פישר: "נעדכן את תחזיות הצמיחה מטה"
דאגה באוצר ובבנק ישראל: מנתוני הלמ"ס עולה כי המשק צמח ב-3% בלבד, לאחר שני רבעונים בהם נרשמה צמיחה מהירה; יצוא הסחורות ירד ב-2.1% לאחר שזינק ב-19.5%ברבעון הראשון; גם התעשיינים מודאגים: מנתוני ההתאחדות עולה כי נרשמה ירידה ריאלית של כ-2.5% ביצוא התעשייתי, לאחר גידול חד של 7% ברבעון הראשון; יצוא השירותים נפל ב-17.5% בחודש מאי

מחלוקה למגזרים עולה כי ייצוא ההיי-טק עלה ב-6.9% בלבד (קצב שנתי), לעומת עלייה של 20% שרשם ברבעון הראשון (יצוא תרופות עלה ב-48% ויצוא רכיבים אלקטרוניים ב-33%. יצוא לו-טק
(תעשיות ישנות) עלה ב-12%, לעומת 16.5% ברעבון הראשון.
הגרעון המסחרי זינק פי 3.1 בחצי השנה הראשונה של 2011, ל-7.2 מיליארד דולר. הגירעון ביוני לבדו זינק פי 7.5 ל-1.2 מיליארד דולר.
בבנק ישראל קובעים כי ברבעון השני נרשמה האטה בפעילות הכלכלית, לאחר גאות של כשנתיים. הבנק צפוי להוריד בקרוב את תחזית הצמיחה לשיעור של כ-4.6%, לאחר שהעלה אותה בתחילת יוני ל-5.2%. נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר ציין כי "הצמיחה תהיה נמוכה יותר מהתחזית הנוכחית. סביר שנעדכן למטה את תחזית הצמיחה השנתית, עקב ההאטה ברבעון השני".
מהפרוטוקולים של בנק ישראל עולה כי בדיוני הריבית נאמר: "רוב הנתונים מחזקים ההערכה שהצמיחה נמשכה בחודשים אפריל-יוני, אולם בקצב מתון יותר (לאחר שנתיים של צמיחה מואצת). עם זאת, גובר החשש מפני התמתנות בצמיחה בארה"ב והחרפת סיכוני החוב באירופה וההשלכות שלהן על המשק הישראלי".
ד"ר יוסי מעלם, הכלכלן הראיש בבית ההשקעות אנליסט, מצביע על האטה בצמיחה באפריל-יוני. "ברבעון השני נמשכה הצמיחה במשק אם כי בשיעור מתון יותר. בחודשים אפריל-מאי נרשמה ירידה קלה בייצור התעשייתי על רקע ירידה בהיקף הסחר העולמי".
רפי גוזלן מלידר שוקי הון מציג תמונה דומה: "יש האטה בצמיחה - המשק צומח ב-3% בלבד ברבעון השני לאחר צמיחה מהירה בשני הרבעונים הקודמים. ההאטה הזמנית מושפעת מהחרפת משבר החוב האירופי וההאטה המחריפה בארה"ב. אנו צופים שיפור בפעילות הכלכלית בעולם ובישראל במחצית השניה".
אך בנק ישראל והאוצר לא לבד - גם בהתאחדות התעשיינים מודאגים מהמצב במגזר העסקי. מנתוני הארגון עולה כי בחודשים אפריל-מאי 2011 נרשמה ירידה ריאלית של כ-2.5% ביצוא התעשייתי, לאחר גידול חד של 7% ברבעון הראשון.
פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, סבור כי "מסתמנת האטה בקצב הצמיחה של המשק. רמת פעילות המגזר העסקי בחודש מאי דומה לאפריל (חודש החגים). הייצור התעשייתי ופדיון המסחר והשירותים (צריכה פרטית) ירדו בחודש אפריל לאחר תקופה ממושכת של עליות".
בנק ישראל קבע לאחרונה כי "לפי מדד החיפושים ב'גוגל' חלה האטה בכל הסעיפים הקשורים לביקושים מקומיים. ההסתברות להאטה עלתה בחודשים האחרונים.. האטה ממשית נרשמה בחיפושים בגוגל של מוצרים בני-קיימא, טיפוח אישי, מסעדות ותיירות".
בלמ"ס מעריכים גם הם כי התיירות נפגעה וצפויה להמשיך ולהפגע, יחד עם ענפי המסחר, התחבורה,
נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, אמר כי "מתרבים והולכים הסימנים המצביעים על האטה צפויה במשק
בעקבות המשבר בארה"ב ואירופה. העלאת ריבית תכביד על העסקים הקטנים והבינוניים בישראל".
גם בסקירת "אורות אדומים" לחודש מאי מצביע האוצר על האטה כלכלית. על פי הסקירה נרשמה האטה בפעילות הריאלית ובסחר החוץ לצד התפתחויות שליליות בכלכלה העולמית. הנתונים מצביעים על האטה בפעילות ברבעון השני של השנה, ירידות נרשמו במדד הייצור התעשייתי, בפדיון ענפי המסחר והשירותים, ובמדד המכירות ברשתות השיווק.
עוד עולה מהנתונים כי בחודש מאי כי גביית המסים העקיפים ירדה ב-3.3%, וסך הגבייה ירדה בכחצי אחוז. יצוא הסחורות ירד ב-3.5%, ואילו יצוא השירותים נפל ב-17.5%.