כמה תשלמו מהיום על
אלכוהול בפאב?
בחצות הרפורמה במיסוי על האלכוהול נכנסה לתוקף. מחירי המשקאות הזולים התייקרו בעשרות אחוזים, אך הבקבוקים היוקרתיים הוזלו

באוצר מדגישים כי עליית המחירים מתחייבת מההסכמים הקיימים עם ארגון ה-OECD, והענף כולו נערך אליה כבר מ-2010, אז נחתמו ההסכמים בנושא.
לפי ההערכות במשק, 90 אחוז מצריכת המשקאות החריפים הם בטווח המחירים הנמוך, שהצרכנים העיקריים שלו הם בני נוער ובני המעמדות הנמוכים.
מי שעוד עלולים להיפגע הם יצרני המשקאות המקומיים, המוכרים וודקה וערק שהיו זולים עד כה ומכרו מיליוני בקבוקים בשנה. ההערכה היא שכעת הם יסבלו מצניחה חדה של עשרות אחוזים במכירות.
אם מישהו היה צריך הוכחה לבהלה לאלכוהול זול ששררה ברחבי הארץ בימים האחרונים, לקראת עליית המחירים שנכנסה לתוקף הלילה, הגנבים התנדבו לספק אותה. בשבוע שעבר נפרץ מחסן השייך לחברת בר לאירועים, ונגנבה ממנו סחורה בשווי מאות אלפי שקלים. אותה חברה אגרה אלפי בקבוקים שנקנו במחיר הישן כדי להקל את המעבר למציאות החדשה, שהמשמעות שלה היא יותר מסים ופחות רווחים.
המראות מאז הבשורה על התייקרות האלכוהול, לפני כחודשיים, יצרו היערכות שמזכירה את תקופת היובש האמריקאית. אזרחים מהשורה וגם שחקנים חזקים בחיי הלילה הסתערו על מלאי האלכוהול הזול, והשוק השחור החל לפרוח.
"זה טירוף", מודה נווה בלק, מבעלי המועדונים "חנהל'ה" ו"אוטו". "יש מועדון בתל אביב שקנה במיליון שקלים רק וודקה וערק. כבר שלושה שבועות שאי אפשר להשיג ערק איילות. יש לי הודעות מבעלי ברים אחרים שמבקשים שאני אסדר להם אלכוהול. כל מקום שיש לו תזרים מזומנים גדול קונה אלכוהול בכמויות מטורפות". במקביל יש מי שטוען כי משווקים אחדים אגרו בתקופה האחרונה מותגים זולים כדי ליהנות מהמחיר החדש - ויש כאלה שלא היססו וכבר העלו מחירים.
ביממה שלפני כניסת רפורמת המיסוי על המשקאות האלכוהוליים לתוקף, מגלים כל המעורבים בעניין עצבנות ובלבול. השיטה החדשה מאיימת לשנות את כללי המשחק. "הבעיה היא שהמחיר כבר בתקרה שלו", מגלה רונן מיילי, יו"ר איגוד הברים והמועדונים, מבעלי מועדון "החתול והכלב". " זה לא הגיוני לקחת 60 שקל על משקה. אנשים חושבים שזה כולה כמה שקלים לכוס. העניין הוא שכל ההוצאות שלנו מסתכמות בכמה שקלים לכוס האלה. אבטחה, מסים, עירייה, ארנונה, הכל. יש פה פגיעה בקטנים. הגדולים יספגו את זה". בלק מסביר ש"זה לא הכמה שקלים האלה, זה בראש. בתודעה".
"הרפורמה במחירי האלכוהול היא כמו מה שקרה בחברות התקשורת", אומר מיילי. "הן לא קרסו, אבל כל השוק נפגע. היו צמצומים בכוח אדם, בהוצאות, בפרסום. ככה גם בחיי הלילה. זה אולי קל ופופוליסטי להעלות את מחירי האלכוהול, אבל כולם ייפגעו, ובעיקר הברים השכונתיים".
מי שעלול להיפגע יותר מכולם הם בעלי חברות הברים לאירועים. ב', בעל חברת בר אקטיבי, מהגדולים במשק, מתאר מציאות בעייתית: "הרפורמה במס על האלכוהול הייתה אמורה להיכנס לתוקף רק בינואר 2014. כמו בכל עונה, חתמנו על חוזים מול גני אירועים, הכל במחירים קבועים. עכשיו האוצר הקדים הכל בחצי שנה, ואנחנו לא יכולים לייקר ללקוח. זה גורם להפסדים של 200 אלף שקל".
ומי שיספוג את ההפסד הוא, איך לא, הלקוח. "אף אחד לא ייקח את זה על עצמו", מודה ב', "הכל ייפול על הזוגות שייאלצו לשלם על תפריט בר בסיסי תוספת של 5,000 שקל".
אבל לא כולם פסימיים: זיו, מנהל בחברה לשיווק מתוגי אלכוהול, מוצא גם יתרונות בשיטת המיסוי החדשה: "בפועל הירידה במחירי המותגים היקרים תקל על מעמד הביניים. אנשים יוכלו להרשות לעצמם לקנות מותגים שפעם לא יכלו לקנות. אם תרצה לקנות טקילה טובה לא תצטרך לעבור בדיוטי פרי. נכון שלשכבות החלשות תהיה בעיה, אבל זה אומר שגם האלכוהול הפחות איכותי ייעלם. עד עכשיו היו מותגים זולים, חלקם מסוכנים, שגרמו לאנשים לאשפוז ואפילו לסכנת מוות".
הלילה ירד על מחירי האלכוהול הזולים, ומאתמול בחצות יקר יותר לשתות. אבל כמה? לא רק הבליינים עדיין מנסים להבין מה יהיה הנזק לכיס, גם בעלי הפאבים עוד לא הבינו איך לאכול את המצב החדש.
הסתובבנו אתמול באזורי הפאבים בחיפה, ומתברר שכמעט אף אחד - החל בעיר התחתית, דרך מפרץ חיפה ועד ציר מוריה - לא ממש יודע מה מצפה לו מחר. בעלי הפאבים והמסעדות יודעים רק דבר אחד - הם יעשו הכל כדי לא להכביד על הלקוחות שלהם. גם ככה, הם אומרים, העסקים לא משהו. חלקם שוקעים בחובות, חלקם אפילו עומד בפני קריסה ורק אחדים מצליחים לשרוד בהצלחה. "גם בלי ההעלאה החדשה, המסים מכל הכיוונים הם נטל שקשה לעמוד בו", אמרו אתמול רבים מהם.
בביקור בציר מוריה פגשנו את ערן פרלה, הבעלים של ה"מיידלרס", אחד המותגים הכבדים על הציר. פאב קלאסי, 150 מקומות ישיבה, כזה שפותח רק בשעות הערב עד לשעות הקטנות של הלילה וחי ממכירת משקאות חריפים. אם יש מקום על הציר שצריך לדעת להתמודד עם המצב החדש זה ה"מיידלרס ".
"לא כולם יודעים מה עולה, כמה יעלה, כמה עלה", מבהיר פרלה. "הערק יעלה מ-29 שקלים לבקבוק לכמעט 60 שקלים. שיעלה. כמות הערק שאני מוזג בערב היא לא כזו שתגרום לי להכפיל את המחיר, או בכלל להעלות אותו", הוא מבטיח.
מנגד, סבור עודד שטראוס מ"צפרירים 1", אחד המקומות החמים בעיר בשנתיים האחרונות, כי מוקדם להעריך כיצד יפעל. "אנחנו עובדים על הבנת הנושא", הוא אומר. "אף אחד עדיין לא יודע מה עולה, כמה עולה ומתי בדיוק מעלים".
הלקוחות , מצדם, משלימים עם המצב החדש, ולא מתרגשים ממנו יתר על המידה. "ניאלץ לבקר פחות בפאבים או למלצר יותר כדי לממן את הבילוי, שיהפוך לנטל על הכיס", סבור נחשון, תושב הכרמל וסטודנט לרפואה שחי מעבודות מזדמנות ונעזר בהוריו להוצאות המחיה השוטפות.
נפתלי, שמעיד על עצמו כמי שמבלה פעמיים בשבוע בפאבים, אומר שלא ישנה את הרגלי השתייה שלו. "אני ממילא שותה בירה או שתיים בערב, אז שיעלו בחמישה שקלים את המחיר. זה לא ישנה שום דבר". מורן לוי טוענת ש"נכון שוודקה היא מצרך מבוקש אצל הצעירים, אבל ערק זה רק טרנד של השנים האחרונות. אם המחיר יעלה, ישתו פחות ויצאו פחות, המחזורים בפאבים יקטנו והם ייסגרו בסופו של דבר, ומי שתשלם על זה בסוף זו המדינה".
מפיק האירועים יוסי ג' מאל, דמות מוכרת בחיי הלילה בחיפה, מעריך שהמחירים לא יעלו באופן מיידי. "לכל אחד יש סטוקים, וכל אחד ירצה לראות מה האחרים יעשו. מביך לחשוב שזוג ייצא לפאב, ישתה שתי כוסיות, יאכל משהו - וישאיר אחריו 400 שקל. זה מטורף".