הבסיס הוא ביתך: מה הפוטנציאל הנדל"ני של בסיסי צה"ל?
בשנים הקרובות יהגרו בסיסי צה"ל הגדולים מהמרכז דרומה. בדקנו: כמה שווה הנדל"ן שיתפנה?
בשנת 2003 נתקבלה החלטה להעביר חלק מבסיסי צה"ל ממרכז הארץ דרומה - וחלקם כבר צפויים לבצע את המעבר בשנים הקרובות. מה השווי של קרקעות בסיסי צה"ל בשוק המקומי, ומה פוטנציאל הבנייה שלהם בכמות יחידות הדיור?
באמצעות פרמת שמאי המקרקעין אהוד המאירי ושות' ניסינו לבחון את שווי שטחם של כמה מחנות צבאיים גדולים ומוכרים בערי המרכז כיום. הבדיקה בוצעה בהערכה שמרנית, שלפיה רק 50 מהשטחים שיפונו ישמשו למגורים, והשטחים הנותרים יהיו שטחי ציבור וריאות ירוקות.
על פי הבדיקה, שטחם הכולל של הבסיסים תל השומר, שדה דב, צריפין, גלילות, והשלישות ברמת גן - לו היו משווקים היום למגורים - נאמד ב-8,000 דונם ובשווי של כ-40 מיליארד שקל שיאפשרו הקמת 50-45 אלף דירות חדשות.
מחנה גלילות, לצד כביש 5 בואך מחלף גלילות, נמצא בתחומה של רמת השרון ומאגד בתוכו כמה בסיסים של יחידות חיל מודיעין. המתחם, בשטח של כ-1,700 דונם, ממוקם במקום אסטרטגי גם מבחינה נדל"נית - לצד צירי תנועה ראשיים ובקרבת חוף הים. בשנת 2008 נתקבלה החלטה לפנות את הבסיס ולהעבירו לדרום. על פי תוכניות משרד הביטחון, יפונו היחידות מהבסיס עד שנת 2018, חלקן לדרום הארץ וחלקן לאזור ירושלים.
שוויה של הקרקע למגורים נאמד, על פי המאירי, ביותר מ-7.5 מיליארד שקל,
מחנה צריפין נמצא על קו התפר שבין ראשון לציון ובאר יעקב. על פי תוכניות משרד הביטחון, פינוי הבסיס יסתיים עד שנת 2014. מדובר בשטח כולל של כ-3,300 דונם, ששוויו בשוק מוערך ב-10 מיליארד שקל. פוטנציאל הבנייה של כלל השטח יכול לאפשר הקמה של 26.5 אלף דירות חדשות.
את מחנה השלישות הראשית ברמת גן (מחנה מקלף) צפוי צה"ל לפנות במהלך 2018-2017. המחנה משתרע על שטח של כ-70 דונם ברחוב קרניצי ברמת גן, ועל פי שיעור הצפיפות המקובל כיום בעיר ניתן לבנות במתחם עד 700 דירות.
"מדובר בקרקע יקרה במרכז רמת גן, שבניגוד לבסיסים אחרים - אין בה שום מרכיב חקלאי", מסביר המאירי. "זה שטח שאפשר לחלקו למגרשים קטנים ולמכור ולבנות בהם רבי קומות". במשרדו מעריכים את שווי הקרקע בכ-630 מיליון שקל.
בסיס תל השומר נמצא בתחום העיר רמת גן, ומוכר בעיקר בזכות לשכת הגיוס ובסיס הקליטה והמיון (בקו"ם). מדובר במקום אטרקטיבי בשל נגישותו התחבורתית והמיתוג החיובי של האזור. הוא משתרע על 1,800 דונם, והערכת שמרנית מדבר על אפשרויות לבניית 14.5 אלף דירות לפחות, על שטח ששוויו מוערך בכ-9 מיליארד שקל.
על פינוי בסיס חיל האוויר ושדה התעופה האזרחי והצבאי דב הוז מדברים כבר שנים, אך עד כה לא בוצעו מהלכים משמעותיים לפינוי המתחם (800 דונם) שליד הים. מדיניות משרד הביטחון היא כי ברגע שיפונה שדה התעופה האזרחי מהמתחם, יפונה איתו גם השטח הצבאי. אם יפונה המתחם הוא יותיר חטיבת קרקע יקרה במיוחד בשווי יותר מ-10 מיליארד שקל, שתאפשר הקמה של 6,000-5,000 דירות.
"בסיסי צה"ל משתרעים על פני שטחים נרחבים. לא מדובר בהקמת עוד שיכון, אלא בתוכניות בהיקף של חצי עיר, ולכן בלתי אפשרי לעשות זאת בהליך מזורז כפי שנתניהו מבקש, אלא חייב להשקיע זמן ומחשבה בשל ההשפעה על כל הסביבה".