נעים להכיר: אוגמנטד ריאלטי - בדרך למציאות טובה יותר
טכנולוגיית האוגמנטד ריאליטי כבר מזמן איננה רק חיפוש מסעדות בממשק מתקדם. בעתיד היא תחליף מבחני ריסוק למכוניות, ניסויים רפואיים או אפילו את ההתלבטות באיזו גלידה לבחור. אבל זה בסדר, כבר היום קורים כמה דברים מגניבים בתחום
אוגמנטד ריאליטי ,(Reality Augmented) או מציאות מוגברת בתרגום חופשי, מתייחס בדרך כלל לטכנולוגיה ש“מדביקה" שכבת מידע נוספת למציאות שאנו רואים מול עינינו.
הרעיון הוא לשלב מציאות ומציאות מדומה: דמיינו לעצמכם שאתם מביטים על הנוף מבעד למצלמה, ועל התמונה צצים לפתע פרטי מידע וירטואליים שמרחפים מעל העצמים האמיתיים. כך, למשל, אתם מכוונים את המצלמה בסלולרי לעבר מסעדה, ומעליה קופצות "בועות" מידע שמציגות את שם המסעדה, התפריט ומספר הטלפון.
זהו קונספט מוכר למדי למי ששיחק במשחקי וידאו, צפה בסרטים כמו שליחות קטלנית, או לחילופין שהה בתא הטייס של מטוס קרב, שם מיושמת הטכנולוגיה הזו כבר מזמן. אבל רק עכשיו אנחנו מתחילים לשמוע עליה בכל פינה - והיא מגיעה בהדרגה גם אלינו ליד.
"השוק של האוגמנטד ריאליטי שווה היום 4-5 מיליון דולר, אך בעוד 4 שנים הוא יהיה שווה כבר 400 מיליון", מעריך שחר פיגלמן, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בחברת ,Bots3 העוסקת בפיתוח אפליקציות, משחקים ושירותי פרסום המבוססים על אוגמנטד ריאליטי.
בשלב ההתפתחות הנוכחי של הטכנולוגיה, נראה שההתמקדות היא בתחום השיווק והפרסום. "זה התחום הכי חזק כרגע באוגמנטד ריאליטי", מסביר פיגלמן. "הפרסום עוזב את השלב הבנאלי, והופך לעולם אינטראקטיבי יותר. כל מפרסם רוצה שיהיה לו קמפיין באוגמנטד ריאליטי. דמיין לעצמך שקוקה
בנוסף, פיגלמן מנבא שגיימינג יתפוס חלק נכבד מיישומי האוגמנטד ריאליטי שנראה בעתיד. הוא מודה שיהיה קשה להתמודד עם חוויות משחקיות מקיפות שמעניקות קונסולות משחק כמו ,Wii אך באותה נשימה מציין את היתרונות של משחקים מבוססי אוגמנטד ריאליטי: "יהיה אפשר לצאת החוצה ולחוות חוויות חדשות - נוכל, למשל, לשחק טניס מול קיר בעזרת האייפון. המכשיר יזהה את הקיר, יידע מתי הכדור מגיע אליך, ישמיע קולות ואנחנו נרגיש כאילו זה משחק אמיתי".
פיגלמן מוסיף כי "הרעיון של אוגמנטד ריאליטי הוא התוספת של הנדבך הדיגיטלי על גבי המרחב הפיזי, מה שנותן ממד חדש. זה תחום שנמצא בתחילת הדרך, ויש לזה עוד זמן אבל גם הרבה פוטנציאל. זה עולם חוויתי שונה שלא היה קיים".
למרות היישומים המגוונים של הטכנולוגיה, אי אפשר בשלב הזה לקבוע שלא נוכל להסתדר בלעדיה. להיפך, כל מה שראינו ממנה עד כה מסתכם עד כה באפליקציות חביבות, משחקונים לא מתוחכמים או גימיקים בקמפיין פרסומי; הטכנולוגיה אמנם מתוחכמת ביותר ומרשימה, אך עבור הצרכן הפשוט וחסר הסבלנות - עדיין לא ברור אם יש כאן משהו שימושי במיוחד.
יחד עם זאת, צריך לזכור שהטכנולוגיה הזו עדיין בחיתוליה, והיא בדרך להיות הרבה יותר מסתם עוד אמצעי בידור, פרסום או העברת זמן. תחזיות טוענות שהאוגמנטד ריאליטי יהפוך את חיינו לקלים, חסכוניים ואפילו בטוחים יותר.
תחום ראשון שיכול להשתנות בצורה מהותית הוא חווית הקנייה. גלעד פרידמן, מנכ"ל השלוחה הישראלית של ענקית התוכנה העולמית דאסו סיסטמס ,(Dassault Systemes) מדגים אפליקציה שפותחה בחברה. אפליקציה זו מאפשרת לצלם את המטבח בבית, ואז להלביש על התמונה דגמים שונים של ברזים וירטואליים כדי לנסות ולראות אם הם מתאימים מבחינת צורה, גודל או צבע לעיצוב החדר. וכל זה עוד לפני שלב הקנייה.
"אנחנו רוצים שהצרכן יהיה מסוגל לחוות את המוצרים שהוא מעוניין בהם בצורה וירטואלית - אך באופן הכי ריאלי", מסביר פרידמן. "כך, למשל, אפשר לראות ספה בחנות ולצלם אותה, אחר כך לצלם את הסלון - ואז לנסות למקם את הספה במקום המתאים לה".
פרידמן מכנה זאת "Experience Life Like" לדבריו, אלה יהיו חוויות ריאליסטיות עד כדי כך, שהן יוכלו אפילו להחליף את מה שאנו חווים במציאות: "אוגמנטד ריאליטי זה רק אמצעי לחוויה. עוד 10 שנים, כשתצא גלידה בטעם חדש, לא נצטרך ללכת לחנות לטעום - יהיה מנגנון שיעלה לנו את הטעמים והריחות".
זה אולי נשמע קצת כמו עתיד קר ומנוכר, אך כדאי לקחת בחשבון אספקטים חשובים נוספים. לדברי פרידמן, אחד מהם יהיה האפשרות לדמות בקלות ובזול פעולות וניסויים בתעשייה וברפואה, שהיום אורכים זמן ודורשים משאבים רבים. פרידמן מעלה דוגמה של מבחני ריסוק ברכב, שהדמייתם תיעשה באמצעות טכנולוגיות תלת ממדיות שמבוססות על אוגמנטד ריאליטי.
אפילו ברפואה ניתן יהיה לבדוק תגובות של אנשים לתרופות חדשות, מבלי באמת להשתמש בהן: "אנחנו מדמים מכשור רפואי באמצעות Experience Life Like ואוגמנטד ריאליטי - וזה כבר הרבה מעבר לסתם משחק אינטראקטיבי. במקום לעשות ניסויים על בעלי חיים, למה לא לקחת אדם שניתן לחזות את התגובות שלו לתרופה, ולנסות עליו דברים באופן מדומה?".
פרידמן אף צופה שהשימוש בטכנולוגיות הדמיה ואוגמנטד ריאליטי יוביל לעולם ירוק יותר ומזוהם פחות. "זה יקרה ברגע שחברות יפסיקו לזבל את העולם בגרוטאות מתכת מיותרות שמיוצרות במהלך ניסויים", הוא אומר.
אך נשאלת השאלה האם אנחנו רוצים לחוות את כל המציאות שלנו דרך עיניים דיגיטליות? האם נוכל להסתמך על טכנולוגיה שתעשה את כל העבודה בשבילנו, ואף לנהוג בביטחון במכונית שלא עברה מבחני ריסוק אמיתיים, אלא רק סימולציות מחשב?
פרידמן מרגיע: "לאנשים קשה להתרגל לדברים חדשים ולהתנתק מהאסכולות הישנות. אך הטכנולוגיה הזו תקבע איך אנחנו חווים את מה שאנחנו רוצים לחוות. זה ישנה את העולם".
בואו לראות את מיטב האוגמנטד ריאליטי שקיים כיום - ממוזיאונים ועד לשעונים ומכוניות:
◄ Layar - אפליקציה שמוסיפה שכבות מידע שונות על גבי התמונה בסלולרי.
◄ - TAT תעודת זהות וירטואלית המאפשרת להציג מידע על אדם כלשהו, כמו לינק לפרופיל שלו בפייסבוק, ברגע שמכוונים אליו את המצלמה.
◄ סרטון ההדגמה של - BMW סרטון קונספט שבו הוראות ויזואליות שמוצגות באמצעות אוגמנטד ריאליטי דרך משקפיים מיוחדים, מדריכים את הטכנאי כיצד לתקן את המנוע ברכב.
◄ פרויקט האוגמנטד ריאליטי של מוזיאון לונדון - מציג תמונות היסטוריות של רחובות, המולבשות על גבי הרחובות המודרניים במציאות. מרהיב במיוחד.
◄ - Wikitude Drive לוקח את אפליקציות הניווט של הGPS- לדור הבא: הוראות הניווט מופיעות על גבי תמונת וידאו חיה, והנהג עוקב אחר החיצים שמוצגים על הכביש עליו הוא נוסע.
◄ - Tissot האפליקציה של יצרנית השעונים השוויצרים מאפשרת למדוד שעונים בצורה וירטואלית, בלי ללכת לחנות. באמצעות מצלמת רשת, אפשר לבחור מבין דגמים שונים ו"לענוד" אותם על פרק היד. תמונת תלת ממד של השעון מופיעה על היד, וכך ניתן להחליט איזה שעון כדאי לקנות.