
האמת מאחורי תאריכי התפוגה של המוצרים בסופר
האם ניתן להשתמש בתבלינים לאחר תאריך האחרון לשימוש? ומה עם ביצים, גבינות ובשרים? לא פעם שיקולים שלא קשורים לבריאותנו קובעים את תאריכי התפוגה של המוצרים, לכן החלטנו לבדוק לעומק את השאלה שמשפיעה על כולנו
כולנו מכירים את זה, קנינו ממרח אהוב בסופר באריזה גדולה ואחרי שבוע שהוא אצלנו במקרר ואנחנו צריכים לזרוק אותו בגלל שעבר תאריך התפוגה שלו. כך אנו זורקים ממרח כשהאריזה עדיין מלאה עד מחציתה. המציאות הזו נובעת בעיקרה מהצורך של היצרנים להגן על עצמם מתביעות, וזאת על ידי לקיחת טווח סיכון רחב לפני התקלקלות המוצר. טווח רחב זה גורם לזריקת מזון טרי רב הן במסעדות, בחברות הסעדה שונות וגם במפעלים וחנויות ענק. אל השיקול הבריאותי הזה מצטרפת לא פעם כוונה סמויה של מכירת יותר מוצרים בזמן קצר.
מהיום תחשבו אחרת על הקניות שתעשו בסופר
צילום: שאטרסטוק
לאחרונה החלה להתפשט בעולם תופעה של סופרים או בתי עסק שמוכרים מוצרים שנזרקו מהסופרים הרגילים. גם בארץ ישנם עמותות צדקה שאוספות ארוחות ומאכלים כאלה, אלא שנשאלת השאלה עד מתי באמת אפשר להשתמש באוכל אחרי תאריך התפוגה שלו? החלטנו לברר את תאריכי התפוגה האמיתיים של מאכלים שונים ולא את אלו שכתובים על המוצרים עצמם.
לפני כן יש לציין כי בשמירת מזון מעבר לתאריך התפוגה קיים סיכון קטן כיון שעם הזמן המזונות סוחפים יותר חיידקים. בעבר חיידקים אלו היו נהרסים על ידי הגוף ומערכת העיכול של אבותינו ידעה להתמודד עימם בקלות. זו הסיבה מדוע הסבים והסבתות שלנו השתמשו הרבה יותר בחוש הריח וקבעו טריות של מזון לפי השאלה האם הוא מריח טוב או רע. היום למרבה הצער מרוב סטריליות איבדה האנושות חלק מהיכולות להתגונן מפני חיידקים ובצורה אירונית השמירה על הטריות פגעה במערכת החיסונית של הגוף.
מוצרי בשר
מוצרי בשר או מוצרי חלב רכים הם מוצרים שלא לוקחים עמם סיכון. בשר וכן חלב יכולים להיות חממת גידול לחיידקים מסוכנים ולכן אין לקחת במקרה של מאכלים כאלו שום סיכון. אל הקבוצה הזו יש להכניס גם ארוחות מוכנות וארוזות ועוד מוצרים המכילים מזון חי שבושל. כמובן כאן התאריך הקובע הוא התאריך לשימוש אחרון ולא "התאריך לשיווק" או "רצוי להשתמש לפני".
גבינות
בתחום הגבינות יש להבחין בין גבינות קשות שמיושנות לא פעם מספר שנים לבין גבינות רכות. למשל גבינות פרמזן מיושנות שנתיים לפני שיווקן. לכן במקרה של גבינה קשה שיש עליה עובש אפשר פשוט לחתוך את העובש ולאכול את הגבינה שמתחת. לעומת זאת גבינות כמו ברי, קממבר, גבינות עיזים וגבינות רזות יותר יש לזרוק כיוון שהן מהוות מצע מצוין לגידולי חיידקים רכים כמו ליסטריה.

קוטג'
צילום: פלאש 90
מזון יבש
מזונות מיובשים כמו אורז וקטניות שונות אחרות יכולים להחזיק זמן רב מאד אחרי התאריך האחרון הקבוע בהם לשימוש. אמנם יהיה לא פעם קשה יותר לבשל אותם ויתכן שלחלקם יהיה עובש אבל מעבר לזה לא תהיה שום בעיה לבשל אותם. אותו דבר ביחס לתבלינים טחונים, גם תבלינים אלו מבלים שנים רבות בירכתי הארונות שלנו ואנו משתמשים בהם. יתכן שהם יאבדו קצת מהעוצמה שלהם אבל מעבר לכך אין בהם שום פגיעה.
קופסאות שימורים
קופסאות שימורים כמו שעועית, ירקות, עגבניות וגם דגים יכולות להישמר שנים רבות ועדיין להיות טובות. זאת בשני תנאים: הראשון, שהקופסא עדיין סגורה ללא פגמים והשני שהיא נשמרה במקום מוצל ולא הייתה חשופה לשמש.

לחם
אפרת ליכטנשטט
לחם וביסקוויטים
הלחמים שמצויים היום בסופר מלאים בחומרים משמרים שמאפשרים לאכול אותם זמן רב הרבה יותר מתאריך התפוגה שלהם. באותו אופן גם לחמים ביתיים שהתייבשו ניתנים לשימוש חוזר כקרוטונים, בפשטידות לחם, טוסטים או מוצרים אחרים המצריכים פרורי לחם. גם ביסקוויטים יכולים להחזיק זמן רב אחרי תאריך התפוגה שלהם. במציאות ביסקוויטים בחבילה פתוחה עלולים קצת לספוח רטיבות, אולם מעבר לכך ניתן להרטיב ולחמם שוב בתנור ולאכול.
מזונות קפואים
מזונות קפואים לגמרי כולל בשר ניתן לשמור הרבה זמן מעבר לתאריך התפוגה לכך. כל זאת במקרה שהמזון לא הופשר והוקפא שוב. מבחינה רבה, כל עוד לא ניכר שינוי במרקם - תאריך התפוגה על האוכל הוא שרירותי בלבד.
משקאות
לעולם אין לשתות מים או משקה אחר מבקבוק או קופסת שימורים שנפתחה או שעמדה בשמש.

לפי חוש הריח. ביצים
צילום: דוברות המשטרה
תפוחי אדמה
אין צורך לזרוק תפוחי אדמה שהחלו לגדול להם "עיניים". צריך פשוט לקחת סכין ולהוריד את העין ואם יש צבע לבן מתחת ניתן לבשל. במקרה של צבע ירוק או שחור יש להמשיך לחתוך עד הופעת הצבע הרגיל של תפוח האדמה. ירקות אחרים כמו סלרי או כרישה יכולים להפוך לקשים או לרכים אחרי זמן אבל עדיין הם יתאימו מאד למרק.
סלטי ירקות
סלטים מהסוג הזה מתאימים מלכתחילה לזמן קצר, אך גם כאן תאריך השיווק המומלץ אינו בהכרח תאריך האכילה האחרון לשימוש. כך ראשי חסה טריים מאד יכולים להחזיק מעמד מעבר לתאריך התפוגה וכך גם ביחס לעגבניות.
בננות
הכלל "זה לא שחור זה דבש" פועל היטב בבננות ובננות מושחרות ישבחו כל עוגה שהן יוכנסו אליה.
ביצים
בכל הנוגע לביצים הקובע הוא הריח. כמובן בביצים שעבר הזמן יש להשתמש כל עוד הריח שלהם טוב במאפים או מאכלים שעוברים חימום מעבר לנקודה בה החיידקים מתים.
חלב
גם שקיות חלב יכולות להחזיק מעמד אחרי פתיחתן מספר ימים וגם כאן הקובע הוא חוש הריח והטעם.

בננות
צילום: שאטרסטוק
חמוצים או מומלחים
חומרים השמורים בחומץ או במלח יכולים להחזיק מעמד זמן רב אחרי תאריך התפוגה כיון שהחומצות של המלח והחומץ מונעות את גידול החיידקים על האוכל הזה.
דבש
דבש שנמצא בקברי המלכים המצריים היה עדיין טעים וראוי לשימוש אחרי אלפי שנים. כך הדבר גם ביחס לריבות ואפילו ביחס לסוכר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg