מליאת הכנסת אישרה את תיקון חוק הרווחים הכלואים
החוק החדש יאפשר לחברות לממש את רווחיהן תוך תשלום מס חברות בשיעור מופחת, ובהתחייבות להשקיע 50% מהסכום בארץ. המדינה תרוויח מן המהלך כ-3 מיליארדי שקלים ששכבו בקופות החברות בשל חוסר רצונן לשלם מס חברות גבוה

ח''כ משה גפני. החוק בעייתי, אך יפחית הגירעון צילום: פלאש 90
החוק זכה לביקורת לא מעטות מאחר והוא מקל על החברות הגדולות במשק. במסגרתו חברות גדולות שנהנו מהקלות במס בהתאם לחוק לעידוד השקעות הון (בארץ), צברו רווחים גדולים ומעוניינות לחלק דיבידנדים או להוציא כספים לצורך השקעות בחו"ל, יוכלו לעשות זאת תוך תשלום מס חברות בשיעורים מופחתים.
החוק מתקן בהוראת שעה את המצב החוקי שהיה קיים עד היום ושחייב את החברות בתשלום מס בשיעורים גבוהים (של 25%) בגין הוצאת כספים להשקעות בחו"ל. הדבר יצר מציאות שבה סכומים גדולים שנצברו ע"י החברות כחלק מרווחי פעילותן נותרו "כלואים" ללא יכולת מימוש (כיוון שהחברות לא היו מעוניינות לשלם עליהן מס).
במצב זה כל הצדדים יצאו מופסדים; המדינה לא זכתה בתשלומי מס בגין
אותם רווחים והחברות לא יכלו לממש אותם. על פי התיקון שדרש יו"ר ועדת הכספים חבר הכנסת משה גפני, החוק החדש יאפשר לחברות לממש את הרווחים תוך תשלום מס חברות בשיעור מופחת, ובהתחייבות להשקיע 50% מהרווחים בארץ וזאת במשך שנה.
הערכת האוצר היא כי החוק יוסיף לקופה הציבורית כ-3 מיליארד שקלים בשנת 2013. "החוק הוא בעייתי ואינו אידיאלי אך במצב הגירעוני בו נתונה המדינה ראוי לאשר את הצעת החוק כהוראת שעה", אמר גפני על רקע אישור החוק.
באופוזיציה היו סלחנים פחות. חברת הכנסת זהבה גלאון קראה למליאת הכנסת לדחות את הצעת החוק וכינתה אותה "שרץ". היא אמרה כי החוק נותן פרס לחברות שלא גבו מהן מסים כיאות. היא הוסיפה ואמרה כי הצעת החוק הינה "אקורד סיום צורם לממשלת נתניהו".
חבר הכנסת דב חנין מחד"ש אמר כי החוק שערורייתי. "הרווחים הכלואים" מצויים בידי החברות המבוססות ובמקום שהחברות ישקיעו את הכספים במדינת ישראל מוותרים על מיסוי רווחים אלו.
מי שנרשמה בכדי לדבר בדיון, אך הפתיעה כאשר בסופו של דבר לא נשאה דברים כנגד החוק היא יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', שתקפה אותו בצורה חריפה בשבועות האחרונים.