הפתרון לשמור על רמת חיים בפנסיה: גיוון ההשקעות
מחקר של שרודרס גילה כי באירופה קיים פער גדול בין ההכנסה הדרושה לפנסיה לבין החיסכון. ירידת תשואות האג"ח הממשלתיות בחודשים האחרונים החמירה את המצב

הסיבות העיקריות לשינוי הן רמות הריבית האפסיות שקובעים הבנקים המרכזיים במדינות המערב, וכן התשואה הנמוכה על איגרות החוב הממשלתיות, שבאופן מסורתי היו עמוד השדרה של כל תיק השקעות. אם בתחילת העשור הקודם הניבו אג"ח ממשלתיות לעשר שנים של ארה"ב, בריטניה וגרמניה תשואות של 6.5%-5% בשנה , הרי שבחודשים האחרונים הידרדרו תשואות האג"ח של מדינות אלה לאזור ה-2% בשנה ופחות מכך.
סקר שביצעה שרודרס ב-2011 בקרב 1,400 משקיעים מ-9 מדינות אירופיות מרכזיות חשף פערים גדולים בין ההכנסה הדרושה לפנסיונרים במטרה לשמור על רמת חייהם לבין המצב בפועל. יש לציין שבזמן עריכת הסקר תשואות האג"ח הממשלתיות היו טובות יותר לעומת המצב הנוכחי, כך שכיום סביר להניח שהבעיה רק החריפה.
הפער הגדול ביותר נמצא בהולנד ובשוודיה, שם על פי הסקר קיים פער של מעל 20 אלף פאונד בשנה (127 אלף שקל) בין הפנסיה החזויה של משק בית לבין המצב הרצוי. גם בבלגיה (19 אלף פאונד) ובאיטליה (16 אלף פאונד) התגלו פערים גדולים. הפער הנמוך ביותר באופן ניכר, 4,000 פאונד בשנה בלבד, התגלה בבריטניה.
בשרודרס ממליצים להתמודד עם המצב בעזרת גיוון הנכסים ככל האפשר על מנת להקטין את החשיפה של תיק ההשקעות לזעזועים כלכליים. בשרודרס מכוונים את המלצותיהם למי שמנהל תיק השקעות פרטי לפרישה, צורת חיסכון נפוצה יותר באירופה. בישראל הדבר פחות רלוונטי עבור החוסך הממוצע, שכספו מנוהל על ידי חברות הביטוח ובתי ההשקעות. צורת חיסכון כזו קיימת בישראל בקרב חוסכים עשירים יותר, שיכולים לחסוך מעבר להפרשות הפנסיוניות המקובלות.
בשרודרס מסמנים השקעות פחות שגרתיות כאפיקים מתאימים, בין היתר השקעה בפרויקטי תשתית, בנכסים בעלי רמת סיכון ותשואה גבוהות יותר ובאג"ח של השווקים המתעוררים. גם הגופים המוסדיים בישראל נוקטים בתקופה האחרונה השקעות כאלה, כאשר ההשקעה בתשתיות ובנדל"ן צוברת תאוצה מאז המשבר של 2008.
ההמלצה הכללית של שרודרס היא להתייחס באופן טהור לפוטנציאל התשואה והסיכון בהשקעה ולא להתאהב בתבנית השקעה מסוימת. הרעיון הוא לגלות גמישות ככל האפשר בבניית תיק ההשקעות, גם אם הוא חורג מהאזור הגאוגרפי או מהענף הכלכלי שבו רגיל המשקיע לשים את כספו. "אחת מדרכי ניהול הסיכונים האפשריות היא לדאוג לפיזור מקסימלי של התיק מכמה אספקטים: פיזור מבחינת מדינות היעד, ענפים כלכליים, חברות, סוגי מטבע וסוגי נכסים ".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום בורסה ושוק ההון-
