חבל על כל טיפת חלב
עוד לא הספקתן להכניס את התינוק היונק לסדר יום מתקבל על הדעת, וכבר אתן צריכות לחזור לעבודה. בדיוק לשם כך הומצאו משאבות החלב, המאפשרות להמשיך להיניק בשלט רחוק. שאיבה, אחסון והפשרה, המדריך המלא

1. נקודת פתיחה: לא רצוי לבצע מעבר חד בין הנקה משד ליניקה מבקבוק. כדאי להתחיל להתנסות בשאיבת החלב לפחות שבועיים-שלושה לפני מועד החזרה לעבודה ולצבור מספר מנות חלב כדי להפחית את הלחץ בימים הראשונים בעבודה, אולם אין להתחיל את תהליך השאיבה לפני גיל שישה שבועות, וזאת על מנת לבסס היטב את ההנקה.
2. עיתוי: מומלץ לשאוב אחרי ההנקה, בזמן ההנקה (להיניק משד אחד ולשאוב מהאחר) ומעת לעת אפילו לפני ההנקה. כשמדלגים על ארוחה אחת של התינוק - יש סיכוי רב יותר לשאוב כמות גדולה יותר מאשר בשאיבה בין ההנקות.
3. סבלנות: כדי להצליח בפעולת השאיבה חייבים להתאזר בסבלנות ולהתמיד. אפילו המשאבה המשוכללת ביותר
אינה מסוגלת לדמות לחלוטין את פעולת היניקה כפי שהיא מבוצעת על ידי התינוק, ולפיכך אין להתייאש גם
אם לא
או לטפטף. בשאיבות הראשונות יש סיכוי שתישאב כמות מועטה של חלב, אך היא תלך ותגבר מפעם לפעם.
הגדירו את הצרכים שלכן ולפיהם רכשו משאבה שתתאים לכן: אם הכוונה לשאוב חלב על בסיס קבוע מומלץ לרכוש/לשכור משאבה חשמלית דו צדדית המאפשרת שאיבת חלב משני השדיים במקביל וחוסכת זמן רב.
הקפידו שתהיה בעלת מתג לוויסות עוצמת השאיבה, שתעבוד גם על סוללות כדי שתתאפשר שאיבת חלב גם מחוץ לבית וכמובן שלא תהיה רועשת מדי.
אם מדובר בשאיבה מזדמנת - אפשר להסתפק במכונה פחות משוכללת.
1. היגיינה: לפני כל שאיבה יש להקפיד ליטול ידיים, ועל המשאבות, חלקי המשאבות וכלי האחסון
לעבור סטריליזציה. ייבוש החפצים ייעשה באוויר או באמצעות מגבת נקייה (בדרך כלל רשום בהוראות
המצורפות לכל משאבה כיצד יש לבצע סטריליזציה ולאילו חלקים).
2. טכניקה: כדאי לשבת זקוף ככל האפשר בכיסא המספק תמיכה לגב. לאחר שהמשאבה הוצמדה לשד, כך שהפטמה נמצאת במרכז הקונכייה, רצוי לרכון מעט קדימה על מנת לשפר את זרימת החלב. כדי לעודד את שחרור החלב יש לעסות את השד בכל חלקיו בתנועות קלות לכיוון הפטמה. המהדרין אף ממליצים להתכופף קדימה ולטלטל את השדיים בעדינות.
3. מחזורי שאיבה: תהליך השאיבה מתבצע בשלושה מחזורים - שש-שבע דקות משד אחד, לאחר מכן שש-שבע דקות מהשד השני, חזרה לשאיבה של ארבע-חמש דקות מהשד הראשון ואז לשד השני, ולסיום שאיבה במשך שתי דקות מהשד הראשון ואחר כך מהשני. לאחר תום השאיבה אפשר גם לנסות ולסחוט את השד ידנית, לתוך בקבוק החלב השאוב, זה עשוי להניב אפילו 15CC נוספים.
4. ניצול זמן: אם אתן ממהרות בבוקר לעבודה (ובינינו, מי לא?) ניתן לשאוב בזמן הנקת הבוקר מהשד
השני. זו אומנם פעולה שדורשת מעט תרגול וקואורדינציה, אולם היא מיניבה תוצאות יפות - שאיבה כזו יכולה להניב כמות של ארוחה שלמה משום שהתינוק היונק בצד האחד מעודד את שחרור החלב בצד השני, ובנוסף, בבוקר כמויות החלב הן הגבוהות ביותר אצל מרבית המיניקות. אגב, אם לא הצלחתן לשאוב כמות מספקת, תוכלו ליטול כמוסות חילבה המוכר כחומר שמגביר ייצור חלב (להשיג בבתי מרקחת ובחנויות טבע).
1. זמנים קצובים: ממש כפי שרצוי להכניס את התינוק לשגרת הנקה כך גם רצוי לשאוב בזמנים
קצובים, בהתאם להנקות שפוספסו ובאופן שידמה את דפוסי ההנקה של היונק הקטן ואת התדירות שלה. פעולת שאיבה במקום כל הנקה שלא יצאה לפועל, תסייע בשמירת כמויות החלב שהגוף מייצר. כל כמות עודפת רצוי תמיד להקפיא, שכן קרוב לוודאי שיהיו ימים בהם לא יזדמן לכן לשאוב וכך תוכלו לנצל את עודפי החלב הקפוא.
2. שתייה מרובה: לתפוקת החלב, כידוע, יש קשר ישיר עם כמות השתייה של האם, ולכן עליה להקפיד על שתייה במהלך שעות העבודה כיוון שכשעסוקים שוכחים לשתות. מומלץ להניח בקבוק מים צמוד ולגמוע ממנו במהלך כל יום העבודה.
3. גירוי וייצור: מומלץ להביא מהבית תמונה של התינוק ולהביט בה בזמן השאיבה. מתברר שצפייה בתמונתו של התינוק יכולה להוות גירוי אשר יגביר את כמות החלב. גם בגד עם ריח של התינוק יכול לעשות את העבודה.
4. בלי לחץ: אף על פי שזו אינה משימה פשוטה לשאוב במקום העבודה, כדאי מאוד להשתדל לעשות זאת בניחותא - לנטרל לחצים, להירגע ולשבת בנוחות, כיוון שהורמון שחרור החלב מופרש בעיקר כשהאם נינוחה.
5. ייתכנו מצבים או ימים שבהם לא תתאפשר שאיבה במהלך שעות העבודה. מומלץ על כן לשאוב בשעות שלאחר יום העבודה, ובסופי שבוע כדאי להמשיך ולהיניק את התינוק באופן רציף וכך לשמר את ייצור החלב ואת הקשר בין האם לתינוקה.
1. עדיפות לקירור: כדאי לזכור שחלב שנשמר במקרר איכותי יותר מחלב שהוקפא והופשר, ולכן עדיף
לנצל את אופציית הקירור ככל שניתן.
2. רישום התאריך: חשוב מאוד לרשום על כל בקבוק/שקית של חלב את התאריך שבו הוא נשאב ואת הכמות שנשאבה.
3. שאיבה מתמשכת: אם הצלחתן לשאוב רק כמות קטנה (עד 30 מ"ל) בכל פעם - יש לאחסנה בתא הקפאה. לאחר מכן, כאשר נשאבת כמות נוספת, יש לקרר אותה במקרר במשך כחצי שעה ולהוסיפה לחלב שהוקפא קודם לכן. אם תהליך הצבירה נמשך לאורך מספר ימים, כדאי לרשום על כלי האחסון את תאריך תחילת האיסוף.
4. כלי אחסון: ניתן להקפיא את חלב האם בבקבוקי פלסטיק קטנים, במיכלים נקיים מזכוכית או מפלסטיק קשיח ובעלי מכסה תואם, או בשקיות חד פעמיות המיועדות להקפאה - לא כל סוגי השקיות החד פעמיות מיועדות להקפאה ממושכת. אפשר לאטום את השקיות בעזרת נייר דבק, מדבקות, גומיות, אטבים או קליפסים, ויש שקיות המגיעות עם פס סגירה מיוחד. מומלץ למלא את השקית רק עד חציה למניעת שפיכת חלב, במקרה שהשקית נקרעת או נפתחת.
רצוי להוציא את האוויר מהשקית בעת האטימה ולהשאיר מעט מקום להתפשטות החלב בהקפאה. מומלץ להכניס את השקיות לתוך קופסת פלסטיק עם מכסה, גם כדי ליצור בידוד נוסף מפני שינויי הטמפרטורה כל אימת שפותחים את המקפיא, וגם כדי לשמור על השקיות במקום מרוכז ולהגן עליהן מפני פגיעה של דברים אחרים במקפיא.
5. שימור החומר: את החלב השאוב ניתן לשמור בטמפרטורה של 25 מעלות (חדר ממוזג בקיץ) כארבע עד שש שעות. במקרר - (אך לא בדלת המקרר) ניתן לשמור חלב במשך חמישה ימים. בתא ההקפאה - ניתן לשמור חלב אם עד חודשיים, תלוי ביעילות תא ההקפאה. ניתן אף לשמור חלב אם בהקפאה עמוקה במשך כחצי שנה.
הפתגם הידוע "לא בוכים על חלב שנשפך" אינו תקף במקרה של חלב אם שנשאב בעמל רב, ולכן מומלץ
ביותר להקפיא במנות קטנות שכן לאחר ההפשרה אין להקפיא שנית.
1. לא בטמפרטורת החדר: חלב שהוקפא יש להפשיר במקרר ולא להשאירו בטמפרטורת החדר עד שיפשיר כדי למנוע התרבות חיידקים. אם אין די זמן לכך אפשר להניח את הבקבוק תחת זרם מים חמימים, או בתוך כוס של מים חמים (עד 60 מעלות). אין לחמם את החלב במיקרוגל, לבשל או להרתיח, משום שתהליך החימום פוגע בחלק ממרכיבי החלב.
2. לא במיקרו: לאחר ההפשרה רצוי לחמם את החלב לטמפרטורה של חום הגוף 37 - מעלות. ניתן להניח את המיכל או השקית בכלי עם מים חמים, אם כי ישנם די והותר תינוקות שיהיו מוכנים לשתות גם חלב שלא התחמם.
3. לא אחיד: בחלב אם שעבר קירור מופיעים לעתים גושי שומן. אל דאגה, התופעה נובעת בגלל היפרדות מרכיבי החלב לשכבה מימית ושכבה שומנית, ורצוי לערבב את החלב בעדינות לפני ההאכלה.
4. לא יותר מיממה: חלב שהופשר ניתן לשמור במקרר עד 24 שעות ולא להקפיאו מחדש, אלא אם הוא הופשר באופן חלקי ורובו עדיין קפוא. כמו כן אין לחמם שנית חלב שכבר חומם.
5. לא לשמור: אם החלב לא נשתה עד תומו ניתן לשמרו רק עד הארוחה הבאה, ולאחר מכן יש לשפוך אותו, כיוון שהחיידקים מפיו של התינוק כבר נכנסו לחלב והם עלולים להתרבות.