בנק ישראל חושש:"עלולה להתפתח בועת מחירים בשוק הדיור"
בסקירה של הבנק למאי-אוגוסט נכתב כי היקף המשכנתאות הגיע לשיא של 5.8 מיליארד שקל באוגוסט, מצביע על חזרת הקונים לשוק הדיור. הדבר עשוי לייצר ציפיות להמשך עליית מחירים בענף. הפעילות הכלכלית המשיכה להתקדם בקצב מתון

"עם זאת", נכתב דוח כי נתונים על אודות היקף המשכנתאות (שהגיעו לשיא של 5.8 מיליארד שקל באוגוסט) הצביעו על חזרת הקונים לשוק הדיור. נתון זה עשוי לייצר ציפיות להמשך עליית מחירים. אם ציפיות אלה יתממשו, עלולה להתפתח בועת מחירים בשוק הדיור. מכיוון שכך, חשוב לעקוב אחר ההתפתחויות בשוק זה ולטפל במידת הצורך בהתפתחויות חריגות".
המשק בהאטה ניכרת: "הפעילות הכלכלית במאי-אוגוסט המשיכה להתקדם בקצב מתון. קצב הצמיחה ברבע השני של 2012 עמד על 3.4% בלבד, בדומה הערכות של בנק ישראל ל-2012 ההאטה בפעילות הכלכלית של המשק נובעת מהיחלשות הביקושים על רקע ההאטה בפעילות בעולם. הסביבה העולמית בתקופה הנסקרת אופיינה בסיכון להתפרצות משבר באירופה, בעקבות משבר החובות של מספר מדינות בגוש היורו ובעקבות השלכותיו על שאר הגוש ועל שאר העולם".
הדוח ממשיך וקובע כי "המדיניות המוניטרית של בנק ישראל הגיבה להמשך הפעילות המתונה באופן מדוד, על ידי הורדת ריבית יולי ב-0.25% על רקע רמת הריבית הנמוכה. בתקופה זו נרשם פיחות בשקל שסייע למשק הישראלי להתמודד עם ההאטה, חשש מהמשך העלייה במחירי הדירות , ירידה בהכנסות ממסים וגירעון ממשלתי גבוה מהצפוי (עקב תחזית צמיחה גבוהה מידי).
"לקראת סוף התקופה הנסקרת קיבלה הממשלה החלטה המתחשבת הן בסיכונים הנובעים מהגדלת הגירעון והן בסיכונים הנובעים מפגיעה בביקושים: יעד הגירעון הממשלתי הוגדל ל-3% ובמקביל הועלה שיעור המע"מ ב-1%, הועלה ב-1% מס ההכנסה (מעל 14,000 ש"ח), שונו מדרגות המס, והוחלט על קיצוץ רוחבי בהוצאות כדי לממן את הגדלת ההוצאות בסעיפים שונים, בהתאם להחלטות
בבנק מוסיפים כי "השקל נמצא בפיחות ריאלי מ-2011 עקב יציאת משקיעים זרים מהשוק המקומי ועקב הגידול בגירעון המסחרי. זאת בהמשך למגבלות על שוק המט"ח שהוציאו משקיעים זרים משוק המק"מ, ומשקלם צנח עקב מ- 35%בתחילת 2011 ל-2.5% באוגוסט.
הדוח קובע כי "למרות ההאטה הכלכלית יש מספר אינדיקטורים המעידים שהמשק נמצא ברמת פעילות גבוהה, דבר שעשוי לסייע למשק הישראלי במידה שיפרוץ משבר באירופה. שיעור האבטלה הוא כ-7% וזו רמה נמוכה במונחים היסטוריים. השכר הריאלי נמצא במגמת עליה של כ-2% בשנה מאז ינואר 2010 (אולם רחוק ב-2% מהשיא של ערב המשבר) ושיעור המשרות הפנויות נמצא ברמה גבוהה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום בורסה ושוק ההון-
