נתניהו: שכר המינימום יעלה; יבוטל המס על הבנזין; מחירי המים יוזלו
רה"מ הציג הערב במסיבת עיתונאים מיוחדת שורת הקלות לציבור, הכוללת הורדת תעריפי התחבורה הציבורית ב-10%, ביטול המס על הבנזין, הוזלת מחירי מים והעלאת שכר המינימום; "אנחנו לא פורצים את התקציב", הצהיר נתניהו, "זאת מדיניות כלכלית אחראית"; בנוגע להעלאת שכר המינימום אמר: "אנחנו תומכים במהלך ומוכנים להנהיג אותו מיד"
"המשבר השני פקד אותנו בסוף 2008", המשיך נתניהו. "ב-2009 נכנסתי לתפקיד ראש הממשלה. המשבר הפעם היה משבר כלכלי עולמי שפקד את כל העולם. כמה מהכלכלות המפותחות כמו יוון ופורטוגל עמדו על סף פשיטת רגל. יחד עם ידידי ושותפי, שר האוצר, יובל שטייניץ, הכנו תוכנית לבלימת הנפילה - וגם הפעם היו הרבה ספקנים. אני חושב שהיום אפשר להגיד בביטחון שהמשק הוכיח את עצמו, ויצא מהמשבר בצורה הטובה ביותר".
"אבל עכשיו ב-2011 אנו עדים לסממני משבר שלישי, שבאופן פרדוקסלי קשור למשבר של 2008". נתניהו הסביר כי כלכלות הענק המתאוששות, כמו סין, הודו וארה"ב, דורשות הרבה מאוד אנרגיה. הן רוצות הרבה נפט, הסביר ובעקבות כך מחיר הנפט עולה וכך גם המחירים של כל הדברים שנגזרים מנפט עולים - למשל כל מה שמשנעים עם דלק, כמו המזון. "המחירים עולים בכל העולם. זה משבר לא פשוט", ציין.
לדברי נתניהו, הדבר הראשון שיש לעשות הוא להכיר בכך שאין לנו שליטה אמיתי על מחיר חומרי הגלם בעולם. "אנחנו מדינה חשובה, יש לנו כלכלה חשובה, אבל אנחנו לא שולטים במחירי הנפט בעולם", אמר. "גם ארה"ב, סין או יפן - 3 הכלכלות הגדולות בעולם - אין להן שום שליטה על מחירי הנפט בעולם".

"ייתכן שהמחירים של חומרי הגלם, כולל של הנפט ימשיכו לעלות. לכן הצעד הראשון הוא לעודד שימוש בתחבורה ציבורית. אנחנו הולכים להפחית את תעריפי התחבורה הציבורית ב-10%, וזה כולל אוטובוסים רכבות וחופשי חודשי", אמר.
"הצעד השני הוא הפחתת התשלום על המים לצריכה ממוצעת. מי שמוציא הרבה יותר לנפש, נניח מוציא בפזרנות, בוחר לעשות זאת. הוא בוחר להשקות את הגינה. לכן אלה שיש להם בריכות ישלמו באופן משמעותי יותר לעומת אלה שמשתמשים בחסכנות", אמר ראש הממשלה והוסיף כי תוגדר מכסה מיוחדת עבור אנשים עם מוגבלויות שצורכים יותר מים.
דבר נוסף שציין נתניהו הוא העלאת שכר המינימום. "אנחנו תומכים במהלך ומוכנים להנהיג אותו מיד בסקטור הציבורי במקביל להבנה החשובה שמסתמנת בין המעסיקים להסתדרות בסקטור הפרטי. אנחנו חושבים שזה
"אנחנו רוצים לקבוע עקרון פשוט - לעזור למי שאין לו, ולא למי שיש לו", אמר. "אנחנו חושבים שצריך לתת תוספות למי שמקבל שכר מינימום אמיתי. אני מאוד מקווה וקורא לעופר עיני לדבר איתנו ולהסכים איתנו. אנחנו מוכנים לצאת לדרך מיד".
"דבר אחרון הוא ביטול העלאת המס האחרונה על הבנזין. אנחנו מורידים את הסכום הזה של 20 אגורות. זאת מדיניות כלכלית אחראית. כלכלה אחראית, יציבה שנותנת גם פתרונות אחרים בצורה שקולה. אנחנו לא פורצים את התקציב. אנחנו לא ניתן, ואתם גם לא תרצו שמדינת ישראל תהיה כמו כמה מדינות באירופה".
נציין כי בפתח מסיבת העיתונאים פנה נתניהו לשטייניץ ואמר: "יובל אני שמח לראות אותך שלם ובריא איתנו". זאת כאמור, על רקע דחיית מסיבת העיתונאים שהיתה מתוכננת לאתמול, בעקבות אשפוזו של שר האוצר, יובל שטייניץ, שחש ברע. היום לפני הצהריים שוחרר שטייניץ מבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, וממשרדו נמסר כי הוא חש בטוב.
"אני רוצה להגיד תודה לכל מי שדרשו בשלומי ואני מתכוון בתחילת שבוע הבא לחזור לפעילות רגילה", אמר שר האוצר בפתח דבריו. "ישראל צומחת ב-2010 יותר מאשר כל מדינות המערב, יותר מאשר גוש היורו והדולר, והצמיחה הזאת היא תוצאה של מדיניות אחראית, גם מקורית ונועזת, אבל אחראית ומחושבת".
לדבריו, המטרה החברתית הכלכלית הראשונה במעלה היא בלימת האבטלה. "אין דבר יותר חברתי ממניעת אבטלה המונית. זה היה מבחינתי וזה נשאר המטרה הקדושה והעיקרית של המדיניות הכלכלית שלנו בתקופה של משבר וזעזועים שעדיין לא תמו. ולכן המטרה שלנו זה לצמוח מהר וגבוה לצד אבטלה נמוכה".
שטייניץ דיבר על מצבו הטוב יחסית של המשק הישראלי, ואמר: "זה בזכות המדיניות הכלכלית המקורית אבל גם האחראית והמחושבת של הממשלה. בזכות המדיניות האחראית, אבל גם הנועזת של בנק ישראל. בזכות עסקת החבילה וההבנה שבתקופה כזאת של משבר עולמי זאת לא תקופה של סכסוכים ושביתות, אלא של סיוע פעולה. היה לנו שקט תעשייתי בשנתיים האחרונות. ואחרון חביב זה בזכות הנחישות של כושר התמרון של המגזר הפרטי בישראל. כל הגורמים הללו חייבים להמשיך לנהוג באותה אחראיות כדי שלא נגיע למחוזות האבטלה ההמונית שאנחנו רואים בחלקים אחרים של העולם המפותח", אמר.
"אנחנו בין המדינות הבודדות בעולם שגם בשנה האחרונה שלאחר המשבר הצלחנו להמשיך והלקטין את יחס החוב-תוצר. הדבר הזה הוא חלק מהחוסן הלאומי של מדינת ישראל, זה מה שנותן לנו את הגמישות להגיב למצבים משתנים, למשברים כלכליים וגם ביטחוניים, אם יתרחשו".
שטייניץ ציין כי "המטרה של הצעדים שראש הממשלה הזכיר היא אכן להקל על הציבור בנושאי עליית המחירים, שהדגש הוא להקל בעיקר על החלשים ומעמד הביניים".
לדבריו, "הסיבה שהחלטנו להתמקד בתחבורה ציבורית זה קודם כדי להקל על הסטודנטים, על הקשישים, על מעמד הביניים ועל השכבות החלשות. אנחנו נוזיל את תעריפי התחבורה הציבורית בפריפריה ב-10% ואת התעריף של חופשי חודשי ברכבת ובאוטובוסים. כל זה מבוסס כמובן על זה שנגדיל את הסובסידיה לתחבורה הציבורית, וננקוט בצעדים נוספים לשיפור השירות. סך כל התקציב למהלך: 300 מיליון שקל לשנה, ו-600 מיליון שקל בתקציב הדו-שנתי".
בנושא המים - "נכפיל את מכסת המים המוזלת לבעלי מוגבלויות ונעלה את המחיר לצריכה גבוהה. מדובר בהוזלה של 10% לפחות בעלות המים למשק בית עם צריכה ממוצעת, לצד התייקרות לאלה שצורכים צריכה גבוהה".
לדברי שר האוצר, מדובר בעקרון פשוט - "אנחנו עדיין בבצורת, במצוקת מים קשה. אלה שבאמת נזקקים לזה יזכו להנחה, ואלה שבכל זאת מתעקשים לטפח גינות גדולות ובריכות פרטיות - ישלמו יותר. זה נכון, זה מוסרי וכפי שאמרתי הסיוע ממוקד בעיקר בשכבות החלשות ומעמד הביניים".
"בנוגע למס על הבנזין - נבטל את ההעלאה האחרונה של 23 אג' על הבנזין ונבחן את הפעולה של צמצום מרווחי השיווק במחיר הדלק. סך הכל עלות משוערת - 760 מיליון שקל בשנה, ו-1.6 מיליארד שקל במהלך התקציב הדו-שנתי".
"ראש הממשלה הדגיש וזאת היתה ההחלטה וההנחיה לצוותים המשותפת שלו ושלי שאנחנו לא נפרוץ את התקציב ונשמור על עיקרי המדיניות הכלכלית שהביאה אותנו עד הלום, לצמיחה גבוהה ואבטלה נמוכה".
לסיכום הזהיר שטייניץ: "אם ננהג אחרת אולי נצחק בחודשיים הקרובים, אבל נבכה בהמשך. אם לא ננהג באחריות - המחזות שאנחנו רואים באירלנד, בספרד וביוון יכולים לחזור גם אלינו".
לגבי השאלה כיצד תממן הממשלה את ההטבות, אמר שטייניץ כי הפחתת מס החברות והפחתת מס הכנסה לשני העשירונים העליונים יידחו לשנת 2012, לצד הפחתה רוחבית של כ-2% בתקציבי משרדי הממשלה.
"מה שנדרש מאתנו, מאזרחי מדינת ישראל ומההנהגה הכלכלית מכאן והלאה, זה להמשיך במדיניות האחראית. לא לחינם ולא במקרה אנחנו נמצאים בצמיחה גבוהה ובאבטלה נמוכה ובמצב טוב יותר ממדינות המערב. זה בזכות האחריות והמשמעת התקציבית, בזכות המדיניות הכלכלית הנועזת, בזכות המדיניות האחראית שגילינו כולנו".
"אם נמשיך בדרך הזאת, נמשיך להצליח וליהנות מפירות הצלחתנו ולהיות אי של שגשוג", סיכם שר האוצר.
◄ הוזלת התחבורה הציבורית ב-10%
◄ הוזלת מחירי המים לפחות ב-10%
◄ העלאת שכר המינימום בצורה מדורגת
◄ ביטול העלאת המס האחרונה על הבנזין
◄ קיצוץ רוחבי של 2% בתקציב הממשלה
היום בצהריים נתנה הוועדה לתיאום וביצוע בהסתדרות את אישורה והכריזה על סכסוך עבודה במשק. בתום שבועיים להכרזה ניתן יהיה לפתוח בשורה של עיצומים ושביתות, שיחולו הן על המגזר הפרטי והן על המגזר הציבורי.
במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס קרא יו"ר ההסתדרות, עופר עיני לראש הממשלה לקיים הידברות על מנת להגיע להסכמה: "זו לא זכותך, זו חובתך. אני מקווה שתקשיב לרחשי הלב של הציבור, שכבר לא יכול יותר", אמר.
עוד ציין עיני באתו המעמד כי בכוונתם לצאת לפעולות מחאה בכל רחבי הארץ וציין כי שותפים למאבק זה גם המעסיקים וגם ראשי הערים בכל מדינת ישראל. "אני מקווה שהשכל הישר יגבר, שהרגש וההתחשבות באזרחי המדינה יהיו חזקים יותר מכל דבר אחר, ובסופו של דבר נגיע להסכמה", אמר.
כאמור, הציג אתמול בבוקר "מטה המאבק במדיניות הכלכלית" לנתניהו את דרישותיו, כשהראשונה שבהן היא העלאת שכר המינימום. "יש כיום כמיליון עובדים שמשתכרים שכר המינימום, ואנחנו חתמנו על הסכם עם ברוש לפיו השכר יגדל ב-450 שקל ל-4,300 שקל" - כך אמר עיני במסיבת העיתונאים שכינס בעקבות הפגישה אתמול עם נתניהו.
הדרישה השנייה נוגעת למחירי המים: "בשנה אחרונה עלו המחירים בעשרות אחוזים - מעל ל-50%. כל אחד בבית מרגיש את זה יום יום. גם בתעשייה. הבהרנו לראש הממשלה שלא נוכל לקבל את העלייה", אמר עיני והוסיף כי הציעו לבטל את המע"מ ולעשות שינוי בתאגידים.
הנושא השלישי הוא מחירי הדלק: "ביקשנו לבטל את המיסוי על הדלק לאחר שהממשלה הגדילה להעלותו ל-20 אגורות לליטר". הנושא הרביעי קשור למחירי הלחם: "הלחם הוא לא עוד מוצר, אלא מוצר בסיסי לא פחות מהמים. גם אם צריך לסבסד, אנחנו מבקשים שלא להעלות את מחיר הלחם".
עיני ציין כי גם נושא מחירי הדירות נידון בפגישה: "ביקשנו להקים ועדה משותפת שתבחן איך מצליחים להוריד את מחירי הדיור ואת מחירי שכר הדירה. אחרי שקראנו שיש כוונה לעשות זאת באמצעות קיצוץ, הבהרנו לראש הממשלה שאנחנו מתנגדים - לא ניתן שיוזילו מחירים אבל יפגעו בבריאות, בחינוך וברווחה".
אתמול בבוקר נפגשו עיני, בוחבוט וברוש עם נתניהו ושטחו בפניו את דרישותיהם. עם זאת, הם מסרו לאחר הפגישה כי בשורה התחתונה לא חלה כל התקדמות, ועל כן הם צפויים להמשיך במאבקם, ואכן היום הוכרז סכסוך עבודה.
מטה המאבק המשותף בגל עליות המחירים כבר הודיע כי הוא מתכנן לנקוט צעדים נוספים. במטה התריעו אתמול כי בכוונתם לצאת לרחובות, ומציינים כי בין היתר מתוכננים צעדים כגון חסימות כבישים, הפגנות בצמתים, עצרת גדולה בכיכר רבין בתל אביב ועוד.
פעולות המחאה צפויות להתחיל כבר מחר על ידי ארגונים חברתיים שיצטרפו למאבק. הוחלט כי הנוער העובד והלומד ותנועת דרור ישראל יחסמו כ-70 צמתים ברחבי המדינה בין השעות 13:00-11:00.
במקביל, התארגנות אחרת, שבין מארגניה התנועה הקיבוצית, ארגון הנכים ואחרים, מתכננת הפגנה מול משרד ראש הממשלה ביום ראשון הקרוב.
