"אני משלם את החשבונות ולכן מקבל את ההחלטות"
הבעלים של מכבי תל–אביב מיטש גולדהאר לא מוכן לסבול קיצורי דרך. כעת הוא מעניק הצצה נדירה לאופן קבלת ההחלטות במועדון, מסביר כיצד צבר הון המוערך ב–1.6 מיליארד דולר ומבטיח: "לא אחזור על טעויות העבר"
גולדהאר ניצב לא מכבר במקום ה-38 בדירוג עשירי קנדה בזכות הון המוערך ב-1.6 מיליארד דולר. לחברה שבבעלותו סמארט סנטרס 250 מרכזי קניות, הכוללים 5 מיליון מ"ר מפותחים לצד 5 מיליון מ"ר לא מפותחים. כך יוצר גולדהאר סימטריה בחברה בעלת תפוסה של 99%, הגבוהה ביותר בתעשיית הקניונים בקנדה. הוא גם האחראי לכניסה של ענקית הקמעונאות וולמארט לקנדה.
"אין צעדים גדולים, רק קטנים", מציג גולדהאר את הפילוסופיה העסקית שלו, "גם בעלים של חברה וגם איש הדואר מטפלים בסופו של יום בפרטים. האנשים המצליחים הם אלה שקמים מוקדם בבוקר ונשארים ערים עד מאוחר, שדואגים לדברים ומוודאים שהעסקים לא ישתבשו. כך אני פועל, ולכך אני מצפה ממי שעובד עבורי".
"אני לא סובל קיצורי דרך בעסקים שלי", הוא אומר בכנות, "אנשים חולמים על צעדי ענק ועל החלטות גדולות, אבל הדברים לא עובדים כך. התהליך מורכב מסדרה של החלטות נכונות. ההצלחה של אנשים היא ביכולתם להישאר ממוקדים לזמן ממושך".
יש לך דוגמאות מהעסקים שלך לדברים הקטנים שעושים את ההבדל?
"הצבנו מצלמות על עמודי תאורה במגרשי החניה מחוץ לקניונים כדי לבדוק מהם הרגלי החניה של נשים קונות, במיוחד כאלה שמגיעות עם ילדים, ולנתח אותם. באופן טבעי לקוח מעוניין לחנות קרוב ככל האפשר לחנות. באמצעות מעקב אחר ההתנהגות ומיפוי הזמן שנדרש לבן אדם כדי לבחור את השורה או להתקדם לשורה אחרת גילינו שנחוצים לנו רק 400 מקומות חניה במקום 500. העובדה הזאת מאפשרת לנו לצמצם את שטח החניה, שאנחנו לא יכולים לגבות בגינו שכירות, ולהגדיל את השטח שניתן להשכרה ואפשר להרוויח ממנו כסף".
על איזו שיטה הקניונים שלך מבוססים?
"אני מעסיק אנשים בתוך הבית - מנתחים כלכליים, עורכי דין, מהנדסים, ארכיטקטים, סוכני נדל"ן, חשבים, מתכננים אורבנים, אנשי כוח אדם. אני לא מסתמך על אנשים חיצוניים אף שאני עובד עמם. זו גם הדרך שבה אני מצליח להשיג מידע עסקי איכותי על השוק".
האם בעלי החנויות משלמים לך עמלה?
"הם משלמים שכירות, וכשהם מגיעים לשיעור מכירות מסוים אנחנו גובים מחלקם דמי שכירות מוגדלים".
גולדהאר (50) חוגג בחודש הבא 3 שנים כבעלים של מכבי תל־אביב, שקנה מקנדי אחר אלכס שניידר. ישנו הרושם שמלבד חוויית הכדורגל השנים האלה היו עבורו סדרת חינוך בנושא החברה הישראלית והתנהלותה העסקית. את כל השטיקים הקטנים שיש בישראל הוא כבר מכיר היטב.
"כלכלות הן מורכבות, אולם התרשמתי מאוד מביצועי הכלכלה הישראלית", אומר גולדהאר, "יש כאן הרבה הזדמנויות להגביר את היעילות ולהגדיל את הייצור, אבל יש לי תחושה שהעלות בחלק מהמגזרים גבוהה קצת, וייתכן שללא הצדקה".
אתה רומז לענף הנדל"ן?
"אני לא בהכרח משוכנע שמחירי הנדל"ן לדיור מוצדקים, וייתכן שהמחירים בענף הזה יירדו".
מה דעתך על ההפגנות שנערכו פה לפני כשנה למען הצדק החברתי?
"אנחנו חיים במקום שלאנשים בו יש חופש להפגין ולהביע את דעתם. זו דמוקרטיה, ואני מאמין שזה בריא. לציבור יש שתי דרכים להביע את חוסר שביעות רצונו - האחת מושכלת והאחרת לא מושכלת, ובמקרה שלנו צריך להחליט באיזו דרך מדובר. ישנה התחושה שיש מקום להורדת מחירים כדי להקל בעומס הכלכלי, במיוחד בדיור".
מה שמצא חן בעיני גולדהאר באשר למחאה הוא עצם התהוותה: "אני אוהב את העובדה שהפוליטיקה בישראל היא לא קונספט אזוטרי, נטילת החלק של הציבור בהליך הפוליטי הופכת את ישראל למקום חי מאוד". עם זאת, הוא מציין: "מצאתי שלישראלים יש גישה צינית, ולעתים אנשים מבלבלים בין ציניות ובין ידע וחושבים שהפגנת ציניות מצטיירת כידע, אבל ציניות אינה ידע או בינה.
"גישה נוספת בישראל, שאני לא אוהב כל כך, היא גישת קיצורי הדרך. יש אנשים בארץ שגורסים שמי שמנומס ומהוגן הוא פראייר. מנגד, ישראל היא מקור חשוב מאוד לחדשנות בעולם, היא יכולה ללמד את העולם. אבל השאלה היא אם ישראל גם יכולה ללמוד מאחרים. העולם גדול, ובעסקים חשובה הפתיחות לרעיונות מבחוץ".
בעיסוקיו בישראל זכה גולדהאר לפגוש בכמה מבכירי המשק, חלקם היו מוכרים לו מקנדה: "דוד עזריאלי הוא איש נדל"ן מצוין, הוא בא ממונטראול, שיש לי בה עסקים, ואני מכיר את הפעילות הנדלנית שלו מהתקופה שקדמה להגעתו לישראל. הוא אדם מוכשר ובעל יכולות". גם לדורי סגל, סגן יו"ר גזית גלוב, התוודע במולדתו: "אני מכיר את דורי מצוין, אנחנו מתחרים בקנדה. הוא בחור מבריק שמתמחה בנדל"ן, ואני מעריך אותו מאוד על היכולות שלו. הוא הפגין ידע נרחב גם בפרטים הקטנים ונלחם עד הסוף. יש לו אישיות המתאימה לאיש עסקים".
על נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הוא אומר: "פגשתי אותו לפני כ-3שנים, הוא הרשים אותי מאוד. הוא בעל יכולת חשיבה עמוקה ומשמעת יוצאת מן הכלל. הרשימה אותי העובדה שהוא לא שאל למשל למה וולמארט לא פותחת חנויות בישראל בשלב זה. נראה שהוא יודע את התשובה בעצמו".
הרכישה של מכבי תל־אביב ודאי הפגישה אותך עם ישראלים שתהו מדוע אינך מייבא כמה מההצלחות העסקיות שלך לישראל. מה תשובתך?
"בשלב זה העדיפות הראשונה שלי בישראל היא להתמקד במכבי. אחרי שאהיה מרוצה מהמצב בקבוצה אולי אשקול לעשות עסקים או להתרחב לכיוונים נוספים. בישראל אני מתמקד במכבי, בקנדה יש לי עסק ואני מלמד בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת טורונטו. בחיים האישיים אני אוהב מאוד לשחק בכל סוגי הספורט - סקווש, טניס, הוקי קרח. כשמתקשרים אליי ומזמינים אותי למשחק, אני לא מוותר עליו".
ובכל זאת גילה גולדהאר הזדמנות השקעה ישראלית שמשכה את תשומת לבו וזכתה גם לכספו: "אני משקיע בחברה שנקראת אדמה ירוקה, שמתעסקת בחדשנות. החברה עוסקת בתחום מתפתח ואני אוהב את דרך ההתנהלות שלה, אבל כרגע אין לי שום מחשבה להגדיל את העסקים שלי בישראל. זה מהלך חד־פעמי".
כאמור גולדהאר חוגג אוטוטו 3 שנים כבעלים של מכבי, ונראה שהוא מפגין סבלנות רבה. מי שחשב שהוא אחד מהבעלים שמתרגשים ממה שמתפרסם עליהם או מהעובדה שהקבוצה לא מצליחה למרות ההשקעה הכלכלית - טעות גדולה בידיו.
"אני משלם את החשבונות ולכן אני מקבל את כל ההחלטות, אלה החיים", אומר גולדהאר על ההשקעה בקבוצה. "מכבי הוצעה למכירה ולא ראיתי תור ארוך של קונים דוחפים זה את זה ומנסים להגיע לראש. לא ראיתי קונים ישראלים. האנשים שפעלו למען הצלת מכבי הלכו דרך ארוכה.
"אמשיך לפעול כשטובת מכבי תל־אביב לנגד עיניי. רוב ההשקעה הכלכלית בעסק נעשית בשלב ההתחלתי, בשנים הראשונות, כאשר התשואה נמוכה והמצב קשה. אני נמצא כאן 3 שנים כמעט ויכול לצפות שרק בעוד כמה שנים הפרויקט הזה סוף־סוף יתייצב ויגיע ליעדים שלי. חלק מהכסף השקעתי במשכורות מנופחות, וזו טעות שלא אחזור עליה בעתיד. אני לא מתכוון להגיע לתוצאות או להישגים באמצעות משכורות מנופחות.
"אנשים שוכחים שכשהגעתי למכבי המועדון היה על סף פשיטת רגל והפועל תל־אביב היה מועדון מוצלח, שרמת המשחק שלו היתה גבוהה מאוד. האוהדים הצעירים, שנטו לאהוד את מכבי, החלו לזלוג לכיוון הפועל, אני רציתי לעצור את זה והמטרה הושגה. עקומת הלמידה עלתה, ועכשיו אני מתבסס על הניסיון והידע שצברתי. טעיתי בעבר, ואני לא יכול להבטיח שלא אטעה בעתיד, אבל את אותן שגיאות לא אעשה פעם נוספת".
היה מי שמתח ביקורת על כוורת המאמנים הספרדית שהבאת למגרש האימונים בקריית שלום.
"ישראל היא לא אי, ואין על זה ויכוח. אנשים כאן מסתמכים על דברים שמיוצרים בחו"ל ומתבססים על ידע שנרכש ברחבי העולם. אז למה כדורגל צריך להיות שונה? בשעה שהחלום של כל שחקן ישראלי הוא לשחק באירופה כל שעשיתי הוא להביא את אירופה לישראל. אירופה היא החלום והשאיפה של כולם, והסטנדרטים בה גבוהים. הבאתי לישראל את הסטנדרטים הללו כדי שהצוות הישראלי יוכל להשתכר ממנו והצוות הספרדי ייהנה מהחוויה ויצבור ניסיון".
מאז הגעת למכבי החלפת כמה מאמנים. אומרים שאין לך מספיק סבלנות כלפיהם.
"כאשר רכשתי את המועדון ירשתי צוות, כולל צוות מקצועי. אף שנהוג שמי שרוכש עסק חדש עושה ניקוי אורוות לא נהגתי כך, הפגנתי סבלנות ונתתי לכולם הזדמנות. בשני המקרים שבהם החלפתי מאמן (מוטי איוניר ואבי נמני - ג.ל) ההחלטה נבעה מכמה שיקולים והתקבלה לאחר חשיבה מעמיקה. המאמנים האלה רצו את המיטב עבור המועדון, על זה אין בכלל ויכוח, אבל הדרך שהקבוצה הלכה בה וההפסדים שצברה למרות המאמצים שהיא הפגינה היו בניגוד לאופן שבו רציתי לראות את המועדון צועד. זאת היתה החלטה שלי ולא הבאתי בחשבון כל מיני תגובות של אוהדים".
מה דעתך על שהאוהדים בהפועל תל־אביב ובבית"ר ירושלים נטלו חלק מהבעלות על הקבוצות?
"אני לא חושב שהאוהדים באמת רוצים את זה, ואולי הסיבה היא הבעיות הכלכליות של המועדונים האלה. למכבי אין כלל חובות והמועדון לא זקוק להצלה. הוא בריא, אבל מפסיד כסף. אני לא רוצה שהאוהדים ישקיעו בקבוצה שמפסידה כסף. חשוב לבנות ארגון שיכול לפעול בצורה בריאה ויעילה, וריבוי שותפים הופך את הניהול למסובך מאוד".
אתה מצפה מאוהדים לקנות מינויים לפחות?
"בשנה שעברה סיימנו במקום השישי בטבלה, ואני אוהב את היחס הישר לאיכות המוצר. קשה להרוויח כסף בכדורגל הישראלי. לא קניתי את מכבי רק דרך עיניים של איש עסקים, אף שאני מתכוון לנהל את המועדון מבחינה עסקית לכל דבר. אבל זה מעבר לעסק. לא כל דבר שאני עושה בחיים מטרתו להרוויח כסף".
עירוני קריית שמונה לקחה אליפות בעונה שעברה במסגרת תקציב של 28 מיליון שקל בלבד.
"אני מצדיע לקריית שמונה, היתה לה עונה מדהימה והיא היתה ראויה לתואר. מכבי היא קבוצה שונה, היא לעולם לא תוכל להיות האנדרדוג. מכבי משחקת בתנאים אחרים לגמרי ולכן הגישה שלנו צריכה להיות שונה. אני מקבל את העובדה שמכבי זקוקה לתקציב גדול יותר וגם לבטוחות הכלכליות הנדרשות".
איך אתה רוצה לראות את מכבי בסופו של דבר?
"מכבי שיש בה תרבות, משמעת ומקצועיות על המגרש ומחוצה לו; כבוד לחברים לקבוצה ולהנהלה. ארצה להיתקל במצב שבו שחקן שכובש שער מבין שלא עשה זאת לבדו. התאפשר לו לכבוש שער משום שחבריו לקבוצה, המאמנים, הצוות הרפואי, הצוות הלוגיסטי - מראש הפירמידה עד לאפסנאי - שותפים לכך. כששחקן כובש שער עליו לחשוב על כולם, לא רק על עצמו. אני לא מעוניין שמכבי תזכה באליפות, אלא במכבי שזוכה באליפויות".