תעשיית הבגידות בישראל: כך תטשטשו את העקבות שלכם
גוגל, פייסבוק, יוטיוב. כל מקום שאתם גולשים אליו ברשת זוכר אתכם ועלול לחשוף את מעלליכם. בעידן האינטרנט אמנם אי אפשר לשמור על הפרטיות באופן הרמטי - אך בהחלט ניתן לצמצם את הנזק
◄תעשיית הבגידות בישראל: משתלם יותר להיות נאמנים
◄תעשיית הבגידות בישראל: הניאוף הפך לנורמטיבי
◄תעשיית הבגידות: "החיים קצרים. תנהלו רומן"
פייסבוק וגוגל נאלצות להתמודד חדשות לבקרים עם ביקורות קשות על סוגיית הפרטיות בשירותים השונים שהן מציעות. לא תמיד הן מצליחות לספק לנו, הגולשים, תשובות מספקות. לשמחתנו, כמו דברים רבים ברשת, הפתרון טמון בלב הבעיה: הרשת מספקת לנו כלים רבים על מנת לטשטש את העקבות הדיגיטליים שאנו מותירים במרחב המקוון, למנוע מעקב אחר פעילותנו ולנסות להגן ככל האפשר על הפרטיות שלנו באינטרנט.
חשוב להבהיר שאין אפשרות לשמור על הפרטיות באינטרנט בצורה מוחלטת ומושלמת. יתרה מכך, גם אם לא גלשתם אפילו יום בחייכם ברשת, ייתכן שמאגר או אתר מסוים יפרסם פרטים ומידע אישי עליכם - שעלולים להתפרסם ברבים בלי שתדעו על כך. המצב הפרדוקסלי הזה כמעט דורש מכולנו להיות פעילים ברשת או כלפיה, גם אם לא בצורה אינטנסיבית. להלן כמה טיפים שיסייעו לכם לשמור על הפרטיות, עד כמה שאפשר.
הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא ש"הנייר" האינטרנטי שומר הכל, כך שאם בחרתם לשתף את העולם במעלליכם - סביר להניח שהמידע הזה נשמר ברשת. שטף המידע והזרם הבלתי פוסק של תגובות, נתונים, מלל, וידיאו ותמונות כמעט מאלצים אותנו לשתף את העולם בקצב המחשבה - זרם התודעה 2.0, אם תרצו. אך כדאי לנקוט אמצעי זהירות לפני שאתם חושפים מידע שעשוי לפגוע בכם או בקרובים לכם.
עם זאת, רוב אתרי השיתוף מאפשרים לנסות ו"להתחרט" על שגגת רשת. כמעט בכל עמוד תוכלו למצוא את אפשרות המחיקה (כדאי לבדוק מראש אם ישנה אפשרות כזאת עוד כאשר נרשמים לאתר, ולוודא שהאפשרות אכן פעילה) ואפשרות העריכה (שמאפשרת לעדן ולעדכן מידע שנפלט בשוך הקרבות).
לצד אלה ישנה
המלצה בכיוון אחר היא דווקא לקחת שליטה מלאה על נוכחותכם ברשת: בנו לעצמכם אתר תחת שם מתחם ואחסון משלכם, וכך תוכלו לשלוט לחלוטין בתוכן. מתחרטים על חשיפה מסוימת? השליטה בידיכם - ולא בידי מתווך דוגמת גוגל או פייסבוק - ובמרחק הקלקלה תוכלו להסיר את התוכן.
גם אם יש לכם מידע רגיש, לא כולם חייבים להיחשף אליו. לעתים כדאי לסנן את רשימת החברים שלכם ולקטלג אותם (חברים, עבודה, חברים קרובים וכדומה) על מנת לצמצם נזקים אפשריים, באמצעות כלי סינון המובנים ברשתות החברתיות הפופולריות ובאתרי השיתוף. פייסבוק, לדוגמה, מאפשר לעדכן בהגדרות האישיות מי יקבל את העדכונים שלכם ומי לא.
למשל, ניתן לבקש שאת המידע יראו "חברים בלבד". דוגמה נוספת היא יוטיוב, המאפשר להעלות תוכני וידיאו ולאשר את הצפייה בהם רק למי שביקשתם שייחשף לכך. ניתן לעשות זאת על ידי כניסה לעמוד עריכת הסרטון והפיכתו ל"פרטי", והוספת כתובות הדוא"ל של מי שאתם מעוניינים שיצפו בסרטון. זו לא חסימה הרמטית, אבל היא בהחלט חסימה מסוימת.

אם אתם גולשים מהמשרד, ממקום העבודה או ממחשב משותף ואינכם רוצים שהגולש הבא בתור יוכל לדעת בקלות היכן ביקרתם לפניו, הדפדפנים השונים מציעים את האופציה "לנקות אחריכם". באקספלורר יש להיכנס ל"כלים", לבחור ב"אפשרויות אינטרנט" ובמחיקת קובצי הקוקיז וההיסטוריה. אם אתם חשים שהמידע שבמחשב עלול להגיע לידיים לא רצויות, מומלץ לעשות את הפעולה הזאת מדי יום.
פיירפוקס אף מציע בעמוד התוספים שלו תוסף שמתיימר לבלבל את מנועי החיפוש, כדי שלא יוכלו לבנות פרופיל על בסיס נתוני הגלישה שלכם. בפיירפוקס טוענים שהתוסף TrackMeNot מונע ממנועי החיפוש לאתר אתכם על ידי פעולת מיסוך ו"הצפה" של מנוע החיפוש בנתוני גלישה אחרים.
אחד האמצעים לעקוב אחר גולשים הוא כתובת ה-IP שלהם. למעשה, מדובר בלוחית הרישוי של המחשב, המאפשרת לאתר אתכם בקלות יחסית. ישנם כלים רבים ברשת שמאפשרים "להחליף" את הלוחית הזאת על ידי גלישה דרך שרת אחר.
עם זאת, השירותים המקוונים מסורבלים, וחלקם מצריכים התקנת תוכנה מיוחדת. בדרך כלל הגלישה בהם איטית יותר, משום שהיא מתבצעת דרך פילטר מסוים ולא ישירות לאתר, והיעילות של השירותים הללו מוטלת בספק ופוגמת באופן מורגש בחוויית הגלישה: תכנים מסוימים נחסמים, טעינת העמודים איטית, הצגת התוכן בעייתית ולא "נאמנה למקור" ועוד.
ניתן לגלוש תחת מעטה סודיות באמצעות כמה אתרים כמו the-cloak.com, המאפשר להזין את כתובת האתר המבוקש תוך טשטוש כתובת ה-zend2.com,IP ו-3 .proxify.com. האתרים האלה מספקים גלישה אנונימית - אך כאמור, חוויית הגלישה בהם נחותה.
אחת התוכנות המוכרות בתחום הפרטיות היא "פרויקט טור", המאפשרת ליהנות מחוויית גלישה פרטית ונוחה יותר. התוכנה החינמית הזו, שניתן להורידה מהאתר torproject.org, מונעת מגורמים חיצוניים "לראות" לאילו אתרים אתם גולשים ואף מונעת מאותם אתרים לזהות את מיקומכם. היא גם מאפשרת לגלות באמצעות בדיקה קצרה אם אכן שונתה כתובת ה-IP של המחשב שבו אתם משתמשים.
גם whatismyip.com מאפשר לערוך בדיקת IP, שמטרתה לגלות מה היתה הכתובת לפני השימוש בתוכנות ובאתרים המסווים - ולאחר השימוש בהם. כך תדעו האם ההסוואה עבדה.
תוכנות ניידות, המאפשרות לשמור את המידע אצלכם ולא באופן מקוון, מסייעות אף הן בשמירה על הפרטיות. מעוניינים לגלוש ממחשב של חבר? דפדפן נייד המותקן על גבי דיסק און קי יספק את האתרים המועדפים עליכם ויאפשר לכם לגלוש בלי שנתונים על גלישתכם יישמרו במחשב ה"מארח". כך גם לגבי קבצים אישיים יותר כמו תמונות, וידיאו ומסמכים חשובים.
אחת הדרכים הפשוטות להגן על פרטיות הגלישה היא באמצעות "שבירת השגרה" שלכם - הווה אומר, גלישה מכתובות IP שונות וממחשבים שונים. ניתן לעשות זאת על ידי גלישה מבתי קפה וממקומות ציבוריים שבהם יש אינטרנט אלחוטי. אינטרנט אלחוטי הוא לרוב בטוח פחות מאינטרנט קווי, משום שגולשים אחרים יכולים לעלות על גבי הרשת שלכם - אך דווקא בשל כך הזהות שלכם מטושטשת יותר, שכן לא ברור מי בדיוק גולש. דרך נוספת היא לגלוש מדפדפנים שונים: כך, אם ייאסף מידע, הוא ייאגר במקומות שונים ולא במקום אחד.
בסופו של יום, ברשתות החברתיות גולשים בני אדם החוטאים בפליטות פה ובפליטות קולמוס, ולפיכך יש להקדיש לא מעט תשומת לב לפן האנושי של הגלישה, לא פחות מאשר לפן הטכני שלה. לא כל מחשבה פרטית או מידע אישי חייבים למצוא את דרכם לאינטרנט, וצריך לדעת מתי לשים גבול לשיתוף. העצה הטובה ביותר היא פשוט לחשוב פעמיים לפני שאתם בוחרים לשתף את העולם, או אפילו לפני משלוח של אימייל חריג.
הפרטיות הולכת ומשנה את צורתה בשנים האחרונות, וחברי הרשתות החברתיות חווים זאת ביתר שאת. לאחרונה קמו אתרים שאף מקצינים את החשיפה, כמו Blippy, המאפשר לחברים בו לשתף את העולם ברכישות האחרונות שלהם בכרטיס אשראי. נכון, מדובר בסמן קיצוני של שיתוף במידע אישי ורגיש - אך הוא בעיקר מסמן מגמה שחשוב להכיר: בעולם המקוון הפרטיות הופכת לערך בעל משמעות שונה ומורכבת מזו שהכרנו עד כה.
הרשת מייצרת מרחב חדש שבין הפרטי לציבורי, והגבולות ביניהם מטושטשים עד בלתי קיימים. חשוב להבין זאת בייחוד לפני שבוחרים לפרסם תוכן כזה או אחר, אך גם אם אתם לא מתכוונים לקחת חלק בחגיגה הזאת.