הקבלנים מתלוננים: "תמ"א 38 לא כדאית" - המציאות בשטח מעט שונה

התוכנית נועדה לחזק בניינים כדי להגן מפני רעידות אדמה - אבל הקבלנים טוענים כי הדיירים מגזימים בדרישות והופכים את הפרויקטים ללא כדאיים ליזמים. מנגד, בשטח המציאות נראית אחרת

עידו אפרתי | 10/1/2011 7:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה (תמ"א 38) נחשבת בערי המרכז לבוננזה הגדולה של בעלי הדירות בבניינים ישנים, שמיום ליום מתעניינים פחות בחיזוק הבניין ויותר בחבילת התמורות שמציעים להם היזמים. חלק מהיזמים טוענים כי חיזוק אמיתי אינו מאפשר לעמוד בכל הדרישות של בעלי הדירות, אלא שהתמונה בשטח שונה ויזמים רבים מחזרים אחר בעלי הדירות ומרוויחים בעצמם רווח נאה.
מוכרים לדיירים חלומות

"תמ"א 38 נועדה לתמרץ דיירים בבניינים ישנים לחזק את הבניין שבו הם גרים למקרים של רעידות אדמה, זאת על מנת להגן על חייהם. לעתים נדמה כי הדיירים שכחו את המטרה העיקרית של התמ"א, ובמקרים רבים הם שמים את הדגש העיקרי על הגדלתו ושדרוגו של הנכס שלהם על מנת להעלות את ערכו", טוען סגן נשיא התאחדות הקבלנים, יצחק אמסלם.

לדבריו, עליית מחירי הדירות בשנתיים האחרונות הפכה את ביצוע התמ"א לשיטה מצוינת לשדרוג נכסים מבלי לעבור דירה וללא תשומה. העובדה שהדיירים מתעניינים אך ורק בתוספות ובשדרוג מהווה חסם עיקרי בביצוע התוכנית, מסביר אמסלם ומציין כי התופעה באה לידי ביטוי בניהול מו"מ

של דיירי הבניין מול מתווכים לא מקצועיים אשר מוכרים לדיירים "חלומות" שלא ניתן להגשימם במסגרת עבודות החיזוק.

התוצאה, טוען אמסלם, תהיה היווצרותו של פער בין ציפיות הדיירים לבין התוצאה הסופית, לאחר שהעבודה תעבור לטיפולו של היזם, או במקרה שלא יאושרו התוכניות על ידי מחלקות ההנדסה ברשויות ושהתכנון ההנדסי החדש יטיל עלויות נוספות שיבואו על חשבון השדרוגים שהובטחו לדיירים.

בהתאחדות הקבלנים מעריכים כי עלות חיזוק הנדסי של בניין נעה בין 1 ל-2 מיליון שקל, וטוענים כי עם דרישות הדיירים היום וללא אישור הקלות נוספות מצד הממשלה - הפרויקטים הופכים ללא כדאיים ליזמים.

נהנים מרווח נאה

למרות טענות היזמים, בשטח נראים הדברים אחרת ויזמים רבים מחזרים אחר בעלי הדירות, במטרה ליהנות מזכויות הבנייה הנוספות המוקנות להם במסגרת התוכנית - דבר המעיד על כדאיות כלכלית בביצוע התוכנית באזורי הביקוש. במקרים רבים נדרשים בעלי הדירות לבחור מבין מספר הצעות, מה שמאפשר להם למתוח את חבילת התמורות עד הקצה.

גם מחירי הדירות החדשות אשר נבנות על גג הבניין מראים כי היזמים אכן נהנים מרווח נאה. כך למשל, לאחרונה חתמה חברת קרסו נדל"ן על עיסקה לחיזוק בניין ישן הכולל 12 דירות ברחוב בר אילן ברעננה, בהיקף השקעה של 6 מיליון שקל. על גג הבניין מתכננת החברה להקים 4 דירות דופלקס
בנות 6-5 חדרים ובשטח שגודלו 130 מ"ר, ובכוונתה למכרו ב-2.7 מיליון שקל. כלומר: סכום כולל של 10.8 מיליון שקל שהופך את העיסקה למשתלמת יותר, גם אם מדובר בדיירים "סחטנים" במיוחד.

לטענת אמסלם, "על הנייר כולם יכולים להרוויח - הדיירים שלא ייאלצו לממן את חיזוק הבניין, המדינה שמגדילה את היצע הדירות בערים, הרשויות המקומיות שמגדילות הכנסותיהן מארנונה על אותו שטח וגם ענף הבנייה שמגדיל את נפח הפעילות. אך על מנת שזה יצליח כל הצדדים צריכים לזכור את המטרה של תמ"א".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->