אזהרה ממודי'ס: כל מדינות האיחוד בסכנה של הורדת דירוג
"ההסלמה המהירה" של בעיות החוב הלאומי והבנקאות שתקפו את מדינות היורו מאיימת כעת על כל מדינות האיחוד, בהן גם הכלכלות החזקות של גרמניה, צרפת, אוסטריה והולנד שעדיין נהנות מדירוג האשראי הגבוה ביותר AAA
על פי הדוח של הסוכנות, "ההסלמה המהירה" של בעיות החוב הלאומי והבנקאות שתקפו עד כה את מדינות גוש היורו מאיימת כעת על כל מדינות האיחוד, בהן גם הכלכלות החזקות של גרמניה, צרפת, אוסטריה והולנד שעדיין נהנות מדירוג האשראי הגבוה ביותר AAA.
"בהיעדר יוזמות משמעותיות של מדיניות בעתיד הקרוב אשר יביאו להתייצבות שוק האשראי, יש סבירות שנגיע לנקודה שבה כל המבנה של הדירוג של מודי'ס בתוך גוש היורו, ואפילו במקומות אחרים באיחוד האירופי, יצטרך לעבור בדיקה מחדש", הבהירו בסוכנות הדירוג. "מודי'ס מצפה להשלים את המיצוב מחדש הזה במהלך הרבעון הראשון של 2012".
במודי'ס הזהירו כי כל עוד הממשלות לא נוקטות בצעדי מדינות שנועדו לייצב את תנאי השוק, עדיין יימשך סיכון האשראי ואף גוברת הסבירות כי רבות מהמדינות החברות בגוש היורו יגיעו למצב של ברירת מחדל.
"סדרה של ברירות מחדל גם יכולות להעלות את הסבירות שאחת או יותר מהחברות לא רק תגיע לפשיטת רגל, אלא גם תעזוב את גוש היורו", אמרו בסוכנות. "במודי'ס מאמינים כי לתסריט של נטישה המונית – או במילים אחרות, התפוררות
היורו – יהיו השלכות שליליות על דירוג האשראי של כל גוש היורו ושל מדינות האיחוד".
במודי'ס הודו כי התחזית היא עדיין שגוש היורו יצליח לשרוד ללא ברירות מחדל נרחבות, אולם מיהרו לציין כי אפילו התסריט 'החיובי' הזה טומן בחובו השפעות שליליות על הדירוג בטווח הביניים". "התמריץ הפוליטי ליישם פתרון יעיל עשוי להינקט רק אחרי סדרה של מכות הלם, אשר עלולות לגרום למדינות נוספות לאבד את הגישה למימון השוק למשך תקופה ממושכת ולדרוש תוכניות סיוע", נאמר בדוח.
על כן, ציינו בסוכנות, "זה עשוי לגרום בסבירות גבוהה לדירוג של המדינות האלה לרדת לרמה ספקולטיבית", כלומר לרמה של דירוג "זבל". הסוכנות כבר הורידה את הדירוג לרמה "זבל" עבור האג"חים של יוון, אירלנד ופורטוגל – המדינות שזכו לחבילות חילוץ מהאיחוד האירופי.
במודי'ס הוסיפו כי עדיין יש אפשרות לפעולת נגד, אבל ייתכן כי בינתיים לא יהיה מנוס מהורדות דירוג. "מכות הלם חדשות שיפגעו בתנאים הפיננסיים – בין אם מדובר בהודעה על תוכניות חדשות או פשוט בהאצה של עלויות המימון ברחבי גוש היורו – צפויים להוביל לשינויי דירוג סלקטיביים".
בימים האחרונים גברו הדיונים על האפשרות שגוש היורו יתפרק, במיוחד לאחר שגרמניה והבנק האירופי המרכזי ממשיכים להתנגד לנקיטת צעדים חדשים לקראת סיוע למדינות המתקשות, ובראשן איטליה וספרד.