OECD: "המשבר ביורו וארה"ב צפוי לפגוע בכלכלת העולם"
בארגון הכלכלי הבינלאומי מזהירים שאם לא ימצאו פתרונות מהירים לבעיות באירופה וארצות הברית ההשלכות על הכלכלה העולמית יהיו קשות. הכלכלן הראשי של ה-OECD: "בניגוד למה שהיה צפוי מוקדם יותר השנה, הכלכלה העולמית לא יצאה מהסבך"
בארגון הבינלאומי העריכו מפני השלכות קשות על הכלכלה העולמית במידה ומנהיגי גוש היורו לא יגבשו תוכניות על מנת להשתלט על משבר החוב, ואם חברי הקונגרס בארצות הברית לא יצליחו להסכים על התוכנית לצמצום החוב הלאומי.
מהתחזית שמפרסם ה-OECD עולה כי הצמיחה העולמית צפויה לרדת לקצב של 3.4 אחוזים בשנה הבאה, לעומת 3.8 אחוזים בשנה הנוכחית. בתחזית הקודמת שפורסמה בחודש מאי הייתה ההערכה כי הצמיחה השנה תעמוד על 4.2 אחוזים ובשנה הבאה היא תגיע ל-4.6 אחוזים. לגבי התחזית ל-34 מדינות ה-OECD, התחזית הכוללת היא צמיחה של 1.9 אחוזים השנה ו-1.6 אחוזים בשנה הבאה.
מדינות גוש היורו צפויות להיכנס למיתון מתון ולרשום צמיחה של 0.2 אחוזים בלבד במהלך 2012 וזאת לעומת התחזית ממאי שעמדה על שני אחוזי צמיחה. ההשפעה תגיע גם למדינות שאינן מחזיקות ביורו, כמו בריטניה שצפויה גם היא להיכנס למיתון עם 0.5 אחוזי צמיחה בלבד.
"בניגוד למה שהיה צפוי מוקדם יותר השנה, הכלכלה העולמית לא יצאה
מהסבך", כתב בדוח הכלכלן הראשי של ה-OECD, פייר קרלו פדואן. "מעל הכל, האמון הידרדר באופן משמעותי, בעוד הסקפטיות גדלה לגבי האפשרות שמקבלי ההחלטות בגוש היורו יטפלו באופן יעיל באתגרים שמולם הם ניצבים".
לגבי ארצות הברית, ציינו בארגון כי אם לא יושג הסכם על קיצוץ החוב הלאומי, הרי שישנה סבירות גבוהה למיתון עם צמיחה של 1.7 אחוזים בשנה הנוכחית ושני אחוזים בשנה הבאה. מדובר בירידה לעומת התחזית שניתנה במאי השנה אשר דיברה על צמיחה של 2.6 אחוזים השנה ו-3.1 אחוזים בשנת 2012.
גם סין, הנחשבת לכלכלה שצומחת בקצב המהיר ביותר, צפויה לסבול מההאטה ולרשום צמיחה של 9.3 אחוזים השנה ו-8.5 אחוזים בשנה הבאה. דווקא יפן, שסבלה השנה מאסון הטבע הכבד, צפויה לרשום צמיחה של שני אחוזים בשנה הבאה, לעומת 0.3 אחוזים השנה.
בנוגע לאפשרות של פשיטות רגל של מדינות או התפרקות גוש היורו, הזהירו בארגון כי יהיו לכך השלכות אדירות אם כי הסבירות להתרחשות התסריטים עדיין נמוכה. "אירוע שלילי ענק עשוי להכניס את כל אזור ה-OECD לתוך מיתון, עם ירידות בפעילות בארצות הברית וביפן ומיתון ממושך ועמוק בגוש היורו", נאמר בדוח. "הכלכלות המתפתחות לא יהיו חסינות, עם ירידה בערכי הסחר ופגיעה באחזקות שלהן".
מוקדם יותר הזהירה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס כי "ההסלמה המהירה" של בעיות החוב הלאומי והבנקאות שתקפו עד כה את מדינות גוש היורו מאיימת כעת על כל מדינות האיחוד, בהן גם הכלכלות החזקות של גרמניה, צרפת, אוסטריה והולנד שעדיין נהנות מדירוג האשראי הגבוה ביותר AAA.
"בהיעדר יוזמות משמעותיות של מדיניות בעתיד הקרוב אשר יביאו להתייצבות שוק האשראי, יש סבירות שנגיע לנקודה שבה כל המבנה של הדירוג של מודי'ס בתוך גוש היורו, ואפילו במקומות אחרים באיחוד האירופי, יצטרך לעבור בדיקה מחדש", הבהירו בסוכנות הדירוג. "מודי'ס מצפה להשלים את המיצוב מחדש הזה במהלך הרבעון הראשון של 2012".