על מה חולמות נשים
הרות בלילות?
הן חולמות בעיקר על תקלות, בעיות ומוזרויות הקשורות בהריון ובלידה. גם גברים סובלים מתופעות דומות

חלומות של נשים בהריון, כך מתברר ממחקרים שבדקו את הנושא, מופיעים בעיקר בטרימסטר האחרון, והם מוחשיים ביותר, מוזרים ומפחידים יותר, לעתים ממש מסויטים. על מה הן חולמות? בעיקר (אבל לא רק) על ההריון, הלידה והתינוק - חלומות שמבטאים חשש מפני הלא נודע.
הן חולמות שהן יולדות מוקדם מהצפוי, שהן בכלל לא בהריון, שהייתה להן הפלה או שהן ילדו, רחמנא ליצלן, מפלצת/ תינוק שגופו מכוסה בנוצות או בפרוות גורילה. גם המקום שבו מתרחשת הלידה, לפי עדויות של נשים רבות, רחוק מלהזכיר חדר לידה סטרילי. בחלומן הן יולדות בלב יער אפל, באוטובוס או בקרון של רכבת דוהרת, בסופרמרקט או באמצע רחוב סואן לעיני העוברים ושבים.
אחת הנשים סיפרה שהיא חלמה שהמים בקעו לה בבית חברים, באמצע הסלון, ונהרות של מים זרמו ממנה ללא הפסקה. אשה אחרת חלמה שבעלה נוטש אותה ברגע הכי קריטי וכואב בלידה, אחת סיפרה שילדה תינוק גדול שיודע ללכת ולדבר, ואחרת חלמה שהתינוק הקטן שאך נולד נשמט מידיה. כמה טוב להתעורר ולגלות שזה רק חלום, לנגב את הזיעה הקרה וללטף בהקלה את הבטן המתעגלת.
"בתקופת ההריון המערכת הביולוגית והמערכת הפסיכולוגית של האשה עוברות שינויים מהותיים בגלל המצב ההורמונלי שלה ומשום שמדובר בתקופה של לחץ וחרדה. היא מתכנסת פנימה וממוקדת יותר בעצמה, ורגישותה גוברת כלפי קונפליקטים בלתי פתורים מעברה, מה שמפורר את מערך ההגנה וההדחקה שלה", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית עדי ברוש.
ואיך כל זה בא לידי ביטוי בחלום?
"החלום, כידוע, הוא אחד המנגנונים של הלא-מודע. על פי התיאוריה הפרוידיאנית, ככל שההגנות נחלשות, נחלשת גם הצנזורה על החלום, והתוכן הסמוי הופך לגלוי יותר. מחקרים רבים מצביעים על כך שחלומות שהתכנים שלהם לא נעימים, משקפים, באופן טבעי, את החרדות והפחדים של הנשים ההרות ובמיוחד את חששן מלידת תינוק הסובל ממומים, חשש מפני תפקוד לא תקין כאם, חשש מאובדן בן הזוג, או אובדן שליטה על הגוף והרגש, פחד מפני לידה קשה עם סיבוכים, וחשש מפני הנטל הכלכלי".
הצלחנו להפחיד אתכן? הנה מגיעה צפירת ההרגעה. מתברר שחלומות רעים במהלך ההריון מבטיחים דווקא עתיד ורוד יותר לאמהות העתידיות. עדי ברוש הקדישה את עבודת התזה שלה לתואר השני בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית לשאלה "האם חלומות בהריון יכולים לנבא דיכאון לאחר לידה?".
במחקר שלה בדקה ברוש חלומות של 166 נשים בשליש האחרון של ההריון הראשון שלהן וחזרה אליהן כעשרה שבועות לאחר הלידה. מממצאי המחקר עולה כי נשים שחלמו הרבה חלומות רעים ו/או חלומות שמבטאים חשש (חלומות מזוכיסטיים)
אחת המשתתפות סיפרה שחלמה על לידה מהירה, ולאחריה היא נותרה אדישה ומנותקת וחסרת רגשות כלפי תינוקה. אחרת חלמה שהיא במושב, הולכת יחפה על קני קש כשלפתע מגיח מתוכם נחש ומכיש אותה בבטנה. והיו גם נשים שדיווחו על חלומות ורודים, כאותה אשה שחלמה שהיא ובעלה זכו לאחר הלידה בהגרלה לזכאים, וקיבלו את הבית שחלמו עליו.
איך את מסבירה את הפער בין החלומות הטובים למסויטים?
ברוש: "נשים הרות שחלמו חלומות קשים ומפחידים בעצם עשו עבודה רגשית בעזרת החלומות שלהן. הן לא הדחיקו את החרדות שליוו אותן בהריון, גם לא את החשש מפני הלידה והמעבר לאמהות. נשים אלה יכולות להיות רגועות יותר, כי הן עשו עבודת הכנה לקראת השינוי הדרמטי הצפוי בחייהן, ובכך הפחיתו את הסיכון לסבול מדיכאון לאחר לידה.
"לעומתן נשים שהיו להן חלומות ורודים ובעצם לא עשו עבודה רגשית אלא הדחיקו את המצוקות והמועקות, צריכות להיות יותר מודאגות, שכן הסיכוי שלהן ללקות בדיכאון לאחר לידה גדול יותר, וייתכן שהן זקוקות לעזרה מקצועית".
אבל מתברר שלא רק האשה ההרה נתונה בלחץ. גם הגבר שלצדה טרוד במחשבות ודאגות על תקינות ההריון, מהלך הלידה והשינוי הצפוי בחייו כאב טרי. חוקרים רבים הצביעו במחקריהם על הבדלים מהותיים בין חלומות של גברים לאלה של נשים, שביטאו נאמנה את ההבדלים הקיימים גם במציאות.
רעיה שריד, פסיכולוגית בהתמחות קלינית, חקרה גם את העזר שכנגד. היא אחת היחידות בעולם שבדקו חלומות של גברים שנשותיהם הרות, והיא בחנה את הקשר למצוקה שהם חווים לאחר הלידה. "התברר, שכמו נשים, גם גברים שעושים עבודה רגשית באמצעות החלום, יסבלו פחות ממצוקה שלאחר הלידה בהשוואה לגברים שאינם חולמים.
"יתר על כן, מתברר שעבודה רגשית של אחד מבני הזוג מקטינה את הסיכון של בן הזוג השני ללקות בדיכאון לאחר לידה". שריד מציינת כי בחלומות של גברים שנשותיהם נמצאות בהריון, מופיעים מוטיבים של מנוסה, מבחן, מלחמה, בעלי חיים ועוד. כך, לדוגמה, היה גבר שחלם שוב ושוב שהוא אינו מתעורר בזמן לעבודה.
"מדובר בגבר שממתין ללידה ומוטיב הזמן מעסיק אותו. לעתים הוא נמצא במירוץ נגד הזמן, להספיק לעשות דברים לפני שתיפול עליו האחריות הכבדה של האבהות, ולעתים דווקא הזמן המזדחל מורט את עצביו, בזמן שהוא מייחל לראות את התינוק שייוולד לו ולאשתו.
"היה גבר אחר שחלם שהיה עם אשתו בחדר הלידה, אבל לפתע נשלח על ידי אמו וחמותו להביא דבר מה, וכשחזר גילה שאשתו ילדה, מה שגרם לו לכעס גדול על שלא חיכו לו. ולעומתו, היה אחד שחלם שהוא נמצא הכי רחוק מחדר הלידה: במלחמה, יוצא לטפל בזירת מטענים על גבול עזה. הכי גברי, ללא נוכחות נשית".
אבל אחד הממצאים המרתקים ביותר במחקרה של שריד קובע כי אצל 50.5% מהזוגות בהריון היה דמיון עד זהות מוחלטת בחלומות של שני בני הזוג.
נשמע הזוי. תני דוגמאות.
שריד: "חלום החתול, למשל. הגבר חלם שאשתו יולדת חתול, ולמרות שחש אכזבה וטעם מר בפה, הדבר נראה לו נורמלי וסביר. גם האשה סיפרה שילדה חתול ג'ינג'י ובעקבות כך הרגישה מועקה גדולה. בני הזוג גידלו בביתם חתולים, וחלומם ביטא את החשש למצבו של התינוק העתיד להיוולד.
"והיה גם חלום הבגידה - גבר סיפר שבחלומו הוא אדם בלתי נראה שנכנס לחדר גדול מלא בנשים יפות. הוא נוגע בכולן ומקיים עם חלקן יחסי מין. האשה חלמה שהיא מקיימת יחסים עם אביה והילד שברחמה הוא שלו. ברור שהגבר ביטא חרדה מפני המחויבות שלו כאב עתידי ובחלומו הוא הגיע למקום שבו הכל חופשי ופתוח בפניו, כאילו היה רווק פנוי. ואילו אשתו קיימה יחסים אסורים עם מישהו שהיא אינה רוצה בו".
אל עבודת החקר בנושא חלומות בהריון הגיעה הדולה ומדריכת ההכנה ללידה ורד דהן בעקבות חלום שחלמה בהריונה הראשון: "בחלומי ראיתי את העוברית שלי שלווה ושקטה בבטני ובנפשי הסוערת והמפוחדת. אט אט התפשט מתוך הבטן שקט בצבע סגול שעטף אותי ואת העוברית באור אחד משותף.
"בבוקר במצב של נים לא נים כתבתי את הדברים הבאים: 'שום דבר הוא לא לתמיד והכל עובר. עכשיו צריך להתחזק ולהתכונן, להתאבל ולכאוב, לפתוח, להיכנע, להשתחרר ולהתמסר לכל מה שמגיע אלי ולהשלים עם הכאב'.
"כעבור חודשים אחדים, במהלך הלידה הקשה, חזרו אלי לפתע המילים שכתבתי, והן עזרו לי להתמודד עם הכאב ופחד הלידה, ואפשרו לי ללדת את ילדתי באהבה. הבנתי שהחלומות שחלמתי בהריון הצביעו על התהליך הפנימי שעברתי ועל המוכנות שלי להתמודד עם השינוי בחיי".
כדולה, איך היית ממליצה להתמודד עם חלומות קשים?
"ראשית, אני מציעה להניח ליד המיטה מחברת ועט לרישום פרטי החלום ממש ברגע היקיצה, שאז חומות ההגנה הנפשיות עדיין רדומות והאשה זוכרת את החלום במלוא עוצמתו. אני מבקשת מהנשים שאני מלווה אותן לכתוב את הפרטים הבולטים בחלום, ולציין את הרגש העיקרי שאפף אותן בזמן החלום.
"התפקיד העיקרי שלי הוא להקשיב לאשה בפתיחות, בקבלה וללא שיפוטיות, וכך אני גורמת לה להקשיב לעצמה, לעבד את הפחדים ולעבור את הקשיים שמצפים לה עם בוא הלידה ותפקיד האמהות הקרב".