מפחדים להגיע למצב של יוון
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: ביוון האנשים עשירים אבל המדינה ענייה
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: הכלכלן הראשי של בנק הפועלים חרד לעתיד אירופה
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: בגרמניה מוציאים את העצבים על היוונים
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: בצרפת זועמים על העלאת גיל הפרישה
◄ יבשת במשבר - פרויקט מיוחד: מצב הרוח הלאומי באיטליה בשפל
עיירת הרפאים הזו, המורכבת מ-5,100 דירות שנבנו ב-8 השנים האחרונות, היא עדות להתפוצצות בועת האשראי שעשתה שמות בספרד - וגם תרמה למשבר החובות האירופי הגדול יותר. ססניה מדגימה גם מדוע תוכנית החילוץ המסיבית שעליה הכריזו מנהיגי אירופה ביום ראשון, במטרה להתמודד עם המשבר הפיננסי ביבשת, לא ממש תעזור לטיפול במשבר - למרות שחבילת הסיוע בסך טריליון דולר בהחלט הצליחה להרגיע את הפאניקה בשוקי העולם.
שלא כמו יוון, שם פרץ לראשונה המשבר הפיננסי, לספרד אין חוב ממשלתי גדול. מאידך, היא צריכה להתמודד כיום עם ההלוואות הפרטיות שניתנו בשנות הגאות הכלכלית. רבים מהבנקים האזוריים במדינה נאלצים להתמודד עם הלוואות גרועות, בעיקר לשוק הדיור. הם לא כל כך מצליחים לגייס הון חדש, דבר שמקשה עליהם לסייע לצמיחה באמצעות מתן הלוואות חדשות.
אולם הסכנה גדולה יותר מהבעיה הספציפית של הבנקים הללו. לאחר גל החילוצים במדינות כמו ארצות הברית, בריטניה ושוויץ, המשקיעים ברחבי העולם מניחים שהממשלות, ובכללן ממשלת ספרד, ימשיכו לחלץ בנקים כושלים. הם מסיקים מכך שהבעיות של הבנקים בספרד הן בעצם הבעיות של ממשלת ספרד. כך הופכת ספרד לפגיעה יותר לחובות של ממשלות אירופיות כמו יוון ופורטוגל.
אך כיוון שכלכלת ספרד גדולה כמעט פי 5 מכלכלות יוון ופורטוגל, לקריסתה תהיה השפעה הרבה יותר גדולה על הכלכלה העולמית. "הבעיה שלנו איננה חוב ציבורי אלא חוב פרטי", אומר סנטיאגו פרננדס דה ליס, שותף באנליסטס פיננסירוס אינטרנשיונלס, חברה למחקר פיננסי במדריד. לדבריו, "המערכת הבנקאית צריכה לעבור רפורמה כדי שהכלכלה תנוע קדימה, כי ללא אשראי לא תהיה צמיחה".

פירוש הדבר הוא שצריך לעשות משהו לגבי מקומות כמו ססניה. הבנקים הספרדיים היו פעילים מאוד במתן הלוואות בעת הגאות בשוק הנדל"ן, שנמשכה עד שנת 2007. אולם כשהביקוש לבתים צנח בבת אחת, נותרו לקבלנים הרבה קרקעות ובתים שלא היה להם מה לעשות בהם. הדמיון להתפוצצות בועת האשראי בשוק הדיור האמריקאי ברור.
ססניה נבנתה על ידי פרנסיסקו הרננדו, שהתחיל כעני מרוד ובנעוריו ניקה את הביוב לפרנסתו, עד שהפך לאחד מעשירי ספרד. בעיני רוחו הוא ראה קומפלקס בתי מגורים איכותיים, שאפשר יהיה לשכן בהם 40 אלף תושבים במחירים שמשפחות עובדות יוכלו להרשתו לעצמן. אז הוא בנה בתוך שדות במרחק חצי שעת נסיעה מדרום למדריד.
בסוף התברר שרוכשים רבים היו ספקולנטים, שרכשו לעתים כמה יחידות דיור. חלק מהדירות לא נמכרו כלל, ואלפי דירות עדיין עומדות שוממות. עבור התושבים שכן מתגוררים כאן, התנאים אינם קלים. היות שיש כל־כך הרבה דירות ריקות, האוטובוס עובר רק פעמיים מדי בוקר - ואין תחנת רכבת בקרבת מקום. כמובן שאין מה לדבר על מכולת או מרפאה שכונתית. רק כמה מהחנוית שתוכננו אכן נפתחו.
הדירות שנמכרו נרכשו לעתים קרובות באמצעות משכנתה מסוכנת. מירל דובנה, מהגר מרומניה, קנה לפני
דובנה בן ה-36 מתגורר בדירה עם אשתו ושני ילדיו, והוא דווקא מרוצה. "עשיתי עיסקה טובה", הוא אומר. אבל גם הוא כבר מפגר בתשלומים. דובנה מתפרנס מהתקנת שיש בפרויקטים של בנייה במדריד - ענף שספג מכה קשה בשנתיים האחרונות. אבל מצבו של דובנה טוב יחסית. עבור אלה שהלוו ומימנו את הפיתוח, מדובר באסון של ממש: הם נאלצו לקחת בחזרה 2,000 מתוך 5,100 הדירות, היות שהקונים לא הצליחו להחזיר את ההלוואות.
הדירות בססניה אינן הנדל"ן היחיד שמקשה על הבנקים בספרד. קרן המטבע הבינלאומית מעריכה שנכון לסתיו האחרון, הבנקים הלאימו נכסים בשווי 75 מיליארד דולר וצפויים להעביר לרשותם השנה נכסים נוספים בשווי 38 מיליארד דולר.
הבעיה הזו חמורה במיוחד עבור ה"קאג'אס", הבנקים האזוריים בספרד. הבנקים האלה, הממוקמים בכל אזור במדינה, מלווים לעסקים בקהילה. בימי הפריחה הכלכלית הם גדלו במהירות ופעמים רבות חרגו מעבר לגבולות יהם האזוריים המסורתיים. הם גם מקושרים פוליטית, ובמקום חבר מנהלים שולטים בהם אנשים שנבחרים בידי פוליטיקאים מקומיים.

"היכן שיש פוליטיקאים חכמים, הם נתנו לאנשי מקצוע לקבל החלטות עסקיות", אומר פרדריקו סטיינברג, חוקר ב"ריאל אינסטיטוטו אלקנו", שהוא צוות חשיבה למדיניות ציבורית. "אך לעתים קרובות ההחלטות על מתן הלוואות היו קשורות לפוליטיקה, והאשראי לא הוענק על בסיס רציונלי".
תוך כדי הפקת לקחים מהגישה האמריקאית לטיפול בבנקים כושלים בעת המשבר הפיננסי, ממשלת ספרד מנסה לשכנע בנקים אזוריים חלשים להתמזג עם בנקים חזקים יותר. היא אף הקימה קרן ובה 100 מיליארד יורו, שנועדה להקל על המיזוגים. אך יש בנקים אזוריים שניצלו את השפעתם הפוליטית על מנת להתנגד למהלך.
"המיזוגים צריכים להתבצע במהירות, אבל בינתיים הכל מתנהל בעצלתיים", אומר ג'ורדי גואל, כלכלן ראשי בלה סאיסה, אחד ה"קאג'אס" הגדולים. בסופו של יום, כדי שספרד תצליח להתמודד עם החוב הפרטי, שוק הנדל"ן שעלה יותר מדי צריך להיסחר במחירים נמוכים - גם אם פירוש הדבר הסבת הפסדים כבדים ל"קאג'אס" ולבנקים אחרים.
בססניה זה כבר מתחיל, לאחר שהמחירים הגיעו לתחתית. ג'ונתן דל-אג'ידו בן ה-25 שוכר דירה בת 85 מ"ר תמורת 760 דולר בחודש. "הרחובות אמנם ריקים", הוא אומר, "אבל בכל גוש בניינים יש בריכת שחייה, מגרש כדורגל ומגרש כדורסל".
הוא עובד כנהג משאית מ-5:00 בבוקר ועד 22:00 ומנסה לחסוך, כדי שהוא וחברתו יוכלו לקנות את דירתם בהנחה גדולה מבעליה - ספקולנט שרכש כמה דירות בקומפלקס ומוכן לספוג הפסדים, העיקר להיפטר מהשקעתו. "לא נוכל לקנות דירה במקום אחר, אבל כאן אנחנו יכולים להרשות זאת לעצמנו", אומר דל-אג'ידו, "לכן אנחנו עובדים קשה".