מחנק האשראי במשק: פרויקט מיוחד

ההאטה העולמית, ההגבלות על הבנקים ועליית רמת הסיכון מונעים מהבנקים להזרים הלוואות למשק; בינואר 2012 ירד היקף האשראי הבנקאי לציבור ל-755 מיליארד שקל; הנפגעים העיקריים: הקבלנים והעסקים הקטנים והבינוניים

כתבי מעריב עסקים | 2/2/2012 10:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"האשראי היה אמור לצמוח עם המשק"

מאיר סלייטר, דש ברוקראז': "הסיבה למחנק היא דרישות הלימות ההון"

אתמול במסגרת כנס הרצליה ניתן ביטוי פומבי נוסף לאזהרות של המגזר הבנקאי מפני מחנק האשראי במשק. להתבטאות של מנכ"לית לאומי היוצאת גליה מאור לפני כ-3 שבועות הצטרף יו"ר בנק דיסקונט יוסי בכר. "אנו נמצאים היום במצב של מחנק אשראי", אמר בכר בכנס. "תהליך של חיזוק הון הבנקים חשוב, אולם הרגולציה הגיעה בתקופה לא טובה".

נתונים שבנק ישראל פרסם אמש תומכים בטענות. המגמה מאז נובמבר ברורה - האשראי במשק מתכווץ, וללא גידול מסוים באשראי מחו"ל היתה הירידה חריפה אף יותר.  

"יש ירידה ברורה באשראי,

שנובעת מכמה סיבות עיקריות", מסביר מאיר סלייטר, אנליסט הפיננסים של דש ברוקראז'. "הסיבה העיקרית היא דרישות הלימות ההון, זאת לצד עליית רמת הסיכון במשק שמייקרת את האשראי. לגורמים אלה התווספו תקנות שמגבילות את מתן האשראי לקבוצות הלווים הגדולים".

לדברי סלייטר, הירידה לא מספרת את הסיפור המלא. "באופן מסורתי האשראי צומח בקצב דומה לצמיחת המשק, וב-2011 הוא צמח אף בקצב גבוה יותר. בעצם, הקיטון באשראי משמעותי יותר מאחר שהמשק עדיין צמח בתקופה זו, והאשראי היה אמור לצמוח גם כן".

כפי שנחשף במעריב עסקים לפני כשבועיים, אחת הדרכים שהבנקים בוחנים להתמודד עם המצב היא מכירה של הלוואות לגופים המוסדיים, שמחפשים אפיקי השקעה אטרקטיביים. "זה מצב שבו כולם מרוויחים," אמר סלייטר. "הבנקים מקטינים את נכסי הסיכון והמוסדיים מקבלים גישה להלוואות איכותיות יותר".

לדברי סלייטר, "בנק לאומי מצוי מעבר למגבלת האשראי לענף הנדל"ן, ועצר כמעט לחלוטין את מימון הענף", אמר סלייטר. "מנגד, בנק הפועלים הוא היחיד שלא עומד היום בהגבלות החדשות לאשראי לקבוצות הלווים הגדולות".

מורן רייכמן

יוסי אלוני
גליה מאור. ''לאומי עצר כמעט לחלוטין את מימון ענף הנדל''ן'' יוסי אלוני
החשש: הקבלנים יפסיקו לבנות

בענף טוענים כי ידחו או יבטלו הקמת פרויקטים בשל היעדר מימון

עצירת האשראי שהבנקים נותנים באה לידי ביטוי באופן המשמעותי ביותר בענף הבנייה. ההשלכות מסגירת ברז המימון לפרויקטים חדשים עשויות להיות מרחיקות לכת יותר מבתחומים אחרים.

כבר בחודש נובמבר האחרון פנה שר השיכון אריאל אטיאס לנגיד בנק ישראל סטנלי פישר וביקש ממנו להקל את מצוקת האשראי של הקבלנים על מנת לעודד בניית דירות נוספות. פישר מנגד התנגד לבקשה מחשש לפגיעה ביציבות הבנקים, החשופים היום בכ-50% מהאשראי שלהם לענף הבנייה ולמשכנתאות.
  
נכון להיום מיצה ענף הבנייה את האשראי שהוא יכול לקבל מהבנקים. בעקבות זאת פנה אטיאס למשרד האוצר בבקשה שייקח על עצמו את המימון במכרזים להקמת תשתיות שהמדינה יוזמת וכך ישחרר מימון לפרויקטים לבניית דירות.

ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, מציין כי בעיית מחנק האשראי בתחום הנדל"ן הוא היום חסם מרכזי בפעילות הענף. הבנקים הגדולים מוגבלים ביכולתם לתת אשראי לענף. "בתחום המגורים המשמעות היא שיחול קיטון במספר הפרויקטים שייבנו, כי קבלנים ידחו או יבטלו הקמת פרויקטים בשל חוסר יכולתם לממנם. כבר ברבעון השלישי של 2011 חלה ירידה במספר התחלות הבנייה ביחס לרבעון הראשון והשני, וזאת למרות מאמצי השיווק של אטיאס", אומר בובליל.

"יש שני פתרונות אפשריים לבעיה. בטווח הקצר אני גורס שעל המדינה להקים קרן שתעניק אשראי להשלמת הון עצמי לפרויקטים חדשים עבור קבלנים, כפי שעשתה בשנת 2009. בטווח הארוך יש לעודד את פתיחת השוק לגופים המוסדיים", הוסיף.

רו"ח שחר זיו, שותף מנהל בפירמת BDO זיו האפט, מציין כי "ההשלכות להערכתנו הן האטה בהתחלות בנייה במחצית הראשונה של 2012, גם בתחום המגורים וגם בתחום המשרדים. הפתרון המסתמן הוא יצירת מודלים שבהם המקורות הכספיים הקיימים אצל המוסדיים ישולבו עם יכולות הניהול של המערכת הבנקאית".

שלומית צור

צילום: אי-אף-פי
צפויה האטה בהתחלות בנייה במחצית הראשונה של 2012 צילום: אי-אף-פי
התעשיינים: המדינה צריכה לסייע לעסקים

התמ"ת יקים קרן פריווט אקוויטי שתשקיע בעסקים קטנים ובינוניים

תעשיינים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים מתלוננים על קושי הולך וגדל בגיוס אשראי. אמנם בתמ"ת מתכננים לצאת במנגנון חדש להקמת קרן פרייווט אקוויטי שתפעל במסגרת המדינה, אך תעשיינים ובעלי העסקים דורשים מיד את התערבות המדינה ומתריעים כי ללא התערבות כזו יקרסו תחת העול.

"מאז מחנק האשראי הקודם של 2009-2008 אנחנו עוקבים באופן שוטף אחר דיווחי התעשיינים בנוגע לזמינות האשראי. בחודשים האחרונים אנו רואים שכמחצית מהמשיבים לסקרים מדווחים על קושי בגיוס אשראי חדש או על שמירת מסגרת אשראי קיימת", אמר למעריב עסקים סמנכ"ל הרגולציה וראש אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים רובי גינל. "אנחנו מניחים שהסיבות לכך הן ההיערכות של הבנקים לגידול בדרישות להלימות ההון. זאת לצד הגידול בסיכון לכאורה של התעשיינים".  

למעריב עסקים נודע כי תקציב הקרן לעידוד לשיווק לחו"ל עומד על סכום נמוך מאוד - 30 מיליון שקל בלבד. גורם המעורה בתחום הגדיר את התקציב מגוחך, ואמר כי מדובר בסכום בסדר גודל של תקציב שיווק של חברה מסחרית גדולה אחת.  

סמנכ"לית הכלכלה והמסים של איגוד לשכות המסחר ישראלה מני אמרה גם היא לעסקים כי "כיום לממשלה אין פתרונות לעסקים שכבר לא יכולים לקבל אשראי מהמדינה. שמנו לב שעסקים מתחילים להרגיש חוסר בתזרימי מזומנים". עם זאת, לדבריה "לא שמנו לב עדיין לעלייה במספר העסקים הקטנים שנסגרים בשל מחנק אשראי".  

ביום שלישי חשף משרד התמ"ת שרון קדמי כמה תוכניות למתן פתרונות מימון לעסקים קטנים ובינוניים, ובהם יוזמה להקמת קרן פרייווט אקוויטי שתפעל מטעם משרד התמ"ת. מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת, רן קויתי, אמר למעריב עסקים כי "בענף העסקים הקטנים והבינוניים יש כשל שוק בתחום ההון. באמצעות עזרה מקרן פרייווט אקוויטי הם יוכלו לבצע קפיצה משמעותית".

מיכל תוסייה-כהן

רובי קסטרו
שרון קדמי. עם עזרה עזרה מקרן פרייווט אקוויטי העסקים יבצעו קפיצה משמעותית רובי קסטרו
בואו להמשיך לדבר על זה ב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים