נשיא גולן טלקום, אורן מוסט: "יש למה לחכות"
גולן טלקום נבחרה במכרז להיות מפעילת הסלולר החמישית, לאחר ששתי החברות הקודמות שניצחו פרשו; מוסט: "אנו מתכוונים להכנס לפעילות שיווקית רק ב-2012"
מועמדותו לניהול חברת רכבת ישראל הסתיימה באקורדים צורמים. מוסט עמד בתנאי המכרז וצריך היה להיכנס לתפקיד, אולם לחצים פוליטיים ושיחת שכנוע לילית עם אורי יוגב, דירקטור בחברה ומקורבו של ראש הממשלה, אילצו את מוסט לוותר על המינוי. בהתחשב במה שקורה בשנה האחרונה ברכבת ובהבטחה הגדולה של גולן טלקום, ייתכן שמוסט לא יצטער על ההחמצה ההיא. "אני עצוב שהליך מינוי מנכ“ל רכבת ישראל היה כושל, לא נקי ורצוף בעיות חמורות ביותר של היעדר מינהל תקין. אני מקווה שהגופים המוסמכים בדקו וחקרו את הנושא והסיקו מסקנות לגבי השבחת התהליך ולגבי אנשים שפעלו בניגוד למנהל התקין ויותר מזה,“ הוא אומר בראיון לעסקים.
על הההכנות למכרז הסלולרי עבד מוסט עם קבוצת גולן תקשורת כ-7 חודשים. את מיכאל גולן, יזם החברה, בעל השליטה והמנכ“ל, הוא הכיר דרך ידיד משותף. כיוון שמוסט היה בין מקימי חברת סלקום, ששברה את המונופול של חברת פלאפון וקבעה באמצע שנות ה-90 סטנדרטים חדשים של שירות ושל טכנולוגיה בענף התקשורת, החליט גולן לגייס אותו לחברה שביקשה להתחרות בענקי התקשורת המקומיים.
מועד ההשקה של שירותי גולן טלקום עדיין לוט בערפל, ונראה שאפילו היזמים מתקשים לספק הערכה מדויקת. תהפוכות המכרז, שבמהלכו הודחו שניים מהמתמודדים שנכשלו בגיוס דמי הערבות, עיכבו את ההכרזה על הזכייה של גולן ב3- חודשים וריפו מעט את המתח היזמי
קבוצות אחרות שניסו לגייס בכירים לשעבר בענף התקשורת נתקלו לרוב בסירוב. רבים מתקשים להאמין שחברה חדשה שאינה קשורה לאחת הקבוצות הגדולות תוכל להתחרות בענף הזה.
"אני לא יכול להתייחס לכדאיות ההצעות שקולגות שלי קיבלו, כי לא בדקתי את התוכניות העסקיות של החברות המתחרות. אני יכול לדבר רק על מה שקורה בגולן טלקום: מרגע שהמיזם יצא לדרך קיבלנו פניות רבות. מיטב האנשים בשוק התקשורת גילו עניין ורצו להצטרף לקבוצה האיכותית והמיוחדת הזאת. ככל שנתקדם נגייס ונקלוט אנשים שרואים באתגר של הקמת חברה סלולרית חדשה בישראל משימה חשובה ביותר. וזה בעצם הקריטריון הראשון".
לא עסקת בניהול של חברת סלולר כבר כמה שנים. אתה עדיין מחובר לתחום?
"יש לי היכרות עם השוק מאז 1994 ואני עוסק יום-יום שעה-שעה בתחום הסלולר בפרט ובשוק התקשורת בכלל. בשנים האחרונות עסקתי הרבה מאוד בעולם המיזמים והסטארט-אפ, כולם בתחום התקשורת ובעלי זיקה לעולם הסלולר. עסקתי בייעוץ אסטרטגי ועסקי לבנק הפועלים בכניסתו לעולם הבנקאות הסלולרית, וייעצתי לחברת מירס, שהיא חברה גדולה בתחום".
מירס טענה שבתוקף עבודתך כיועץ נחשפת לחומרים רגישים, וחששה שתנצל את המידע בתחרות הצפויה להתפתח בינה לבין חברת גולן טלקום.
"כבוד השופט יהודה זפט דחה באופן שאינו משתמע לשתי פנים את הטענות של מירס על ניגודי האינטרסים כביכול של מיכאל גולן ושלי, והדף את הניסיון לסכל את ההשתתפות של גולן טלקום במכרז".
מה הגדרת תפקידך בקבוצה, וכיצד מתחלקת העבודה בינך לבין מיכאל גולן?
"עד עכשיו עסקתי בניהול המכרז עם מיכאל, שהוא היזם והמנכ“ל של החברה. תפקידי הוא דירקטור, נשיא ומנהל תפעול ראשי בגולן טלקום. אני לא יכול לציין את חלוקת התפקידים הפורמלית. היופי של הקבוצה ושל המיזם הזה ספציפית הוא שאנחנו עובדים יחד. הפורמליות אינה עומדת לנגד עינינו, וזה עובד מצוין".

מהו המודל של חברת אליאד הצרפתית, שבעליה קסביה ניאל שותף בחברה שלכם?
"אליאד היא כיום חברת תקשורת שמספקת שירותים בתחום האינטרנט והטלפון הקווי הבינלאומי וכמה מאות ערוצי טלוויזיה. את כל זה היא מציעה ללקוחות בחבילה שמחירה במהלך 10 השנים האחרונות היה 30 יורו לחודש בלבד, פחות מ-150 שקל לחודש. היא מצליחה להציע מחיר נמוך כי יש לה תפישת עולם אסטרטגית בתחום השיווק והארגון שמאפשרת לה להציע מחירים כאלה. לחברה יש גם מותג סלולר שאמור להיכנס כמפעיל רביעי בצרפת בשנה הבאה, לאחר שאליאד זכתה במכרז התדרים בשנה שעברה.
"חברת נוקיה סימנס זכתה במכרז להקמת הרשת של Free בצרפת. מיכאל גולן כיהן כמנכ“ל אליאד ומשם היכרותו עם החברה ועם בעל השליטה קסביה. מבלי להיכנס לפרטי התוכנית העסקית שלנו, אני יכול לומר שהידע של קבוצת אליאד עזר לנו מאוד בהתארגנות לקראת המכרז.
"גם נוקיה סימנס עזרה לנו בהכנה למכרז מתוקף ההסכם שלה עם אליאד“.
רשת Free מתכננת להתבסס גם על האנטנה הסלולרית הביתית פמטוסל. אתה מעריך שבישראל אפשר יהיה להשתמש באנטנות כאלה?
"ראינו בשנים האחרונות מגמה של מזעור האנטנות והתפתחות אנטנת הפמטוסל, שרק בשנה האחרונה נמכרה גם לצרכנים. אנחנו לומדים את התחום ומקווים להיעזר בו, אבל האנטנה הביתית אינה תחליף לבעיית הבנייה של התשתית הבסיסית.
"החלטת משרד התקשורת לחייב את חברות הסלולר לשתף חברות אחרות באנטנות חדשות שיוקמו היא ברכה גדולה מאוד מבחינתנו, אבל בכל שנה מוקמות רק כמה מאות אנטנות חדשות. נוסף לכך נצטרך לבנות בשנתיים הקרובות מאות אנטנות חדשות בקצב מהיר. החקיקה המאפשרת את הקמת האנטנות בהליכים מזורזים עדיין אינה מוסדרת, ואני מקווה שהמשרדים הממשלתיים המעורבים בנושא ישלבו ידיים ויקדמו אותה.
"על-פי תנאי הרישיון אנחנו חייבים להקים תשתית כיסוי ל-10% מהאוכלוסייה, ואז המפעיל החדש רשאי להשתמש בתשתית המפעילים הקיימים למשך 7 שנים, ולכן יש פה טווח זמן סביר“.
בעבר דיברת על הקמת חברה יעילה ו“אנורקטית“ במבנה ההוצאות שלה. מה שמקשה מאוד על חברות הסלולר לקצץ בהוצאות הוא הצורך במרכזי שירות ענקיים עם מאות מוקדנים. הסכנה היא שהרצון להתייעל יפגע בשירות.
"תפישת השירות המפותחת שאנחנו מכירים לא היתה קיימת בארץ, וו דאי שלא בשוק התקשורת, עד שסלקום נכנסה לשוק והביאה את רמת השירות ללקוח בכל המגזרים לרמות הגבוהות ביותר בסטנדרטים בינלאומיים.
"בשנים האחרונות תפישת השירות הזאת עוברת שינויים. האילוצים הכלכליים, התפתחות האינטרנט הנייד ושכלול ציוד הקצה העמיסו דרישות כבדות יותר על מוקדי השירות. בשנים האחרונות אנחנו רואים נסיגה מהסטנדרטים הגבוהים.
"נושא איכות השירות ימשיך להיות חלק מהנושאים שחברות יתחרו עליהם בשוק, ואנחנו נתמודד עם האתגר בזכות כל הידע והניסיון שיש לנו. היקף השירותים יותאם למספר הלקוחות, ולכן לא נצטרך להקים כבר בהתחלה מרכזי שירות גדולים".
תנאי המכרז מחייבים אתכם להעדיף את השוק הפרטי. המשמעות היא לוותר מראש על השוק המוסדי?
"אנחנו מתכוונים להיכנס לפעילות שיווקית רק במהלך 2012, ועד אז נשמור לעצמנו את פרטי התוכנית האסטרטגית".
תשתמשו במותג Free של אליאד?
"אני לא יכול להתייחס עדיין לשאלה הזאת כי זו חלק מהתכנית האסטרטגית שאנחנו מעדיפים בשלב זה לשמור לעצמנו".
תעסקו גם במכירת מכשירים או שתוציאו את הפעילות הזאת מהחברה?
"התנאי ההכרחי לשירות סלולרי הוא שבידי הלקוחות יימצא ציוד קצה. בהמשך נחליט כיצד הוא יגיע ללקוחות שלנו ואיזו גישה ננקוט".
שיטת המכרז של משרד התקשורת שנויה במחלוקת. אם היה מתקיים מכרז דומה, היית מציע לחזור על התהליך?
"זה לא רלוונטי לשפוט את ההחלטה בדיעבד. בסופו של המכרז ברור שנבחרו שתי חברות שיש להן רקע מקצועי בתקשורת סלולרית ואיתנות פיננסית להרים את המשימה הזאת, וזה מה שחשוב. בבדיקה אם נכנסו שני שחקנים שיכולים לתרום לתחרות בשוק, התשובה היא כן. התכוננו למכרז באופן מדוקדק על-פי כל הכללים, נצמדנו לתוכנית העסקית והתוצאות מדברות בעד עצמן. נעמוד בכל הבטחה והתחייבות על-פי כל תנאי המכרז".
עד שתשיקו את הפעילות הסלולרית, מה אתה רוצה להגיד ללקוחות שמחכים לכם?
"שכדאי לכם לחכות לנו".